cortianin
Moderator: Zbowid
- cordoba_2004
-
Re: cortianin
wszystkim się da malować, farmami plakatowymi też, zasadnicza różnica jest w wytrzymałości powłoki, coś co jest w spray'u i przetrwało 4 lata napewno nie ma w sobie utwardzacza... powłoki końcowe to zazwyczaj albo akryl z utwardzaczem, albo lakier bazowy + bezbarwny z utwardzaczem, spraye nabijane w mieszalni z dodatkiem utwardzacza, takie na zaprawki należy wykorzystać w kilka godzin.pppat pisze:podobno taki lakier nabijany jest dobry bezterminowo
znalazłem ostatnio puszkę którą nabijali mi jakieś 4 lata temu
potszebowałem przyswzfungować w piecu bo nie szło, w piecu poszło
a malowało też całkiem normalnie
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
-
-
ano może i racjaslavok pisze:wszystkim się da malować, farmami plakatowymi też, zasadnicza różnica jest w wytrzymałości powłoki, coś co jest w spray'u i przetrwało 4 lata napewno nie ma w sobie utwardzacza... powłoki końcowe to zazwyczaj albo akryl z utwardzaczem, albo lakier bazowy + bezbarwny z utwardzaczem, spraye nabijane w mieszalni z dodatkiem utwardzacza, takie na zaprawki należy wykorzystać w kilka godzin.pppat pisze:podobno taki lakier nabijany jest dobry bezterminowo
znalazłem ostatnio puszkę którą nabijali mi jakieś 4 lata temu
potrzebowałem przyswzfungować w piecu bo nie szło, w piecu poszło
a malowało też całkiem normalnie
na to nie patrzyłem
malowałem po piecu w przerwach rozpalania
i pomyślałem że skoro pryska i nie stwardniało w tej konserwie to jest ok
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
No mi w nabijalni powiedzieli że 2 dni max to będzie dobre, więc podejrzewam że lakier z utwardzaczem, i że to trochę o niebo lepsze po zastosowaniu niż lakier sklepowy z datą ważności 3 lata
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
Wiekszość lakierów a sprayu to alkidy - dlatego dają się usuwać nitro... Chemoutwardzalne raczej nie występują w spraju.
Zbowid

A te nabijane na zamówienie pod kolor ? Gość w lakierni twierdził że max. 2 dni będzie do użycia po nabiciu więc trzeba dokładnie wiedzieć kiedy się będzie malować. Może jednak chemoutwardzalne?
Te które się dają usuwać nitro to niezła porażka. Miękkie jak zabawka. Fabryczny nitrem nie zejdzie bez szlifowania, a podkład jeszcze trwalszy.
Zmyłem z jednego auta z ciekawości nitrem wszystko co dziwnie wyglądało i odłaziło (mimo że kolor ten sam) - idealnie wyszły spod spodu miejsca szpachli, oryginalny podkład, miejsca przejścia w fabryczny lakier, rdza. Idealnie widać co było bite i jak zostało "zrobione" na sprzedaż.
Domyślam się że to mogło zostać w warunkach warsztatowych lepiej zrobione jakby zostały użyte farby chemoutwardzalne? Czy wszystkie poprawki to tylko taka dekoracyjna lipa na chwilę
Te które się dają usuwać nitro to niezła porażka. Miękkie jak zabawka. Fabryczny nitrem nie zejdzie bez szlifowania, a podkład jeszcze trwalszy.
Zmyłem z jednego auta z ciekawości nitrem wszystko co dziwnie wyglądało i odłaziło (mimo że kolor ten sam) - idealnie wyszły spod spodu miejsca szpachli, oryginalny podkład, miejsca przejścia w fabryczny lakier, rdza. Idealnie widać co było bite i jak zostało "zrobione" na sprzedaż.
Domyślam się że to mogło zostać w warunkach warsztatowych lepiej zrobione jakby zostały użyte farby chemoutwardzalne? Czy wszystkie poprawki to tylko taka dekoracyjna lipa na chwilę
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
Kombinujecie jak koń pod górę....Wystarczy poprosić o jakąś kartę informacyjną - powinni mieć. Z drugiej strony szukacie cały czas jakichś wynalazków chociaż wszyscy w koło powtarzają, że cortaniny, hamerajty i inne bruno syfo farby są do du.py i jedynie mają "dobry" marketing. Nie słuchajcie więc uwag tylko zróbcie po swojemu i za trzy lata będziecie mogli mówić - jest super, zeszło tylko 50%
Temat zamykam bo przestał być twórczy.

Zbowid

swego czasu zabezpieczyłem pordzewiały kawałek płotu cortaninem jako test- szkoda pisać
natomiast pisze na cortaninie że jest to odrdzewiacz, mam rozumieć że będzie działał tak jak WD40- odkręcę dzięki niemu zapieczone śruby itd

natomiast pisze na cortaninie że jest to odrdzewiacz, mam rozumieć że będzie działał tak jak WD40- odkręcę dzięki niemu zapieczone śruby itd

Jimny 

-
-
no raczej nie,o napewno niebigos pisze:swego czasu zabezpieczyłem pordzewiały kawałek płotu cortaninem jako test- szkoda pisać![]()
ale powiem Wam koledzy że za dzieciaka jakieś 16-17 lat temu robiłem pewien samochód,dość kompleksowo
podłoga była od wewnątrz pordzewiała średnio głęboko,ale nie na tyle żebym wpadł na pomysł jej wycięcia
posmarowałem to cortaninem kilkakrotnie,jakieś 4x,po uprzednim odbiciu lużnej rdzy
wczoraj mnietknęło poszedłem wyjąłem z owego auta gumowe gumy

podniosłem dywan..........
i co widzę

no wcale się nie pogorszyło
jest dokładnie tak jak było wtedy
żadnych dziur ani jakichś superwykwitów korozji
jedyna różnica że wtedy ten cortanin był w takich brązowych butelkach i pamiętam że jak się
go otworzyło to zaraz niewiadomo skąd przylatywał do tej flaszki tabun takich małych muszek

zdecydowanie nie były to czasy żeby można było kupić jakiś epoksyd itp

ino baranek był z bola,czeski elaskon w metalowych flaszkach no i kortanin
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze