Elastometal
Moderator: Zbowid
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Elastometal
Natrafiłem dzis na informacje o produkcie o nazwie elastometal. Gosciu na yt strasznie sie tym podniecal, ze podobno rewelacja. Prawda to?
https://www.noxan.pl/sklep/elastomery-c ... metal.html
https://www.noxan.pl/sklep/elastomery-c ... metal.html
Re: Elastometal
Teoretycznie wszystko wygląda zajebiaszczo...jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach
...:
1. elastyczność 200%...ale nie dotyczy podkładu (sic!) i nie wiadomo czy powłoka wraca do stanu wyjściowego
2. jest informacja o dużej wytrzymałości - ale brak odpowiednika technicznego ( skali, rodzaju odniesienia itd)
3. farba grubo-powłokowa na bazie wody - styrenowo-akrylowa...no nijak się to ma do wytrzymałości, teoretycznej nawet, epoksydów...
4. Wszyscy fachowcy wiedzą, że dożo lepsze parametry uzyskuje się produktami rozpuszczalnikowymi...
5. Brak jakiejkolwiek informacji na temat przyczepności do podłoża - wyniki testów pull-off.
Na rynku jest co najmniej kilka, jak nie kilkanaście tego typu produktów...opinie są różne, myślę, że to kwestia czasu i produkt sam się nie obroni
Marketing obieca Ci więcej, niż ktokolwiek jest Ci w stanie dać..

1. elastyczność 200%...ale nie dotyczy podkładu (sic!) i nie wiadomo czy powłoka wraca do stanu wyjściowego
2. jest informacja o dużej wytrzymałości - ale brak odpowiednika technicznego ( skali, rodzaju odniesienia itd)
3. farba grubo-powłokowa na bazie wody - styrenowo-akrylowa...no nijak się to ma do wytrzymałości, teoretycznej nawet, epoksydów...
4. Wszyscy fachowcy wiedzą, że dożo lepsze parametry uzyskuje się produktami rozpuszczalnikowymi...
5. Brak jakiejkolwiek informacji na temat przyczepności do podłoża - wyniki testów pull-off.
Na rynku jest co najmniej kilka, jak nie kilkanaście tego typu produktów...opinie są różne, myślę, że to kwestia czasu i produkt sam się nie obroni

Marketing obieca Ci więcej, niż ktokolwiek jest Ci w stanie dać..
Zbowid

Poszperałem z ciekawości trochę... Mam ich oficjalny raport ( CORI). Ta powłoka po 1000h w komorze solnej wykazuje "pęcherzenie", inne powłoki - brak zmian 
Tak, że tak... aha i twierdzą, że jak powłoka jest wodoszczelna - to nie ma korozji...bardzo śmiałe twierdzenie i ...nieuzasadnione technicznie.

Tak, że tak... aha i twierdzą, że jak powłoka jest wodoszczelna - to nie ma korozji...bardzo śmiałe twierdzenie i ...nieuzasadnione technicznie.
Zbowid

Może nie bajki...ale na pewno koloryzowanie rzeczywistości 

Zbowid

- Misiek Cypr
-
Poza tym, jakoś tak w jednoskładnikowe powłoki słabo wierzę na stal.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Hamercośtam jest jednoskładnikowy i akryle i alkidy...slabe to jest.
Zbowid

- Misiek Cypr
-
Niektóre są znośne, ale to bardzo budgetowe rozwiazanie I z duza doza kompromisu. Czasem daje lepszy efekt niż zle zastosowany epoxyd. 

513549044
513549044
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Elastometal.... no cóż , klient mi przywiózł wiaderko tego czegoś i 10 letnie I200, prosząc o połączenie tych dwóch rzeczy w całość. To z osiem - dziewięć miesięcy temu było. Rama w elce została umyta detergentami wszelakimi, wyskrobana z gruzu, spawy i rama oczyszczone ścierpapierem, ale bez nadmiernego spuszczania się "bo to na rdze można psikać" itp.
W sumie to nawet się ucieszyłem z takiej roboty, bo i łatwa i doświadczenia człek nabierze, a że towar od klyenta to odpowiedzialności praktycznie żadnej .
Klyent naszszsz pannn
Efekt tego experymentu jest taki, że elka wygląda dzisiaj gorzej niż przed malowaniem, od starych powłok się elastocoś łuszczy a na spawach to śladu po szuwaksie nie zostało.
Co ciekawe, próbne rozpylenie, coby guna wyregulować, robiłem na starej zardzewiałej blasze . Stała sobie na zewnątrz warsztatu i o dziwo na tejże blasze się mazidło trzyma jak wściekłe, a podłoże nie było nawet odtłuszczone
Edyta. Tak sobie przypomniałem wedle opisu na stronie to walić na rudą i "bedziesz pan zadowolony" a w karcie produktu juz nie do końca....
W sumie to nawet się ucieszyłem z takiej roboty, bo i łatwa i doświadczenia człek nabierze, a że towar od klyenta to odpowiedzialności praktycznie żadnej .
Klyent naszszsz pannn

Efekt tego experymentu jest taki, że elka wygląda dzisiaj gorzej niż przed malowaniem, od starych powłok się elastocoś łuszczy a na spawach to śladu po szuwaksie nie zostało.
Co ciekawe, próbne rozpylenie, coby guna wyregulować, robiłem na starej zardzewiałej blasze . Stała sobie na zewnątrz warsztatu i o dziwo na tejże blasze się mazidło trzyma jak wściekłe, a podłoże nie było nawet odtłuszczone

Edyta. Tak sobie przypomniałem wedle opisu na stronie to walić na rudą i "bedziesz pan zadowolony" a w karcie produktu juz nie do końca....
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
Ja tym kiedyś robiłem "pod zderzakami" w W210. Na zdarte purchle nałożyłem najpierw epoxyd, potem elastometal ... a na koniec i tak poprawiłem poliuretanem. Miałem wrażenie że to cały czas "mokre" jest. Przy wilgotności powietrza itp to coś w ogóle nie schnie. Robiłem jakoś jesienią to ze 2 tygodnie można się było o to upaprać. Wieczorem niby suche, w nocy mgła, rano dotykam palcem i ślad farby na palcu.
Najarałem się opisami że to używane do malowania konstrukcji typu mosty itp używane. Może tam się to sprawdza gdzie pomalowane na sucho i utwardzone działa ale nie w aucie gdzie przede wszystkim narażone na uszkodzenia mechaniczne.
Na podwozia najlepszy patent to epoxyd + poliuretan.

Najarałem się opisami że to używane do malowania konstrukcji typu mosty itp używane. Może tam się to sprawdza gdzie pomalowane na sucho i utwardzone działa ale nie w aucie gdzie przede wszystkim narażone na uszkodzenia mechaniczne.
Na podwozia najlepszy patent to epoxyd + poliuretan.
- Misiek Cypr
-
Sa coatingi jednopowlokowe, ale to jest przewaznie epoksyd, z bardzo duza zawartoscia solid volumes. Dodatkowo, wyjatkowo surface tolerant. Nie sa to tanie rzeczy cycu jeden. Robilem czyms takim, w zbiornikach balastowych, mielismy 300 lokalizacji napraw, 30 stopni C, wilgotnosc 100%, Chiny I pédzel do apikacji. Po 3 latach coating wyglada piéknie. Ale to byl Epoksyd Chugoku Nova Barrier 2000. Kady szanujácy sie producent powok, ma cos takiego w ofercie, ale to kosztuje spore pieniadze I dziaa. To cos, nie ma szans tak dziaa, bo to jest jednoskladnikowy szit. Alkidy dziaaja, ale nie jest vto idealne rozwiazanie.
513549044
513549044