Konserwacja - Waxoyl
Moderator: Zbowid
Konserwacja - Waxoyl
Tak sobie pomyślałem żeby zlecić konserwację ramy i podwozia póki nie zaczęła gnić.
Znalazłem jakąś firmę z dobrymi opiniami, która myje, czyści i konserwuje środkiem Waxoyl.
Ktoś tego środka używał ? Jakieś opinie ?
Znalazłem jakąś firmę z dobrymi opiniami, która myje, czyści i konserwuje środkiem Waxoyl.
Ktoś tego środka używał ? Jakieś opinie ?
Re: Konserwacja - Waxoyl
Mam znajomego księdza...może kadzidło pomoże.
Woski to prewencja, a nie zabezpieczenie.
Woski to prewencja, a nie zabezpieczenie.
Zbowid

To czym zabezpieczyć ramę żeby nie zgniła ?
Póki co jest zdrowa. Może być gdzieniegdzie odrobina rdzy powierzchniowej.
Póki co jest zdrowa. Może być gdzieniegdzie odrobina rdzy powierzchniowej.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
pracuję na waxoylu drugi sezon.
spoko.
ale skorodowanej blachy nie uzdrowi.
tam gdzie jest rude należy przygotować tradycyjnymi technologiami a dopiero potem pokrywać woskiem jako ochroną przed czynnikami zewnętrznymi.
spoko.
ale skorodowanej blachy nie uzdrowi.
tam gdzie jest rude należy przygotować tradycyjnymi technologiami a dopiero potem pokrywać woskiem jako ochroną przed czynnikami zewnętrznymi.
#noichuj
Jest coś co po wypłukaniu ramy pod ciśnieniem zabezpieczy ją jeśli jest trochę rdzy w środku.
Nie chce mi się rozbierać całego auta do piaskowania, bo jest świeże i nie zgnite nigdzie.
Nie chce mi się rozbierać całego auta do piaskowania, bo jest świeże i nie zgnite nigdzie.
-
-
płucze się okrężnicę ale to coś zupełnie innego niż rama, skoro jest jak sam napisałeś trochę rdzy to znaczy się, że jest zgnite, jeśli jest świeże, w sensie młode, to jest jeszcze bardziej zgnite .
https://www.youtube.com/watch?v=AjDyte_ImHs
może tym z powyższego filmu

Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
a długo planujesz to posiadać?
bo czasem nicnierobienie ma więcej sensu niż robienie po łebkach. A nic a nic nie wierzę, że da sie zrobić cokolwiek bez wydłubywania ramy z auta.
Da się, można, tylko trzeba chcieć i wiedzieć lub znaleźć kogoś kto wie. Druga para kaloszy, to znaleźć kogoś, kto "umi" to zrobić.
Zbowid

moja wnikliwa analiza zagadnienia prowadzi do wniosku prostego - nie da się kur...

jak ktos choć troche umie - to ma termin na za 2 lata..
znajomi od staruchów wożą swoje auta po jakichś kosmicznych miejscach typu bośnia..

jak ktos choć troche umie - to ma termin na za 2 lata..
znajomi od staruchów wożą swoje auta po jakichś kosmicznych miejscach typu bośnia..
No właśnie nie wiem jak długo będę chciał posiadać. Mam już dużo dłużej niż jakiekolwiek auto wcześniej i nadal je lubię.
Biorąc pod uwagę jaki chłam teraz produkują to może być jedno z ostatnich sensownych aut...
O dziwo nie rdzewieje wcale poza jakimiś drobną powierzchniową w miejscach podrapanych o kamole.
Nie wiem jak w środku ramy

Tak sobie pomyślałem żeby profilaktycznie zrobić gdybym za kilka lat nie chciał się z nim rozstać... ale chyba nie znajdę nikogo kto to sensownie zrobi.
Zalanie konserwacją bez doczyszczenia pewnie niewiele da.
przyspieszy gnicie...
zacznij od dobrej inspekcji. Kamerka endoskopowa do smyrofona za stówkę i pozaglądaj. Może się okazać, ze zabieg banalny i punktowy
zacznij od dobrej inspekcji. Kamerka endoskopowa do smyrofona za stówkę i pozaglądaj. Może się okazać, ze zabieg banalny i punktowy
Chyba tak zrobię. Muszę znaleźć kogoś kto wymyje porządnie ramę od środka i wtedy sprawdzę.
Widziałeś ten wóz ze zdemontowanymi zderzakami?
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Już se trochę wyguglalem. Najgorzej ze środkową częścią, mało odpływów.
erpe_roman
erpe_roman
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Jak kiedyś wygram w totka to zatrudnie ekipę i będą robić nowe ramy na wzór starych coby niektóre sprzęty zachować...oczywiście celem wkurwu władz itp 

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
- goralski
-
- Kontaktowanie:
BTW, nie chciałbym być posądzony o monteryzowanie, ale ile może kosztować zrobienie takiego ramy np do parcha albo samuraja/jamnika od podstaw?
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Któryś warsztat 4x4 w PL robi własne ramy do patrola. W jednym z ostatnich odcinków terenwizji była migawka.
Position between East and West makes it ideal for a home base while travelling around the world...
To swoją drogą, od tego są wzierniki jak mówił Mrok. Ale trudno dobrze wypłukać jak nie ma ujścia bo technologię i warunki mamy.
erpe_roman
erpe_roman
Prawie wszystko się da, jak ktoś nie chce się doktoryzować i jest w stanie zaufać fachowcom...wiekszośc warsztatów, "fachowców" to jednak miernoty sprzętowe i technologiczne. Można zrobić dobrze, ale cudów nie ma...jak brak wiedzy i sprzętu, to brak efektów.
Zbowid

Przodem umiemy wjechać np na lawetę, mamy wysoką. Potem zdjąć najazdy i podjać próbę płukania, można by nawet nie chcący chemię jakąś zastosować. Przemyśl czy chciałbyś się pobrudzić przy sobotnim piwie przy kominku. Musiałbym tylko przygotowac miękki zestaw z sondą do wpuszczenia w głąb ramy. Ewentualnie uruchomić myjkę spalinową, ta ma pierdnięcie jeszcze lepsze, tylko stoi od pożaru nie używana.
erpe_roman
erpe_roman
Świetny planPiRoman pisze: ↑sob gru 21, 2019 6:14 pmPrzodem umiemy wjechać np na lawetę, mamy wysoką. Potem zdjąć najazdy i podjać próbę płukania, można by nawet nie chcący chemię jakąś zastosować. Przemyśl czy chciałbyś się pobrudzić przy sobotnim piwie przy kominku. Musiałbym tylko przygotowac miękki zestaw z sondą do wpuszczenia w głąb ramy. Ewentualnie uruchomić myjkę spalinową, ta ma pierdnięcie jeszcze lepsze, tylko stoi od pożaru nie używana.
Jak wrócę z wyjazdu po 6 stycznia to biorę browary i przyjeżdżam

Ramą ramą ale może być fajny event