Farby noxan

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

Darek Elwood

Re: Farby noxan

Post autor: Darek Elwood » czw paź 30, 2014 10:38 am

Nie będę się kopał z koniem.
Ostatnio zmieniony sob lis 01, 2014 1:01 am przez Darek Elwood, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw paź 30, 2014 11:38 am

A powyżej mamy przykład inżyniera filozofa, ocierającego się o temat :roll: Szkoda, że wypowiedź nie w temacie :)21 i na kiepskim poziomie technicznym....
Nie ma producenta o nazwie Olivia, nie istnieje pojęcie techniczne: "technologia statkowa" i nie do końca jasny przekaz techniczny:dla przykładu, w polskim klimacie, w temperaturach minusowych jest bardzo niska wilgotność ( zalecenie przedmówcy)... nie zalecałbym jednak malowania w takich warunkach z oczywistych względów :)21
No nie wyszło chyba tak jak zamierzał przedmówca.
Zbowid

Darek Elwood

Post autor: Darek Elwood » czw paź 30, 2014 6:23 pm

Nie będę się kopał z koniem.
Ostatnio zmieniony sob lis 01, 2014 1:01 am przez Darek Elwood, łącznie zmieniany 1 raz.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw paź 30, 2014 7:33 pm

:)2 :)2 :)2 :)2 :)2 :)2

Ja poczytałem z linków podpiętych tu w dziale - dokładnie na stronie lakierowanko.pl i tam im chyba firma novol płaci bo w większości przypadków właśnie te produkty polecają. Ale oni się tam pewnie nie znają i robią najtaniej.
:)21

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw paź 30, 2014 8:50 pm

Darek Elwood pisze:Technologię "statkową" wypromował kiedyś na tym forum jakiś pedał handlujący interthanem, czy czymś takim i taką nazwę dla promowanego produktu wprowadził.
Ja nie mam nic przeciwko tej nazwie, bo naprowadza potencjalnego klienta na produkty tańsze i prostrze w zastosowaniu.

Ciekawe, że ten kiepski poziom techniczny, w rozmowie prywatnej prezentuje również Zbowid, więc nie ma zmartwienia.
Jestem w stanie na czynniki pierwsze rozłożyć jego zwątpienia, niech je tylko merytorycznie wyartykułuje. Przynajmniej wielu na tym skorzysta, ale straci sam adwersarz.

Epirust i powłoki zamykające - dostępny u:
https://oliva.com.pl/
Konkretny produkt tutaj np.:
http://www.farbyjachtowe.pl/farba-podkl ... -p-61.html
lub tu np.:
http://farbysalus.pl/epirust/686

Teraz porównajcie sobie ceny "zbowidowskie" i wyciągnijcie należyte wnioski. Produkty są dostępne również w pojemnikach 1l.

P.S.
Kolega Zbowid zaintersowany jest promocją tylko jednego produktu z wiadomych względów.
Ja piszę o ekonomicznym zastosowaniu do strucli 4x4 i przeszedłem wszystkie fazy renowacji. Także takie, których se Zbowid nie wyśnił.
Konkluzja:
Można równie dobrze i ZNACZNIE taniej.
Nawet głupiec ma prawo do swojej prawdy.
Pojęcie "dobrze", "źle" nie ma żadnych walorów technicznych. W technice są MPa i inne jednostki fizyczne.

Różnica między inżynierem, a "filozofem" jest prosta: jeden wie co mówi, a drugi mówi co wie. Nikogo nie wyzywałem do tej pory i niech tak zostanie. Nie roszczę sobie praw do nieomylności, ale dyskusja z ignorantami technicznymi prowadzi donikąd. Rozważanie w dziale technicznym o upodobaniach przedmówcy nie leżą w kręgu moich zainteresowań.

Równanie spraw technicznych do poziomu ekonomicznego wychodzi w Polsce bokiem, właśnie przez inżynierów filozofów, którym się wydaje. Jeżeli ktoś ma ochotę na dyskusję pozatechniczną, niech sobie założy wątek w towarzyskich. W tym dziale ograniczamy się do porównań technicznych. Nie jest to miejsce na blog, pod tytułem: Co mi się wydaje, że wiem o farbach?

Panie @elwood jak masz jakieś problemy związane z moją osobą, to załóż sobie wątek w towarzyskich, a nie w tym dziale. Twoje następne posty, w tym wątku, jeżeli nie będą miały wymiaru technicznego, związanego z tematem, będą usuwane: IV.4.a.;
Zbowid

jareckc
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jareckc » pt paź 31, 2014 8:34 pm

No widzę , że opini o produktach jest tyle ilu wypowiadających się. Wiadomo każda sroka swój ogon chwali. Dobrze , że chociaż wszyscy się zgadzają- pierwsza warstwa epoksyd, a na wierzch poliuretan. Jeśli ktoś mógłby mi tylko podpowiedzieć konkretny epoksyd, który byłby na tyle żadki,płynny, żeby był dobry do aplikacji wewnątrz ramy za pomocą rurki do konserwacji profili.

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pt paź 31, 2014 9:47 pm

Nie powinien mieć więcej jak 65%ZSS, posiadać fosforany cynku i najlepiej tolerować St2. To wszystko już było opisane, ale wiedza się rozmydla jak wypowiadają się oszołomy i druciaże :)21 Z drugiej strony, to ubarwia dyskusję i podnosi poprzeczkę.
Zbowid

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » śr sty 21, 2015 3:18 pm

Zbowid pisze:Nie powinien mieć więcej jak 65%ZSS, posiadać fosforany cynku i najlepiej tolerować St2. To wszystko już było opisane, ale wiedza się rozmydla jak wypowiadają się oszołomy i druciaże :)21 Z drugiej strony, to ubarwia dyskusję i podnosi poprzeczkę.
chciałem się nieśmiało zapytać co zakupić by w razie potrzeby zakonserwować kawałek metalu w aucie , czasami mamy coś wyczyszczone i wypadało by pomalować , dawniej robiło się to minią teraz epoxydy, poliuretany, moczniki, polimoczniki , i inne
jaki konkretnie specyfik ? jakiś podkład i później siaką farbę .
Co polecacie ?

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » śr sty 21, 2015 10:37 pm

Odpowiedź masz w pierwszej części cytatu :)
Zbowid

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » czw sty 22, 2015 10:21 pm

Zbowid pisze:Odpowiedź masz w pierwszej części cytatu :)
czyli tak jak pisałeś minia lub bitex, :)

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw sty 22, 2015 10:28 pm

Odpowiedz jest prosta:

Tolerancyjny epoksyd jako podklad I poliuretan.

Dziescia lat sie zajmuje zabezpieczeniem antykorozyjnym I nie ma lepszego system do naszych zastosowan.

Sa systemy na sztywne konstrukcje, ktore sa duzo lepsze. Ale na konstrukcje, ktore sie gna, skrecaja, wystawiane sa na deszcz, mroz, sol I slonce, to poliuretan rzadzi :)2
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » czw sty 22, 2015 10:38 pm

hmmmm.. ale ja chciałem sobie pomalować klucz z wyspawanej żebrówki do otwierania szlabanu , mam cały zardzewiały i szpetnie mi wygląda , ramy nie będe w aucie malował

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw sty 22, 2015 10:45 pm

Czytaj ze zrozumieniem:
System na ramy I konstrukcje auta.

Takimi detalami jak klucz sie nigdy nie zajmowalem antykorozyjnie. Trafial je szlag, zanim je ruda wziela.

Zwykly epoksyd jest moze wystarczajaco elastyczny na giecie ramy itp, ale UV go zabija w rok I zwyczajnie kreduje. Po jakims czasie jest matowy I higroskopijny, potem nagle odpada, a pod spodem sama rdza. Tak sie zachowuje epoksyd w srodowisku morskim.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

ODPOWIEDZ

Wróć do „Farby i lakiery”