Zestaw do piaskowania w strumieniu wody...

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

LuckyT
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Zestaw do piaskowania w strumieniu wody...

Post autor: LuckyT » śr maja 03, 2006 2:15 pm

System error
Ostatnio zmieniony wt lis 07, 2006 11:20 pm przez LuckyT, łącznie zmieniany 1 raz.

Pierug 13

Post autor: Pierug 13 » śr maja 03, 2006 8:25 pm

A możesz jakiegoś linka lub namier zapodać. Dzięki .
~ 4x4 Tczew ~

LuckyT
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: LuckyT » śr maja 03, 2006 9:58 pm

System error
Ostatnio zmieniony wt lis 07, 2006 11:21 pm przez LuckyT, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
biloowa

Post autor: biloowa » śr maja 03, 2006 10:10 pm

Kuzyn piaskowal rame w naczepie myjką z przystawką do piaskowania i ogólnie nie robi to tak jak by sie chciało. Często sie zapycha ta dysza i sie tylko na to wkurzał. Ja nie polecam.
Mercedes 300 GE sprzedana , Vw iltis 2,0 ABK 115 PS :) , KIA SORENTO 2,5 crdi VGT

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » czw maja 04, 2006 6:53 am

Prawdziwe piaskowanie tylko na sucho i tylko suchym piaskiem lub specjalnym śrutem.
Komora do piaskowania nie jest potrzebna, używa jej sie jeśli piasek lub śrut maja pracować w obiegu zamkniętym. Po piaskowaniu piasek spada do pojemnika gdzie jest zabierany przez powietrze i znów podawany do piaskowania - do tego służy komora.
Przy wiekszych gabarytach piaskuje sie bez komory np. mosty, wagony, kominy itp, itd.
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » sob maja 06, 2006 10:14 am

no nie wiem jak ta przystawka ale zależy też od myjki taką za 500 zł to ciężko nawet wymyć samochód ale ogólnie taki system jest bardzo wydajny i nie kurzy się

jako ciekawostka dodam że ostatnio pojawiły sie nowej generacji wynalazki do czyszczenia samą wodą nie niszczą czyszczonej powierzchni dla przykładu można wypłukać beton z muru nie naruszając zbrojenia te profesjonalne zestawy mają ultra wysokie ciśnienie od 350 do 4500 bar !! a strumień wody dociera z prędkością ponaddzwiękową

Niva'94

Post autor: Niva'94 » wt maja 09, 2006 10:32 am

Otwory w "Kursku" pod kotwy były robione właśnie strumieniem wody z odpowiednimi dodatkami. Widziałem tez w pewnej firmie meblarskiej, jak strumieniem wody (samej) wycinali skomplikowane kształty w sklejkach. Tak więc to działa. Jednakże zastosowanie w warunkach amatorskich trudno mi sobie wyobrazić.

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » wt maja 09, 2006 11:07 am

Panowie proszę nie mylić pojęć piaskowania z cięciem. Cięcie strumieniem wody jest ogólnie stosowane w wielu zakładach produkcyjnych. Przewagą cięcia wodą nad cięciem laserem czy plazma jest to, że można ciąć wszystko : papier, drzewo, stal, plastik, szkło, gumę itp itd. Tylko to jest cięcie strumieniem o ciśnieniu nawet ponad 1000 kg/cm2. A piaskowanie tak jak już wcześniej pisałem - tylko na sucho i piaskiem lub specjalnym śrutem. Przestańcie już kombinować 8) :D

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » wt maja 09, 2006 12:44 pm

mazurkas007 pisze: (...)A piaskowanie tak jak już wcześniej pisałem - tylko na sucho i piaskiem lub specjalnym śrutem. Przestańcie już kombinować 8) :D
Co też kolega opowiada za herezje!!
Każdy profesjonalny przemysłowy zestaw do wodnego czyszczenia wyskociśnieniowego ma opcję piaskowania (np. znanej w Polsce od kilkudziesięciu lat niemieckiej firmy WOMA) - działa znakomicie :)2
JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów :)

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » wt maja 09, 2006 7:48 pm

jasne, że działa, ale to nie jest prawdziwe piaskowanie. Prawdziwe piaskowanie odbywa się na sucho - piaskiem lub śrutem o określonej granulacji.

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » śr maja 10, 2006 10:11 am

mazurkas007 pisze:jasne, że działa, ale to nie jest prawdziwe piaskowanie. Prawdziwe piaskowanie odbywa się na sucho - piaskiem lub śrutem o określonej granulacji.
Widzę, że kolega nie rozumie zasady działania.... ...i przez to miesza czyszczenie hydrodynamiczne ze ściernym :wink:

"Prawdziwe" piaskowanie odbywa się powietrzem , a to "nieprawdziwe", bedące tematem niniejszego topicu - wodą.....i to jedyna różnica.
Tyle że jedno i drugie medium odgrywają jedynie rolę nośnika.
W obu przypadkach środek ścierny może być dowolny - piasek, alumina i dziesiątki innych, zależnie od potrzeb.

Agregat hydrodynamiczny (profesjonalny, nie badziewie z hipermarketu) jest urzadzeniem bardzo drogim, wielokrotnie droższym niż pneumatyczny agregat do piaskowania - dlatego w tym przypadku przystawka do piaskowania jest tylko dodatkiem pozwalającym szerzej wykorzystać posiadane już urządzenie - nie tylko do czyszczenia hydrodynamicznego, ale i do ściernego :)1

W tej samej logice mieszczą się przystawki piaskujące do Karchera.
Jednak wśród hydroagregatów Karcher to mikrus i jego skuteczność jako piaskarki raczej za wielka nie bedzie :-? - lepiej zastosowac pneumatyczne urządzenie do piaskowania (tańsze zresztą od Karchera).
JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Farby i lakiery”