Piaskarka AKG-1

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

Pająku
Kontaktowanie:

Re: Piaskarka AKG-1

Post autor: Pająku » śr cze 13, 2018 7:58 am

Przyjmując u mnie cenę 0,50zł./1kWh x 22kW to wychodzi 11zł./godzinę pracy sprężarki. To są/były konstrukcje zaprojektowane do ciągłej pracy w przemyśle i jako sprężarki do układów hamulcowych montowane w lokomotywach.Części,tak jak piszesz są dostępne Samo to raczej nic się nie spieprzy,trzeba tylko pilnować zaleceń producenta-interwały serwisowe.Przychodzi czas np. na czyszczenie zaworów-rozbieramy i czyścimy,przychodzi czas wymiany zaworów-wymieniamy. Ta co kupiłem na części,to właśnie wciągnęła zawór do cylindra pierwszego stopnia.Co się stało? Tłok,cylinder i wykruszona głowica poszły do nieba dla sprężarek -bo ktoś myślał/zdecydował,że jeszcze polata.
L200 DI-D, Forester
http://www.ryby-raczkowski.pl

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » śr cze 13, 2018 8:59 pm

Jestem pod wrażeniem. ktoś w końcu mysli o technicznych aspektach sprzętu użytkowego. Tak trzymać :)2
Zbowid

Pająku
Kontaktowanie:

Post autor: Pająku » czw cze 14, 2018 6:05 am

Zbowid pisze:
śr cze 13, 2018 8:59 pm
Jestem pod wrażeniem. ktoś w końcu mysli o technicznych aspektach sprzętu użytkowego. Tak trzymać :)2
Dziękuję. :wink:
Zawsze u mnie było: "Było na wóz,trzeba mieć na przewóz",a nie kutwić na czym się tylko da. Kulturę techniczną staram się trzymać na najwyższym poziomie -jaki mi udostępnia moja wiedza. :)21
Stąd moje obsesyjne poszukiwania instrukcji/DTR`ek/katalogów do wszystkich sprzętów,których używam. :)21
L200 DI-D, Forester

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » czw cze 14, 2018 7:01 am

Idzie od tych sprężarek airpolu wyrwać dokumentację od producenta - co wymieniamy, co jaki czas, i jakim momentem kręcimy śrubki?
Tak patrzę na mniejsze A50/A70, też by stykła mi taka. Będę wolne środki zrobimy polowanie.

c64cIub

Post autor: c64cIub » czw cze 14, 2018 11:53 am

Przy sprężarkach należy brać pod uwagę jeszcze jeden ważny aspekt. Ilość litrów na godzinę z kilowata. Przykład osobisty - silnik 2,2kW (wiem, maleństwo), rzeczywisty pobór około znamionowego. Przy 6,5 bara jedna sprężarka (polski dwutłok) daje 250 litrów, druga (Abac starej serii) 290, Abac nowej serii prawie 400 litrów. We wszystkich obroty dobrane katalogowo i te same oprzyrządowanie (zbiornik, zawory, rury, presostat, silnik). Po przebadaniu tych modeli (wszystkie w idealnym stanie, nie żeby polski HS był zajechany) nie bawiłem się w remont otrzymanej za darmo drugiej dwutłokowe polskiej za 3 stówy + robota, skoro za 8 stów miałem nowiutkiego Abaca A29.
Jak ktoś ma takiego hebla, to polecam sprzedać i kupić coś, w czym różnica wydajności zwróci się na samym prądzie, nawet kosztem trwałości urządzenia. Jest jeszcze sporo osób, które wierzą że "nie ma to jak stare ciężkie graty, bo te nowe to chinina" i chętnie kupią sprawną (choć z definicji noskosprawną) sprężarke od Jelcza czy Kamaza, której wartość w porównaniu z nową sprężarką tej samej mocy, można określić jako "tyle ile waży".
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » pt cze 15, 2018 8:29 pm

gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Pająku
Kontaktowanie:

Post autor: Pająku » pt cze 15, 2018 9:29 pm

Pewnie,że się nada.Zobacz tą,którą sam zrobiłem -na filmie co piaskowałem klamoty od rębaka. Zasada działania taka sama,kwestia ile możesz podać powietrza.
L200 DI-D, Forester

Pająku
Kontaktowanie:

Post autor: Pająku » pt cze 22, 2018 9:06 pm

Dzisiaj z pracownikiem mnie wzięło na mycie sprężarki.
Była uwalona od oleju,jedyny wyciek,jaki zauważyłem to z pod cylindra pierwszego stopnia -o`ring do wymiany.Wentylator spory/nieźle dmucha,to olejem i kurzem pozapychane chłodnice.Silnik odkręcony od podstawy,ze sprężarką połączony gumowym sprzęgłem kłowym,to nie było problemu z rozdzieleniem.Z racji,że 22kW (właśnie,ktoś wie ile taki silnik waży?) to odstawiłem go ładowaczem czołowym na ciągniku.
Mycie szło tak:
-spryskane Biosolem
-mycie Karcherem 155°C dysza parowa(taki mosiężny kaczy dziób)
-odmuchane/wysuszone spr.powiertzem (żeby nie chrzcić wodą następnego Biosolu)
Powyższa procedura wykonana 2 razy -chłodnice wymyte bez uszkodzeń lameli. :)2
Jeszcze dwa razy taka sama kombinacja,ale z rotodyszą i z pominięciem chłodnic.

Takim sposobem myślę udało się żelazo przygotować do malowania.Zbowid,dobrze myślę? :roll:
Ramę,karter,wentylator i chłodnice -epoksyd+poliuretan będzie dobrze?
Co na cylindry,głowice i kolektory tłoczne?Trudno mi powiedzieć do jakiej temp. się to nagrzewa,myślę koło 100÷120°C może być.
Czy całość lecieć epoksydem i poliuretanem?
L200 DI-D, Forester

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » sob cze 23, 2018 6:00 am

Całość poleć EP + PU. Do 120-150 C nie powinno sie nic dziać ( zależnie od producenta).
Zbowid

Pająku
Kontaktowanie:

Post autor: Pająku » ndz cze 24, 2018 9:00 pm

Chłodnice są aluminiowe -takie pakiety rurek,gęsto i delikatnie żebrowane.Mogę siknąć samym poliuretanem? Tak myślę,że EP i PU może być za grubo i odbije się to na chłodzeniu.
L200 DI-D, Forester

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn cze 25, 2018 8:04 am

Nie odbije się... sam PU na aluminium, to taki sobie pomysł. Zobacz pw.
Zbowid

ODPOWIEDZ

Wróć do „Farby i lakiery”