carbon

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

TNT

carbon

Post autor: TNT » ndz lis 19, 2006 5:46 pm

Witam!

od dawna nurtuje mnie ten temat ... a mianowicie:
jak to zrobić żeby uzyskac taką powłokę ?? Tzn mam przygotowane elementy do malowania (ładna szpachla, wyszlifowane) i teraz wiem że jakoś nanosi się tą powłoke carbonową ... czy to jest jakiś skąplikowany proces?? Czy to jest farba ?? czy jak to się robi?? wiem, że we wrocku jest firma która się tym zajmuje ale nie chcą nic zdradzić :(

Chciałbym zrobić kilka elementów w syfie coś w rodzaju carbonu.

pozdrawiam
W463 300GD; W126 560SE

4x4rd

Post autor: 4x4rd » ndz lis 19, 2006 6:12 pm

Kolego podeślij mi foto takiej powłoki carbonowej
Trochę różnych bajerów z farbami robiłem ala nic mi carbon nie mówi ??

hajdi

Post autor: hajdi » ndz lis 19, 2006 6:21 pm

jest taki program superjazda na discovery i w ostatnim odcinku robili w ten sposob wlot na masce.naklejali siatke ktora troche wygladala jak bandaz opatrunkowy i na to malowali .
king cab 2.4
ramcharger 5,9

TNT

Post autor: TNT » ndz lis 19, 2006 6:25 pm

Obrazek

Zdjecia z firmy we wrocku, która montuje caraudio...

carbon czyli pokrycie włóknem węglowym ... albo coś w rodzaju tego ... o to mi chodzi ... fajnie to wygląda jak na fotce wyżej
W463 300GD; W126 560SE

TNT

Post autor: TNT » ndz lis 19, 2006 6:27 pm

hajdi pisze:jest taki program superjazda na discovery i w ostatnim odcinku robili w ten sposob wlot na masce.naklejali siatke ktora troche wygladala jak bandaz opatrunkowy i na to malowali .
kurde ale czym malowali jaka siatka ... efekt jest super! nie wie ktoś może??
W463 300GD; W126 560SE

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Post autor: JarekK » ndz lis 19, 2006 6:54 pm

TNT pisze:
hajdi pisze:jest taki program superjazda na discovery i w ostatnim odcinku robili w ten sposob wlot na masce.naklejali siatke ktora troche wygladala jak bandaz opatrunkowy i na to malowali .
z tego co pamiętam było tak:
ccieli uzyskać efekt włókna węglowego więc
pisknęli lakierem jaśniejszym na podkład
nakleili siatkę
psikneli lakierem w kolorze grafitu
zdjeli siatke

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz lis 19, 2006 7:39 pm

JarekK pisze:
z tego co pamiętam było tak:
ccieli uzyskać efekt włókna węglowego więc
pisknęli lakierem jaśniejszym na podkład
nakleili siatkę
psikneli lakierem w kolorze grafitu
zdjeli siatke[/quote]
Profesjonalnie to jest spec. siatka i malujesz 3 kolory ale wystarczy siatka elastyczna do regipsów (na małe przebmioty) lub jakaś podobna i malujesz tylko dwoma kolorami
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

TNT

Post autor: TNT » ndz lis 19, 2006 8:57 pm

osz cfaniaki :) no racja racja :) trza cosik spróbować na dniach ... zbieram materiały i w sobotę będę próbował ... siatkę do regipsów mam ... dużo po remoncie została a lakiery się kupi :wink: 8) zobaczymy jak to wyjdzie :)
W463 300GD; W126 560SE

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » ndz lis 19, 2006 10:53 pm

to chyba szybciej by bylo okleine tjuningowa z allegro zapodac ;)
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

TNT

Post autor: TNT » pn lis 20, 2006 5:26 pm

Albert_N pisze:to chyba szybciej by bylo okleine tjuningowa z allegro zapodac ;)
ale obawiam się że to będzie pod wpływem promieni słonecznych i temp. złazić ... a jak się pomaluje 2 kolorki i na to bezbarwny to juz będzie ładniej i będzie się lepiej trzymać ... :wink: 8)
W463 300GD; W126 560SE

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » śr lis 22, 2006 10:55 pm

mi to wygląda na naklejkę przynajmniej na tej fotce bo jest cieniowana każda nitka da się tak pomalować aerografem ale ze dwa tygodnie by to trwało wiec koszt był by spory nie opłacalny

jeśli chodzi o oryginalne włókno węglowe jest droższe ze 30 razy od szklanego wiec bardzo drogie dodatkowo aby uzyskać wytrzymałość wygrzewa się je w piecu i próżni aby usunąć pęcherzyki powietrza i nadmiar żywicy czyli w warunkach amatorskich lipa ale na upartego się da jak znajdę stronkę to dodam link z metodą domową

TNT

Post autor: TNT » sob lis 25, 2006 10:29 pm

Kaktus pisze:mi to wygląda na naklejkę przynajmniej na tej fotce bo jest cieniowana każda nitka da się tak pomalować aerografem ale ze dwa tygodnie by to trwało wiec koszt był by spory nie opłacalny

jeśli chodzi o oryginalne włókno węglowe jest droższe ze 30 razy od szklanego wiec bardzo drogie dodatkowo aby uzyskać wytrzymałość wygrzewa się je w piecu i próżni aby usunąć pęcherzyki powietrza i nadmiar żywicy czyli w warunkach amatorskich lipa ale na upartego się da jak znajdę stronkę to dodam link z metodą domową

co jak co ale naklejka to nie jest na bank...

nie wiedziałem, że to tak skąpliwkowany proces ... :-?
W463 300GD; W126 560SE

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » ndz lis 26, 2006 4:28 pm

ja dalej obstaje ze to naklejka i to wysokiej jakości bo bardzo elastyczna a podkład mogli malować aby lepiej się przylepiła jak nie zobaczę to nie uwiężę chyba że ta fotka jest demonstracyjna a nie ich robota często można tak naciąć
ale może mają jakąś specjal drukarkę w końcu w fabrykach jakoś to malują

TNT

Post autor: TNT » ndz lis 26, 2006 4:58 pm

Kaktus pisze:ja dalej obstaje ze to naklejka i to wysokiej jakości bo bardzo elastyczna a podkład mogli malować aby lepiej się przylepiła jak nie zobaczę to nie uwiężę chyba że ta fotka jest demonstracyjna a nie ich robota często można tak naciąć
ale może mają jakąś specjal drukarkę w końcu w fabrykach jakoś to malują
a taka folia dobrze sie trzyma?? czy to odpada ?? może miał ktoś kiedyś z tym do czynienia??
W463 300GD; W126 560SE

Awatar użytkownika
Std

Post autor: Std » pt gru 01, 2006 3:12 pm

Kaktus napisał:
"jeśli chodzi o oryginalne włókno węglowe jest droższe ze 30 razy od szklanego wiec bardzo drogie dodatkowo aby uzyskać wytrzymałość wygrzewa się je w piecu i próżni aby usunąć pęcherzyki powietrza i nadmiar żywicy czyli w warunkach amatorskich lipa ale na upartego się da jak znajdę stronkę to dodam link z metodą domową"

Pozwole sobie wypowiedziec sie w tym temacie:
- tkaniny węglowe są droższe od szklanych ale tylko okolo 10 krotnie
- Jesli chodzi o obróbkę cieplną to kompozyty należy poddawać tej obróbce jednak moża spokojnie wykonywać w tak zwanej temperaturze domowej.
- Faktycznie stosuje sie zabieg prozniowy w celu usunięcia pęcherzy powietrza ale jest na to inna domorosla metoda gdy sie nie ma pompki prozniowej.

Reasumujac .... Spokojnie można wykonywać kompozyty w warunkach amatorskich i stosując odpowiednie materiały da sie uzyskać tak ładne ozdobne wyroby.
jak znajde to podesle foto wyrobu jaki powstal w warunkach amatorskich.
Wykładnikiem nie jest ilość postów i od kiedy na forum, raczej ile lat babrasz sie w błocie:D

TNT

Post autor: TNT » sob gru 02, 2006 10:54 pm

[quote="Std"- Faktycznie stosuje sie zabieg prozniowy w celu usunięcia pęcherzy powietrza ale jest na to inna domorosla metoda gdy sie nie ma pompki prozniowej.

Reasumujac .... Spokojnie można wykonywać kompozyty w warunkach amatorskich i stosując odpowiednie materiały da sie uzyskać tak ładne ozdobne wyroby.
jak znajde to podesle foto wyrobu jaki powstal w warunkach amatorskich.[/quote]

super czekam na fotki. a gdzi można kupic potrzebne materiały?? może jakieś linki i ceny? pozdrawiam
W463 300GD; W126 560SE

Awatar użytkownika
Std

Post autor: Std » wt gru 05, 2006 9:31 am

No to udalo sie cos odkopac zeby zrobic fotke ;)
Obrazek
Obrazek

Wydaje mi si eze jak nie robiles czegos takiego jeszcze a chcesz stosunkowo szybko i nieduzo to chyba bedzie najbezpieczniej znalesc jakiegos modelarza (takiego co roabi ladne modele a nie druciaki ) w twojej okolicy i oni zazwyczaj są bardzo potrzeboscy jesli chodzi o $$ a takie rzeczy zazwyczaj wiedza jak sie robi kompozyty. Jak by co to oczywiscie sluze jakimis podstawowymi radami :)
Jesli chodzi o miejsce to dosc dobrze dziala to miejsce:
http://www.havel-composites.com/index0. ... erestring=
znajomi z tamtad biora i jest ok :)2
Wykładnikiem nie jest ilość postów i od kiedy na forum, raczej ile lat babrasz sie w błocie:D

TNT

Post autor: TNT » wt gru 05, 2006 7:56 pm

dzięki za inf. czekam właśnie na folie z allegro, zobacze co to będzie. Musze ze znajomym modelarzem pogadać ... może miał kiedyś styczność z tym. dzięki za linka jak już coś będę miał to napisze;)
W463 300GD; W126 560SE

Awatar użytkownika
+MaRciN+

Kontaktowanie:

Post autor: +MaRciN+ » pn gru 11, 2006 11:51 pm

ja bym sobie pare zeczy w samuraiu zrobil z carbonu ;] co by z masy zejsc...
Jeep WK 4.7 v8

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn gru 11, 2006 11:56 pm

+MaRciN+ pisze:ja bym sobie pare zeczy w samuraiu zrobil z carbonu ;] co by z masy zejsc...
Odchudź się :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

ODPOWIEDZ

Wróć do „Farby i lakiery”