konserwacja ramy wewnątrz
Moderator: Zbowid
konserwacja ramy wewnątrz
Przeszukałem forum, ale wszędzie tylko: było , poszukaj.
Ale gdzie?
Jak zrobić wnętrze ramy od początku do końca , jakimi środkami?
na zewnątrz ramę po piaskowaniu prawdopodobnie pomaluję interplusem 356.
a co w środku? Fertan pod interplusa 356 podobno się nie nadaje.
Co dać pod interplusa odrdzewiającego?
Ma ktoś sprawdzoną technologie konserwacji wnętrza ramy?
Ale gdzie?
Jak zrobić wnętrze ramy od początku do końca , jakimi środkami?
na zewnątrz ramę po piaskowaniu prawdopodobnie pomaluję interplusem 356.
a co w środku? Fertan pod interplusa 356 podobno się nie nadaje.
Co dać pod interplusa odrdzewiającego?
Ma ktoś sprawdzoną technologie konserwacji wnętrza ramy?
Fertan się nadaje pod interplusa...no ale to bez sensu bo fertan jest gorszym rozwiązaniem które pokrywasz lepszym...
Temat już był ktoś opisywał jakieś osiągnięcia z produktami na bazie wosków pszczelich bodajże - stosowane przy renowacji oldtimerów... Ale na nasze warunki lepszy od fertana będzie jakikolwiek podkład epoksydowy o małej lepkości ( tzw. małocząsteczkowy) który zwilży i pokryje powierzchnię grawitacyjnie. Gdybyś miał dostęp to I356 świetnie by się sprawdził...ale problem z tym dostępem...
Ja bym zastosował najtańszy epoksyd i zobaczył efekty po dwóch latach. Badanie na przyczepność do podłoża farby fertan i interplusa wypadały miażdżąco dla fetanu ( fertan - średnio 4 MPa - interplus - średnio 10 MPa
) Jak to mawiają moi sąsiedzi - zdies sobaka pochraniena 
Temat już był ktoś opisywał jakieś osiągnięcia z produktami na bazie wosków pszczelich bodajże - stosowane przy renowacji oldtimerów... Ale na nasze warunki lepszy od fertana będzie jakikolwiek podkład epoksydowy o małej lepkości ( tzw. małocząsteczkowy) który zwilży i pokryje powierzchnię grawitacyjnie. Gdybyś miał dostęp to I356 świetnie by się sprawdził...ale problem z tym dostępem...
Ja bym zastosował najtańszy epoksyd i zobaczył efekty po dwóch latach. Badanie na przyczepność do podłoża farby fertan i interplusa wypadały miażdżąco dla fetanu ( fertan - średnio 4 MPa - interplus - średnio 10 MPa

Zbowid

Jeśli mnie nie poniesie i nie ocynkuję ramy to zrobię prawdopodobnie tak:
1 - zmotam jakąś szczotke na przedłużce a'la pogrzebacz (i tutaj czeka każdego posiadacza nastoletniego syfka kupa pracy)
2 - mycie wnętrza pod ciśnieniem
3 - ponownie punkt 1
4 - jeszcze jedno mycie
5 - osuszenie i możliwie skuteczne przedmuchanie
W środek I356 (jeśli zostanie), albo jakis dedykowany środek do profili zamkniętych na bazie wosków.
Jeżeli mój tok myślenia może przynieść jakieś niepożądane konsekwencję proszę o naprostowanie:)
Po zorientowaniu się w opcjach na zewnętrzną powłokę na interplusa, ja za radą kolegi Zbowida zdecydowałem się na farbę poliuretanową.
1 - zmotam jakąś szczotke na przedłużce a'la pogrzebacz (i tutaj czeka każdego posiadacza nastoletniego syfka kupa pracy)
2 - mycie wnętrza pod ciśnieniem
3 - ponownie punkt 1
4 - jeszcze jedno mycie
5 - osuszenie i możliwie skuteczne przedmuchanie
W środek I356 (jeśli zostanie), albo jakis dedykowany środek do profili zamkniętych na bazie wosków.
Jeżeli mój tok myślenia może przynieść jakieś niepożądane konsekwencję proszę o naprostowanie:)
Po zorientowaniu się w opcjach na zewnętrzną powłokę na interplusa, ja za radą kolegi Zbowida zdecydowałem się na farbę poliuretanową.
Samurai Santana 93' - dawno i nieprawda
P11.144
P11.144
Panowie Interplus jest farbą która zawiera dużą ilość części stałych, stworzona w określonym celu...bla bla bla i ma dosyć kiepską rozlewność. Jeżeli chcecie użyć tego produktu jako płynącej powłoki która ma wypełnić ubytki, wżery itp, itd to należałoby ją rozcieńczyć nawet 25% i powtórzyć "malowanie" po dwóch dniach - powłoka utwardza się dużo dłużej przy takiej ilości rozcieńczalnika i musi on odparować z powłoki. To może być nawet jakiś sens - ale taka powłoka nigdy nię będzie dorównywała jakością normalnej powłoce przy małym rozcieńczeniu.
Z drugiej strony będzie dużo lepsza niż woski i inne takie... Zapomniałem już gdzie była ta strona gdzie gościu podawał dwuletni cykl badań środków do konserwacji ram...woski wypadały najlepiej - ale nie było tam Interplusa
Z drugiej strony będzie dużo lepsza niż woski i inne takie... Zapomniałem już gdzie była ta strona gdzie gościu podawał dwuletni cykl badań środków do konserwacji ram...woski wypadały najlepiej - ale nie było tam Interplusa

Zbowid

No fajnie, ale nie można porównywać wosków z Interpluse bo wosk to środek ochrony czasowej i kuracje nimi trzeba powtarzać raz na rok. Interplus daje wewnątrz trwałą powłoke. Zastanawiam się tylko jak dobrze wyczyścić ramę od środka z fabrycznej konserwacji aby uzyskać dobrą adhezję Interplusa bo po mojemu to roboty będzie dużo a efekt raczej mizerny. Bo większość i tak słynie grawitacyjnie z powodu właśnie rozlewności i dużego zanieczyszczenia powierzchni rdzą i bitumami i czy właśnie woskami.Zbowid pisze:Panowie Interplus jest farbą która zawiera dużą ilość części stałych, stworzona w określonym celu...bla bla bla i ma dosyć kiepską rozlewność. Jeżeli chcecie użyć tego produktu jako płynącej powłoki która ma wypełnić ubytki, wżery itp, itd to należałoby ją rozcieńczyć nawet 25% i powtórzyć "malowanie" po dwóch dniach - powłoka utwardza się dużo dłużej przy takiej ilości rozcieńczalnika i musi on odparować z powłoki. To może być nawet jakiś sens - ale taka powłoka nigdy nię będzie dorównywała jakością normalnej powłoce przy małym rozcieńczeniu.
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz