Jaki podkład pod Celux'a

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

uadam

Jaki podkład pod Celux'a

Post autor: uadam » pn maja 19, 2008 3:23 pm

Nie wiem czy dobrze szukałem ale nie znalazłem informacji jaki podkład dać pod farbę Celux. Gdybyście mogli doradzić zarówno podkład na powierzchnię po piaskowaniu jak i czyszczeniu tarczą ścierną (nie idealnie obrobiona powierzchnia).
rybak

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn maja 19, 2008 3:52 pm

Zbowid

uadam

Post autor: uadam » pn maja 19, 2008 4:28 pm

A czy coś innego oprócz Washprimera (bo rozumiem, że o niego chodził) jest sprawdzone. Nota bene znalazłem w necie kilka niepochlebnych opinii o tym produkcie....
rybak

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn maja 19, 2008 7:29 pm

No akurat wosha to bym nie polecał...ale zrobisz jak uważasz. A pierwszy post czytałeś?
Zbowid

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » pn maja 19, 2008 8:09 pm

Zbowid pisze:No akurat wosha to bym nie polecał...ale zrobisz jak uważasz. A pierwszy post czytałeś?
Pewnie czytał ale Heniek z Szopy doradza coś innego "równie skutecznego" :)21

PS> @Zbowid a ty przyjedziesz kiedyś do Krakowa ?? Czy zobaczymy sie na we wrześniu na zlocie ?? :)24
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » wt maja 20, 2008 9:24 am

Waschprimera można spokojnie polecić o ile jest stosowany zgodnie z kartą i w jednym cyklu technologicznym. Waschprimer powinien byc nałożony cieniutkim filmem i tu jest klucz, ponieważ w grubszej powłoce jest najsłabszym ogniwem systemu w przeciwieństwie do podkładów epoksydowych (łatwy do zerwania). Nakładanie go więc pędzlem i krytykowanie innych Heńków jest tu nie na miejscu.
Stosowałem Sikkensa i nie mam z tym najmniejszych problemów (potem baza i nawierzchniowy również Sikkensa).

Bardzo korzystnie cenowo w stosunku do jakości, patent Zbowida. Podkład interplus 256 (można go aplikować ręcznie) lub 356 i na to poliuretan (Akzo Nobel, Sikkens też z tej grupy).
Kolejne warstwy podkładu można nakładać bez matowienia poprzedniej, co w warunkach Heńka z Szopy jest idealnym rozwiązaniem.
I to, co warto doczytać w poprzednich wątkach... przygotowanie powierzchni!
Interplus toleruje gorzej przygotowane powierzchnie i to kolejny jego mocny atut.
Renowacja tą technologią aut do terenu, gdzie estetyka wystaczy "na cztery", to najlepsze rozwiązanie i wydaje się być najskuteczniejszym.

Wady:
- aplikacja wymaga większych dysz niż stosowanych powszechnie w warsztatach lakierniczych, co powoduje dodawanie większej ilości rozcieńczalnika a to z kolei może mieć wpływ na utwardzanie
- dostępność produktów w 20l pojemnikach
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

uadam

Post autor: uadam » wt maja 20, 2008 9:34 am

A co myślicie o farbie okrętowej z Oliwy - Epinox 77? Stosował ktoś?
rybak

ODPOWIEDZ

Wróć do „Farby i lakiery”