grunt na alu

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

grunt na alu

Post autor: JarekK » pn sie 27, 2007 9:54 am

1. czy jak matowię stara powłokę lakierniczą i czasem się przetrze (pojedyncze rysy) do gołego aluminium to dawać na to grunt czy olać i po prostu całość pokryć podkładem
2. na większe powierzchnie gołego alu daję grunt i tu kolejne pytanko - lepiej żeby grunt wyszedł był za cienki czy za gruby- jako że maluję wałkiem trudno mi określić grubośc powłoki i boję się, że po ewentualnym drugim malowaniu może być za gruba

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn sie 27, 2007 10:37 am

Pojedyncze rysy, zarysowania olej. ale jak kładziesz grunt na aluminium to pamiętaj, że aluminium się pasywuje i wchodzi w "reakcję" ze stalą - musisz używać niemetalicznych ścierniw. Nie martw się o przegrubienia :021
Zbowid

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Post autor: JarekK » pn sie 27, 2007 12:15 pm

w opisie do gruntu mam zalecana powłokę "50-80 mym" - to ile razy malować wałkiem? mogę np. zostawić 1x na alu a na stali dać 2x

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn sie 27, 2007 8:37 pm

Zależy czym malujesz - natryskiem możliwa aplikacja w jednym przejściu - wałkiem, pędzlem - lepiej dwa trzy razy - zwykle pędzel 30-50 mikro w jednym przejściu. Właściwe położenie primera to 80% sukcesu więc warto sie przyłozyć - ja bym zrobił zaprawki na alu pędzelkiem i dalej pociągnął wszystko dwa razy lub natryskiem - ale konkrety można mówić jak ma się konkretny wyrób i więcej danych na razie to bujam w obłokach :)23
Zbowid

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Post autor: JarekK » pn sie 27, 2007 9:11 pm

Zbowid pisze:Zależy czym malujesz - natryskiem możliwa aplikacja w jednym przejściu - wałkiem, pędzlem - lepiej dwa trzy razy - zwykle pędzel 30-50 mikro w jednym przejściu. Właściwe położenie primera to 80% sukcesu więc warto sie przyłozyć - ja bym zrobił zaprawki na alu pędzelkiem i dalej pociągnął wszystko dwa razy lub natryskiem - ale konkrety można mówić jak ma się konkretny wyrób i więcej danych na razie to bujam w obłokach :)23
maluje wałkiem - na natrysk nie mam szans i umiejętności :oops:
grunt nazywa się 2K-EP-GRUNDIERUNG FUR ZING UND STAHL (LANKWITZER LACKFABRIK)
SG 64-9110/5
piszą, że w razie konieczności dodać rozcienczalnika - cholerka tylko co to za konieczność :)21 ja nie dodałem i malowało się OK
na razie pomalowałem całościowo tym gruntem w tych miejscach gdzie zdarłem szpachel - widoczne na fotce (jeszcze w trakcie usuwania szpachlu)
Obrazek
całą resztę tylko zmatowię starą farbę i ewetualnie usunę tam gdzie trochę odłazi i całość chcę już pomalować podkładem co się nazywa 2 K FARBA POLIURETANOWA TTO PRIMER-VARNISH 2K - PUR-FULLGRUND - SG 73-1001/6 - może tak być?
czyli na gołe alu i stal (tam gdzie był szpachel) - grunt
na całość czyli miejsca pokryte świezym gruntem i te pozostałe ze zmatowioną farbą - podkład
a potem już lakierek

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » wt sie 28, 2007 7:58 am

Dobrze kombinujesz i pewnie ładnie będzie, chociaż powiem Ci w zaufaniu, że akurat produkty tej firmy ostatnimi czasy jakoś dziwnie "wychodzą" z rynku... ale na pewno lepiej tak jak chlorokauczukiem i barankiem :)23
Zbowid

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Post autor: JarekK » wt sie 28, 2007 8:11 am

Zbowid pisze:Dobrze kombinujesz i pewnie ładnie będzie, chociaż powiem Ci w zaufaniu, że akurat produkty tej firmy ostatnimi czasy jakoś dziwnie "wychodzą" z rynku... ale na pewno lepiej tak jak chlorokauczukiem i barankiem :)23
dzięki za pomoc
a co do produktów to darowanemu koniowi .... 8) :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Farby i lakiery”