Farba US?
Moderator: Zbowid
Farba US?
Wiodłem spór z człowiekiem, bo chyba mi ciemnotę chciał wciskać, więc pytam: prawdą jest, że amerykanie malują swoje pojazdy wojskowe farbą matową zieloną ale taką która musi wyblaknąć w ciągu roku aby znów musieć malować pojazd taką farbą? Gdzie można zobaczyć taki odcień farby (nowo nałożonej)? Idzie taką farbę kupić w Polsce?
Wdzięczny będę za info.
PS
Amerykanom kalkuluje się malować całą armię każdego roku?
Wdzięczny będę za info.
PS
Amerykanom kalkuluje się malować całą armię każdego roku?
Władek - Kraków
Władku, na 95 % jest to bzdura. Te 5 % to właśnie szczególne wymagania armii US, ale...
Z punktu widzenia technicznego aby farba miała pełne krycie czyli tzw. zamknięty film musi mieć grubość minimum 35 mikrometórw - ubytek na skutek promieniowania UV ( wyblaknięcie jest inaczej efektem działania UV na łańcuchy polimerów z których zbudowana jest farba - łańcuchy rozpadają sie ) może sięgać rocznie około 10 mikrometrów. Wiec jak policzysz sobie to wszystko jest to raczej niemożliwe. No ale jak mówią; Nauka radziecka zna takie przypadki

Z punktu widzenia technicznego aby farba miała pełne krycie czyli tzw. zamknięty film musi mieć grubość minimum 35 mikrometórw - ubytek na skutek promieniowania UV ( wyblaknięcie jest inaczej efektem działania UV na łańcuchy polimerów z których zbudowana jest farba - łańcuchy rozpadają sie ) może sięgać rocznie około 10 mikrometrów. Wiec jak policzysz sobie to wszystko jest to raczej niemożliwe. No ale jak mówią; Nauka radziecka zna takie przypadki

Zbowid

W kazdej mieszalni lakieru...
Nr. to FS595A 34087.
Wiecej na http://www.olive-drab.com/od_mvg_camo.php3
Nr. to FS595A 34087.
Disco 300 ES
Fajnie tylko że ichni hamerykanski serwer kolorów twierdzi ze takiego koloru nie ma - jest Lądek, Lądek Zdrój, tfu - 34086, 34088 a 34087 nie...Jerry pisze:W kazdej mieszalni lakieru...
Nr. to FS595A 34087.
Wlasnie mam ten serwer on-line wiec wiadomość z pierwszej ręki - ciekawe czy tak tajna barwa czy ktoś literówkę popełnił (34086 tak jakby podchodziła).
Armia zastrzega sobie kolory po prostu.ladzk pisze:Fajnie tylko że ichni hamerykanski serwer kolorów twierdzi ze takiego koloru nie ma - jest Lądek, Lądek Zdrój, tfu - 34086, 34088 a 34087 nie...Jerry pisze:W kazdej mieszalni lakieru...
Nr. to FS595A 34087.
Wlasnie mam ten serwer on-line wiec wiadomość z pierwszej ręki - ciekawe czy tak tajna barwa czy ktoś literówkę popełnił (34086 tak jakby podchodziła).
Niemieckiego khaki nie ma np. w zestawieniu RAL.
Disco 300 ES
Jerry to nie tak koloru khaki nie ma we wzorniku kolorów RAL bo jest on modyfikowany i nie wzorcowy czy jakoś tak, ktoś mi to ostatnio dosyć długo tłumaczył na widmach, spektrach i jeszcze nia kilku innych schematach i wszystko w układzie XYZ czyli przestrzennym...
Zbowid

-
-
Re: Farba US?
Murzyn???Władek pisze: ... bo chyba mi ciemnotę chciał wciskać ...

Re: Farba US?
Niva'94 pisze:Murzyn???Władek pisze: ... bo chyba mi ciemnotę chciał wciskać ...

Władek - Kraków
Podziękował!
Stronę znałem, ale nie doszukałem się tego wcześniej. Postanowienie rzucenia palenia było chyba dobrym pomysłem.
Gdyby ktoś szukał:
Desert sand: 8010-00-111-8004 lub 33637
Ile potrzeba będzie na XJ z zewnątrz? 5 literków starczy?
Czy dobrym pomysłem jest dodawanie do farby utwardzacza?
Stronę znałem, ale nie doszukałem się tego wcześniej. Postanowienie rzucenia palenia było chyba dobrym pomysłem.
Gdyby ktoś szukał:
Desert sand: 8010-00-111-8004 lub 33637
Ile potrzeba będzie na XJ z zewnątrz? 5 literków starczy?
Czy dobrym pomysłem jest dodawanie do farby utwardzacza?
XJ >Y60->Ranger->KJ->P3
Władek pisze:charlie70 pisze:5 literków?? A ile tych XJ-tów chcesz pomalować
Pewnie jeden ale ze trzy razy...
Oj Władek...
Weź kiedys puszke z farbą prawdziwą wojskową khaki.
Do tego pędzel ( dla estetów wałek ) i pomaluj syfa.
2-3 godziny roboty a i okazac sie moze ze z puszki całego pomalujesz

Disco 300 ES