oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne
Moderator: Zbowid
-
Elwood
-

-
Kontaktowanie:
autor: Elwood » pn kwie 16, 2007 11:16 pm
czyli wracamy do starych czasów, znaczy się Sedesa z Bakielitu
Ptaszku a czego dotyczył poruszany tu główny wątek? Czyśmyśmy znowu nie odjechaliśmy w "przestwór oceanu'?
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
-
Elwood
-

-
Kontaktowanie:
autor: Elwood » pn kwie 16, 2007 11:17 pm
A propos odtłuszczania... robaki dzielimy na

The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
-
Ptak

Temat dotyczył tłuszczu a konkretnie odtłuszczania

LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
-
Elwood
-

-
Kontaktowanie:
autor: Elwood » pn kwie 16, 2007 11:23 pm
Tłuszcz czyli Glicerol plus trzy cząsteczki kwasów tłuszczowych, w procesie rozpadu tłuszczu glicerol z lubością wiąże w miejsce kwasów alkohol stąd w ochronie słabej głowy zaleca się jesć tłuste potrawy w trakcie libacji.
The Bluesmobile
-
Ptak

Właśnie obudziłem żonę Twoim linkiem w podpisie.
Blues Brothers ..... dośpiewaj reszte co powiedziała Areta Franklin w knajpie z Soulowym (najlepszym w całym stanie) żarciem kiedy dowiedziała się że to Elwood i jego brat He He
PS. Bez podtekstów
Nawet blues się zmienia ..... mało akustyczy

LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
-
Ptak

Swięta prawda, dobry jest też olej ze szprotek tylko daleko się żyga

/
własnie motam aparaturę oczywiście do celów dydaktycznych

LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
-
Elwood
-

-
Kontaktowanie:
autor: Elwood » pn kwie 16, 2007 11:28 pm
Wspomniane przeze mnie wcześniej preparaty to odtłuszczania o wysokim pH wykorzystuja fizyczne zjawisko emulgacji czątek "tłuszczu" czyli rozbijania na drobniejsze frakcje w wyniku czego powstaje emulsja olejowowodna. Jest to zatem czyasto zjawisko fizyczne a nie chemiczne. Skutkuje to tym, ze gdzieś tam w kanalizacji tłuszcz z powrotem wytrąca się z emulsji i taka to mamy ekologię, kurde mol...
The Bluesmobile
-
Ptak

Dlatego w każdej rzeźni jest kratka wyłapujaca tłuszcz który sie odzyskuje i oczyszcza i sprzedaje po 20 gr/kg, ale trzeba go najpierw pozbawić resztek białka w którym może być prion znaczy wściekła krowa

LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
-
Elwood
-

-
Kontaktowanie:
autor: Elwood » pn kwie 16, 2007 11:34 pm
Wyobrax sobie, ze wcześniej w podpisie miałem Sweet Home Chicago ale "zdjęli z ekranu" w Yotube wiec umieściłem linka do słynnego concertu ku pamięci Buddy Richa.
BB, ten kultowy film ma premierę w moim domu mniej więcej 1raz w m-cu od lat 4, kiedy to udało sie ściagnąc film z netu memu synowi a w zeszłym roku udało mu sie kupic mi na imieniny wersje na DVD.
Moją późniejszą żonę a wtedy panne na wydaniu zaprosiłem kiedyś pierwzy raz do kina... zgadnij co to był za film?

cztery kurczaki...
The Bluesmobile
-
Ptak

LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
-
Elwood
-

-
Kontaktowanie:
autor: Elwood » pn kwie 16, 2007 11:40 pm
Ptak pisze:Dlatego w każdej rzeźni jest kratka wyłapujaca tłuszcz który sie odzyskuje i oczyszcza i sprzedaje po 20 gr/kg, ale trzeba go najpierw pozbawić resztek białka w którym może być prion znaczy wściekła krowa

Tak zwany separator. Jakiś amerykaniec zbierając olej z frytownic i innych takich objechał poglądowwo obie ameryki puszczając z rury zapach smażonych frytek.
Powiadam Ci, ze jeszce nasze autka będa w cenie bo sądząc po twoim podpisie to w serii też diesel? nam paliwa nie zabranie. W HJ 60 to mam po Niemcu jeszcze palkietkę "A ja jeżdżę na Słonecznym Paliwie"
The Bluesmobile
-
Ptak

A ja obydwa diesle zresztą ten silnik mnie fascynuje od małego, więc jak kupiłem pierwszy samochód to też dieslem. A na oleju rzepakowym można spoko jeżdzić tylko trzeba trochę podregulować silnik. A zrobienie paliwa w domu to też nie problem: metanol, olej roślinny, NaOH i jazda może byc metanolan sodu odrazu katalizator i po ptokach

, a z gliceryny której trochę powstaje można robić plyn po goleniu

LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
-
Zbowid
-

Zbowid
-
Ptak

Kto nie smaruje ten nie jedzie ......

(tłuszczem oczywiście)
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
-
Elwood
-

-
Kontaktowanie:
I tak wyciąłem dwa ostatnie moje posty, bo głupio tak było w otwartą czasoprzestrzeń nadawać

The Bluesmobile
-
klucz13
-

-
Kontaktowanie:
autor: klucz13 » wt kwie 17, 2007 8:02 pm
Elwood pisze:I tak wyciąłem dwa ostatnie moje posty, bo głupio tak było w otwartą czasoprzestrzeń nadawać

Co poniektórzy czytali
Powracając do tematu w warunkach amatorskich najprościej :
1.Aktywna piana lub jakiś środek ogólnie dostępny do mycia silników
2.szczotka druciana (tylko ręcznie) i papier ścierny
3.benzyna ekstrakcyjna szmatą i pędzlem
4.podkład - jaki

taki jak stryjenka uważa
Bo czasami nadmiar wiedzy zaciemnia rzeczywisty obraz

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
-
Elwood
-

-
Kontaktowanie:
My tu po nocach... a chłop nam merytoryką cały temat zepsuł.
Wszedł w ostatniej minucie, strzelil bramkę i spił śmietanke

The Bluesmobile
-
Ptak

@Kluczu nie chodzi o jakąś wiedzę tajemną tylko rozumienie zjawisk bo to pozwala uniknąć błędów. Rozumowanie typu: przylecieli marsjanie a amerykanie ich jakimś cudem złapali i zabrali im technologię i teraz wszyscy jej używają a nikt nie wie jak to q.. działa
Naprzykład u moich studentów jtakie rozumowanie est bardzo popularne, ale fenomenem jest to że jak gadka jest o destylacji i rektyfikacji to słuchają jak zaklęci

(ciekawe dlaczego

)
Benzyna ekstrakcyjna dobra ale dlamnie to produkt o zbyt bogatym składzie

LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
-
klucz13
-

-
Kontaktowanie:
autor: klucz13 » wt kwie 17, 2007 9:34 pm
Ptak pisze:@Kluczu nie chodzi o jakąś wiedzę tajemną tylko rozumienie zjawisk bo to pozwala uniknąć błędów. Rozumowanie typu: przylecieli marsjanie a amerykanie ich jakimś cudem złapali i zabrali im technologię i teraz wszyscy jej używają a nikt nie wie jak to q.. działa
Naprzykład u moich studentów jtakie rozumowanie est bardzo popularne, ale fenomenem jest to że jak gadka jest o destylacji i rektyfikacji to słuchają jak zaklęci

(ciekawe dlaczego

)
Benzyna ekstrakcyjna dobra ale dlamnie to produkt o zbyt bogatym składzie

Tylko że ciemny naród nie zawsze musi wiedzieć z czego to się składa tylko jak tego używać i do czego to służy
Jak udawałem że pracuję na PW to u nas w pokoju była najlepsza instalacja do destylatu na całej polibudzie, a my techniczni i nawet z B-2 (wydział chemi)nam jej zazdrościli

bo mieliśmy lepsze chody w magazynie

a były to lata prohibicji

bo był to nasz protest i wkład do walki z komuną

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
-
Elwood
-

-
Kontaktowanie:
A przecież alkohol absolutnie nie szkodzi

Tylko produkty jego rozkŁAdu, znAczy się aldehyd i kw octowy, któryś z nich odpowiedzialny dodatkowo za kaca.
Ale zgadzam sie z Ptakiem, na wykladach z biochemii o alkoholu aula pękała w szwach. A wykŁad zaczynał sie od słów: alkohol nazwę swoją wywodzi z arabskiego algoul (?) czyli OSTATNI POCIESZYCIEL DUSZY...

The Bluesmobile
-
Ptak

To nie ciemnota tylko tumiwisizm
Wracając do głównego wątku to:
Problem z benzyną ekstrakcyją polega na ty że ma ona zmienny skład w zależności od producenta i pozostawia czasami biały nalot o który pisał @Zbowid, dlatego preferuje czyste rozpuszczalniki albo srodki powierzchniowoczynne. Pewne składniki z benzyny ekstarakcyjnej czasem mogą reagować z czymś na podłożu. Oczywiście benzyna jest najpopularniejsza i jak niem nic innego pod ręką to też jej używam
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
-
klucz13
-

-
Kontaktowanie:
autor: klucz13 » śr kwie 18, 2007 8:41 pm
Ptak pisze: Oczywiście benzyna jest najpopularniejsza i jak niem nic innego pod ręką to też jej używam
Od spodu czyba najlepsza u użyciu bo ciekaw jestem jakby wyglądał koleś co z kanału myłby od dołu auto pędzlem i szmatami chlapiąc na prawo i lewo używając np.acetonu
-
Ptak

klucz13 pisze:Od spodu czyba najlepsza u użyciu bo ciekaw jestem jakby wyglądał koleś co z kanału myłby od dołu auto pędzlem i szmatami chlapiąc na prawo i lewo używając np.acetonu
Nie będę wklejał swojego zdjęcia .......
Udało mi się raz taką głupotę zrobić i ledwo wylazłem z kanału.
Ale twardym cza być

LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
-
klucz13
-

-
Kontaktowanie:
autor: klucz13 » śr kwie 18, 2007 8:54 pm
Ptak pisze:
Nie będę wklejał swojego zdjęcia .......
Udało mi się raz taką głupotę zrobić i ledwo wylazłem z kanału.
Ale twardym cza być

To wyjaśnia dlaczego jeździsz LR-ami

-
Ptak

Po prawdzie to jeżdżę plaskatym marki Poldolot bo Disco ma dziury w nadkolach i czekam na długi łikend co by mieć czas i odpalic migusia, a Seria w kawałkach totalnych bo to zabytek i w odbudowie
więc kiszka

LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz