tania farba antykorozyjna

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

Awatar użytkownika
Kaktus

tania farba antykorozyjna

Post autor: Kaktus » sob wrz 09, 2006 2:01 pm

moze ktos to testowal http://www.novol.pl/strony/1/i/73.php 48 zl za dwie puszki 0,8L

na puszce pisze ze zawiera ksylen, keton izobutylowo-metylowy ?? moze zbowid zna te skladniki, wlasnie zakupilem i jak dla mnie to sie za mocno blyszczy nie wiem czy nie powinno sie ja zmatowic przed lakierem troche to klopotliwe

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » sob wrz 09, 2006 11:05 pm

Novol robi całkiem dobra szpachle znane chyba na całym Świecie !!

Co do farb to jego historia jest krótk i raczej równa zero.

Chciałbym jednak zauważyć, że mówię o zastosowaniach przemysłowych a nie rzemieślniczych. Na rynku jest pewnie sporo dobrych preparatów dla rzemieślników o których nie mam pojęcia.
Przypomnę jedną z podstawowych zasad - 90 % sukcesu to właściwe przygotowanie podłoża reszta to betka :)21
Zbowid

Awatar użytkownika
Masmo

Re: tania farba antykorozyjna

Post autor: Masmo » wt wrz 26, 2006 2:24 pm

Kaktus pisze:moze ktos to testowal http://www.novol.pl/strony/1/i/73.php 48 zl za dwie puszki 0,8L

na puszce pisze ze zawiera ksylen, keton izobutylowo-metylowy ?? moze zbowid zna te skladniki, wlasnie zakupilem i jak dla mnie to sie za mocno blyszczy nie wiem czy nie powinno sie ja zmatowic przed lakierem troche to klopotliwe
A nie lepiej jakiś podkłada epoksydowy z dodatkiem forsoranu cynku?? Rozumiem, że stosujesz na wypiaskowany goły metal?? Czy epoksyd bedzie się też trzymał starych farb i lakierów odpowiednio zmatowionych?

Znalazłem coś takiego Nobiepoksyd:
http://www.nobiles.pl/oferta_metal_nobiepoksyd.html

Lepsze gorsze?
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » sob wrz 30, 2006 6:14 pm

no widze ze sie ruszylo w koncu i nobiles dolaczyl do walki z korozja, ja zamawiam specjal podklad ale dla jednego litra to nie bede gitary komus zawracal i szukam cos co jest pod reka na szybko w sklepie, ale jaka jest cena tego NOBIEPOKSYD bo cos nie widze ??
a sklad chemiczny bardzo podobny do novola

co do tego czy epoksyd sie trzyma starych lakierow to probowalem zdrapac nvola z izolacji przewodu na ktorym wisialy graty malowane i przylepil sie jak cholera nawet sie zdziwilem bo test robilem w ten sam dzien co malowalem po 4 moze 5 godzinach

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » sob wrz 30, 2006 7:01 pm

Kaktus pisze:no widze ze sie ruszylo w koncu i nobiles dolaczyl do walki z korozja, ja zamawiam specjal podklad ale dla jednego litra to nie bede gitary komus zawracal i szukam cos co jest pod reka na szybko w sklepie, ale jaka jest cena tego NOBIEPOKSYD bo cos nie widze ??
a sklad chemiczny bardzo podobny do novola

co do tego czy epoksyd sie trzyma starych lakierow to probowalem zdrapac nvola z izolacji przewodu na ktorym wisialy graty malowane i przylepil sie jak cholera nawet sie zdziwilem bo test robilem w ten sam dzien co malowalem po 4 moze 5 godzinach
Niestety NOBIEPOKSYD tylko w duzych opakowaniach sprzedają i nie ma dystrybucji do sklepów (tylko hurtownie). Ale OLIVA sprzedje epoksydy w małych opakowaniach. Jest nawet sklep internetowy:
https://sklep.oliva.com.pl/
Jestem an etapie szukania farby epoksydowo-bitumicznej. Ale marne szanse żeby w małym opakowaniu coś zdobyć :evil: Jest ktoś chętny na podzielnienie się dużą puszką??
A BTW gdzie ten novol kupić??
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Farby i lakiery”