Zabezpieczenie fragmentu rantu progu t2
Moderator: Zbowid
Zabezpieczenie fragmentu rantu progu t2
Witam
Na rancie progów na odcinku ok 30 cm od tylnego koła zaczęła mi z pod lakieru wyłazić rdza. Usunąłem luźną rdze szczotką drucianą oraz skrobakiem. Potem papier ścierny. Na teraz mam oczyszczoną powierzchnię z luźnej rdzy a miejscami nawet do gołej blachy. I teraz pojawia się pytanie, co dalej? Czy i czym odtłuścić tą powierzchnię? Jakim podkładem potem pomalować? Czy takim jak CortaninF czy np czymś takim jak odrdzewiacz Brunox Epoxy? Ile warstw? Po tych preparatach chcę pomalować progi z zewnątrz barankiem. Czy trzeba to robić pistoletem czy nakładany ze spraye też będzie ok. Jak przygotować powierzchnię lakierowanego progu do położenia baranka i jakiego baranka użyć?
szlagoś
Na rancie progów na odcinku ok 30 cm od tylnego koła zaczęła mi z pod lakieru wyłazić rdza. Usunąłem luźną rdze szczotką drucianą oraz skrobakiem. Potem papier ścierny. Na teraz mam oczyszczoną powierzchnię z luźnej rdzy a miejscami nawet do gołej blachy. I teraz pojawia się pytanie, co dalej? Czy i czym odtłuścić tą powierzchnię? Jakim podkładem potem pomalować? Czy takim jak CortaninF czy np czymś takim jak odrdzewiacz Brunox Epoxy? Ile warstw? Po tych preparatach chcę pomalować progi z zewnątrz barankiem. Czy trzeba to robić pistoletem czy nakładany ze spraye też będzie ok. Jak przygotować powierzchnię lakierowanego progu do położenia baranka i jakiego baranka użyć?
szlagoś
Boże spraw żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce.
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Zmyj miejsce rozpuszczalnikiem potem pomaluj podkładem reaktywnym lub epoksydowym 2 warstwy ale nie za grube po wyschnięciu delikatnie zmatuj na wierzch baran (może być do malowania wtedy pryśniesz go pod kolor) Jeśli chcesz położyć baranka to musisz zmatować progi umyć je rozpuszczalnikiem okleić i prysnąć (najlepiej pistoletem) baranem ja polecam barana firmy wurth coś takiego jest lepszy od BOLL-a
http://allegro.pl/item423741925_wurth_s ... ranek.html
barana nałożysz jedną warstwę chyba że nie masz wprawy to 2 cienkie żeby się nie zlał
barana nałożysz jedną warstwę chyba że nie masz wprawy to 2 cienkie żeby się nie zlał

PATROL lift 10" + simex 35" SWAP JEEP 5,2 V8 

Baranka można nałożyć i można sobie zrobić.. różnica jest taka, że ten co robi nie jest baranem, ale ten co nakłada jest - szczegóły dział Farb i Lakierówkw99 pisze:Zmyj miejsce rozpuszczalnikiem potem pomaluj podkładem reaktywnym lub epoksydowym 2 warstwy ale nie za grube po wyschnięciu delikatnie zmatuj na wierzch baran (może być do malowania wtedy pryśniesz go pod kolor) Jeśli chcesz położyć baranka to musisz zmatować progi umyć je rozpuszczalnikiem okleić i prysnąć (najlepiej pistoletem) baranem ja polecam barana firmy wurth coś takiego jest lepszy od BOLL-a

Zbowid

redzik napisał

To fakt teraz doczytałem że do gołej blachy ma tylko miejscami. Umów się z kimś kto piaskuje wtedy powierzchnia będzie idealnie czysta, Jak gość skończy piaskować niech od razu zapodkładuje zanim dojedziesz do domu rudy by wróciłrozpuszczalnikiem to za malo, trzeba rdze wydrzec do golej blachy, papierek scierny, albo narzedzie a'la dremel i jedziesz, nie miejscami a cala rdze musisz usunac,

PATROL lift 10" + simex 35" SWAP JEEP 5,2 V8 

Piję do faktu stosowania baranka i do stosowania go pod powłokę nawierzchniową - jest to głupie i bezsensowne rozwiązanie. Popularny baranek kumuluje w sobie wilgoć
i w konsekwencji wodę... czyli magazynuje wszystko to co sprzyja korozji...
Ale pewnie się czepiam

Ale pewnie się czepiam

Zbowid

he he jak zwykle się czepiaszZbowid pisze:Piję do faktu stosowania baranka i do stosowania go pod powłokę nawierzchniową - jest to głupie i bezsensowne rozwiązanie. Popularny baranek kumuluje w sobie wilgoći w konsekwencji wodę... czyli magazynuje wszystko to co sprzyja korozji...
Ale pewnie się czepiam

LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz