ZABEZPIECZENIE RAMY
Moderator: Zbowid
ZABEZPIECZENIE RAMY
Mam pytanie. Na zachodzie stosowany jest głównie 1 środek - produkt firmy MIKE SANDERS http://mike.british-cars.de/. Stosują go wszyscy do 4x4 jak i w przypadku renowacji starych samochodów. W testach bije wszystko inne na głowę. I teraz pytanie/a - Czy go znacie? Czy ktoś go stosował a jak tak to gdzie?
Re: ZABEZPIECZENIE RAMY
Przeczytałem MSDS załączony na stronie...brak w nim podstawowych danych wymaganych prawem
- to budzi już wątpliwość. Gościu nie pokazuje żadnej karty technicznej - więc nie ma się do czego odwołać - a to że stosują to wszyscy
- hamerita też stosują 

Zbowid

zresztą przy takim rozebraniu auta nie opłaca się stosować półśrodkówZbowid pisze:Przeczytałem MSDS załączony na stronie...brak w nim podstawowych danych wymaganych prawem- to budzi już wątpliwość. Gościu nie pokazuje żadnej karty technicznej - więc nie ma się do czego odwołać - a to że stosują to wszyscy
- hamerita też stosują

Jimny 

Ale pisząc "wszyscy" nie mam na myśli "kowalskiego" od "hameraita" tylko wyspecjalizowane firmy (solidna przebudowa samochodów terenowych i renowacja starych pojazdów). Testy, które ta firma wygrała, były robione w znanych czasopismach mot. pod patronatem uniwersytetu. Więc raczej coś jest na rzeczy... Ponawiam pytanie - czy ktoś stosował ten środek a jak tak to gdzie?
Szkoda, że nic nie napisali o tych testach...barwol pisze:... Testy, które ta firma wygrała, były robione w znanych czasopismach mot. pod patronatem uniwersytetu...
Zbowid

Daj adres mailowy to zaraz wysle cały art. zalezy mi na dobrej = rzeczowej opinii a nie domysłach. więc jak tylko masz czas poczytać to będę wdzieczny za uwagi i opinie. w tym temacie jestem
a chcę zabezpieczyć rame mojęgo Pathfindera.

Już znalazłem i wysłałemWowos pisze:masz adres mailowy podany do @Zbowida![]()

Szkoda, że to w takim niekumatym języku...
Z tych wszystkich materiałów miałem tylko doczynienia z Terosonam Henkla, Fertanem, Waxoylem i Tectylem... Z tych wszystkich środków Teroson był chyba akceptowalny -pisałem o tym jako o alternatywie dla leniwych
. Jeżeli produkty Sandersa są lepsze to całkiem miło....
Chociaż pamiętać trzeba, że cała gama tych produktów, to nie są rozwiązania profesjonalne, a raczej takie "mish-mash". A opowieści o badaniach można włożyć między bajki niestety...

Chociaż pamiętać trzeba, że cała gama tych produktów, to nie są rozwiązania profesjonalne, a raczej takie "mish-mash". A opowieści o badaniach można włożyć między bajki niestety...
Zbowid

Test polegał na wystawieniu na wolne powietrze profili zamkniętych, które z 1 strony były pomalowane a z drugiej i we wnętrzu profilu zasymulowana/stworzona została rdza jaka jest na samochodzie po 5 latach użytkowania bez jakichkolwiek zabezpieczeń. TYLKO 3 PRODUKTY zatrzymały korozję (jako jedyny Mike Sanders na spawach i na śrubach) i zabezpieczyły profil przed pojawieniem się nowych ognisk. Poniżej lista testowanych produktów wraz oceną:
1. Mike Sanders - wzorowy
2. Siegafall -dobry
3. Terason HV 400 - dobry
4. Waxol Prof 1200 - zadawalający (po teście produkt natychmiast wycofany z rynku)
5. Berner HK 1000 - zadawalający
6. Makra HK 400 - zadawalający
7. RST 2000 - wystarczający
8. Fluid FilmLig A - wystarczający
9. Gunex 2000 - wystarczający
10. Kriechfett Fluid - wystarczający
11. Tectyl ML - zły
12. Pigno Hohlraum. - zły
13. Pyrmo HR 1500 - zły
14. 3M 08919 - zły
15. Holts - zły
16. Tuff Kote - nie nadający się do niczego
17. Fertan -nie nadający się do niczego
18. Auto Fit - nie nadający się do niczego
19. Owatrol - nie nadający się do niczego
Wszystkie to środki są dla leniwych ponieważ jak Niemiec idzie na 100% to rozbiera ramę na golasa i ją cynkuje
1. Mike Sanders - wzorowy
2. Siegafall -dobry
3. Terason HV 400 - dobry
4. Waxol Prof 1200 - zadawalający (po teście produkt natychmiast wycofany z rynku)
5. Berner HK 1000 - zadawalający
6. Makra HK 400 - zadawalający
7. RST 2000 - wystarczający
8. Fluid FilmLig A - wystarczający
9. Gunex 2000 - wystarczający
10. Kriechfett Fluid - wystarczający
11. Tectyl ML - zły
12. Pigno Hohlraum. - zły
13. Pyrmo HR 1500 - zły
14. 3M 08919 - zły
15. Holts - zły
16. Tuff Kote - nie nadający się do niczego
17. Fertan -nie nadający się do niczego
18. Auto Fit - nie nadający się do niczego
19. Owatrol - nie nadający się do niczego
Wszystkie to środki są dla leniwych ponieważ jak Niemiec idzie na 100% to rozbiera ramę na golasa i ją cynkuje

-
-
to niech kolega sobie popatrzy na fotki z cynkowania ramy w dziale nissanabarwol pisze: Wszystkie to środki są dla leniwych ponieważ jak Niemiec idzie na 100% to rozbiera ramę na golasa i ją cynkuje

jest z tym jeden podstawowy problem
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... &start=175

edit :
natomiast wyżej wspomniany środek majk sanders to bym chętnie wypróbował
ponieważ z różnymi odmianami korozji mam często do czynienia i walczęz tym różnymi sposobami
skuteczność też jest różna

masz moze dostęp jakiś do tego ?
Ostatnio zmieniony ndz maja 16, 2010 9:43 am przez Patryk 160, łącznie zmieniany 1 raz.
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
Dostęp do środa mam. Ale gdzie go "położyć". W Niemczech przerabiałem już mój motocykl bo w PL nie było chęnych choć chciałem zapłacić
więc może choć ramę zabezpieczę u nas....
Co do cynkowania to cynkują to co się da a reszę paplają środkiem ... no wiesz jakim
O kurcze dopiero teraz widze zdjęcia - jestem pod wrażeniem... W Niemczech jest kupe stron takich miłośników, którzy opisują różne formy walki z korozją.

Co do cynkowania to cynkują to co się da a reszę paplają środkiem ... no wiesz jakim

O kurcze dopiero teraz widze zdjęcia - jestem pod wrażeniem... W Niemczech jest kupe stron takich miłośników, którzy opisują różne formy walki z korozją.
-
-
zapytanie o środek wysłałem Ci na PWbarwol pisze:Dostęp do środa mam. Ale gdzie go "położyć". W Niemczech przerabiałem już mój motocykl bo w PL nie było chęnych choć chciałem zapłacićwięc może choć ramę zabezpieczę u nas....
odczytaj
zapytanie o środek wysłałem Ci na PW
odczytaj[/quote]
strona mike sandersa jest w j. niemieckim i angielskim
odczytaj[/quote]
strona mike sandersa jest w j. niemieckim i angielskim

pppat , jak chcesz mogę zamówić ten środek i wypróbujemy na Patrolu 

KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 

jak się poszuka to można znaleźć nawet w polszy kogoś kto to zrobi , aczkolwiek znaleźć kogoś kto to zrobi dobrze jest już trudniej, ale możliwebarwol pisze:Dostęp do środa mam. Ale gdzie go "położyć". W Niemczech przerabiałem już mój motocykl bo w PL nie było chęnych choć chciałem zapłacićwięc może choć ramę zabezpieczę u nas....

-
-
kuba500 pisze:pppat , jak chcesz mogę zamówić ten środek i wypróbujemy na Patrolu
ma się rozumieć na Twoim

na mojej robocie dla mojej żony nie będziemy czynić eksperymentów
bo z takich eksperymentów może wyjść wiadro ekskrementów

ja robię tradycyjnymi żmudnymi

śmiem twierdzić że będzie to dobrze zrobione
bywa że zaprzestaję prac na tydzień i dłużej a jest to czas na podjęcie decyzji dotyczącej metody pokonania problemu

My Tectylem zabezpieczamy czujniki w wagach samochodowych i jak wchodzę pod wagę, która pracuje w syfie w przestrzeni zamkniętej to ciągle on tam jest w lepkiej konsystencji. Czujniki są z nierdzewki więc nie mogę nic powiedzieć na temat hamowania korozji. Ale myślę że na oczyszczone miejsce i zabezpieczone jaką farbą antykorozyjną był by dobrym dodatkowym zabezpieczeniem dzięki temu że jest kleisty i dobrze przylega do powierzchni (nie twardznieje, nie ścieka)
A w Krakowie lub okolicach to jest ktoś kto ma o tym pojęcie? Ja chcę potraktować Nissana Pathfindera 2007. Jak nie Mikiem Sandersem to czymś innym ale sprawdzonym...

-
-
dlatego jest wspaniała instytucja tego forum,gdzie wymienia się poglądy o produktach,doświadczeniakuba500 pisze:właśnie, takie testy i porównania z gazet ... dla mnie nie są wiarygodne
kolega powie koledze co uzył po czym ten 2gi weżmie to co uzył pierwszy,przewącha,pomaca..............
nie od dziś wiadomo że gazety kłamią
Koniec. Kropka.
Zbowid

Tylko kto mi ramę pomalujeZbowid pisze:Koniec. Kropka.