Farba epoksydowa wysokocynkowa

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

Awatar użytkownika
Piter69A

Farba epoksydowa wysokocynkowa

Post autor: Piter69A » wt wrz 22, 2009 12:39 pm

Chcę zastosować do podwozia (wnętrze auta i od spodu po wypiaskowaniu) farbę epoksydowa wysokocynkową TEKNOS TEKNOZINC 90SE i potem TEKNOZINC 51 MIOX.
Na elementy zawieszenia chce dać farbę krzemianowo-cynkową TEKNOZINC SS.
Jakie potem najlepiej zastosować farby wykończeniowe?? Czy trzeba np. stosować podkład akrylowy lub poliuretanowy pod odpowiedni kolor czy można malować od razu na to ??
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)

Awatar użytkownika
Zbowid

Re: Farba epoksydowa wysokocynkowa

Post autor: Zbowid » wt wrz 22, 2009 6:25 pm

Po pierwsze - jak chcesz sam malować to powinieneś myśleć o "doszczelnieniu" powłoki cynkowej - można przepylić również mioxem rozcieńczonym delikatnie - a dopiero później normalna powłoka epoksydu. Na nawierzchnię możesz położyć poliuretan - akrylu nie polecam. Jeżeli to są tylko elementy które są pod autem możesz użyć również nawierzchniowego epoksydu.

PS Piaskowanie nie zawsze daje dobry profil do malowania cynkami - generalnie zaleca się profile Rz minimum 50 mikro. Piaskowanie daje w większości profil rzędu 30-40 mikro.
Zastanów się czy wydanie dużej kasy na cynki nie zostanie zniweczone brakami wykonawczymi.
Zbowid

Awatar użytkownika
Piter69A

Post autor: Piter69A » wt wrz 22, 2009 8:36 pm

Bede malował sam wszystko lub pierwsza warstwe TEKNOZINCa 90SE pomaluja mi zaraz po piaskowaniu a reszte sam juz u siebie. Nie mam innej niz piaskowanie mozliwosci wyczyszczenia blachy ze starych farb a te epoksydy cynkowe kupie dość tanio. Jakis konkretny podkład i farbę polecasz na te epoksydy cynkowe??
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69M (2,4-oryginał)

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » wt wrz 22, 2009 8:40 pm

Piotrek, gdzie piaskujesz blachy ?

:)21
LJ 70

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » śr wrz 23, 2009 6:56 am

Piter69A pisze:Bede malował sam wszystko lub pierwsza warstwe TEKNOZINCa 90SE pomaluja mi zaraz po piaskowaniu a reszte sam juz u siebie. Nie mam innej niz piaskowanie mozliwosci wyczyszczenia blachy ze starych farb a te epoksydy cynkowe kupie dość tanio. Jakis konkretny podkład i farbę polecasz na te epoksydy cynkowe??
Jak już się decydujesz na konkretną farbę to trzymaj się dalej tego samego producenta... co prawda zna się on lepiej na emulsjach do ścian ale... :)21
Dobrym rozwiązaniem było by jednak gdyby pierwszą warstwę położył jakiś ktoś kto ma pojęcie. Uważaj na przegrubienie ( grubość nie powinna być większa jak 100 mikro) i dopilnuj aby podkład był kładziony w jednej warstwie od razu. Przy farbach cynkowych jest słaba adhezja "farba cynkowa-farba cynkowa". Proponowałbym również abyś się zabawił w detalistę i wykonał zaprawki pędzlem na wszystkich ostrych krawędziach i trudno dostępnych miejscach.
Zbowid

Awatar użytkownika
Piter69A

Post autor: Piter69A » śr wrz 23, 2009 7:17 am

Mag69 pisze:Piotrek, gdzie piaskujesz blachy ?

:)21
Mniejsze rzeczy mogą mi w pracy zrobić. Jesli chodzi o nadwozie samochodowe to jeszcze nie wiem gdzie zawiozę. Wiem, że robia w Pszczynie, Rybniku, Kobiórze. Wczoraj dzwoniłem rozeznać temat i wołają ok. 1000zł.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69M (2,4-oryginał)

Awatar użytkownika
Piter69A

Post autor: Piter69A » śr wrz 23, 2009 8:34 am

Zbowid pisze: Jak już się decydujesz na konkretną farbę to trzymaj się dalej tego samego producenta... co prawda zna się on lepiej na emulsjach do ścian ale... :)21
Oj nie tak całkiem, farby na metale to mają dobrze opanowane, łącznie z proszkami.
Te farby ktore chce dać są stosowane na pojazdy wojskowe do Malezji, gdzie warunki wilgotnosci i czynniki korozyjne są wymagajace dla pokryć malarskich.

Mogę w zestawie do tych podkładów nabyć CELUX PU, czy bedzie dobry??
Potem na powierzchnię nadkoli i bardziej narażonych elementów podwozia chcę dać tzw. "baranka" aby zabezpieczyć przed kamieniami oraz wygłuszyć i jeszcze raz wszystko pomalować na kolor (od spodu czarny) np. właśnie CELUXem PU.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69M (2,4-oryginał)

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » śr wrz 23, 2009 11:06 am

Malezję ( kilkadziesiąt wozów przynajmniej ) niestety malują innymi farbami :)21 i między innymi Celuxem TT do środka wozów :)23
Celux będzie dobrym rozwiązaniem na nawierzchniową i jest stosunkowo tani w porównaniu do innych poliuretanów.
Zbowid

Awatar użytkownika
Piter69A

Post autor: Piter69A » śr wrz 23, 2009 11:55 am

ok, dzieki za informację.
zestaw wybrany.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69M (2,4-oryginał)

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » wt cze 14, 2016 10:22 pm

Farby cynkowe .Sensowność stosowania i mechanizm działania ?
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » śr cze 15, 2016 8:27 am

Jeżeli właściwie przygotowane podłoże, to warto stosować. Tendencje światowe kierują się w stronę pocienienia powłoki - do 50 mikro. Farba działa zarówno barierowo, jak również(głównie) ochrona katodowa( protektorowa). Powłoki wysokocynkowe stosowane są w najtrwalszych systemach. Duże wymagania techniczne i kultura techniczna. Wysokocynkowe to te, z zawartością cynku w suchej masie na poziomie:
- organiczne ( epoksydowe) - 85%
- nieorganiczne ( krzemianowe) - 80%.
Pomogło?? :)21
Zbowid

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » śr cze 15, 2016 7:30 pm

Dzięki Zbowid jak zwykle .Czytam coś o Noxanie.Dla mnie jedyna wątpliwość ochrony protektorowej to właśnie baza produktu w końcu ma przewodzić prund i mieć dobrą przyczepność.Słyszałem o sprayu cynkowym stosowanym na wieżach telekomunikacji ponoć nawet gruba warstwa trzyma się bardzo mocno.Niestety marka produktu nieustalona.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » śr cze 15, 2016 7:53 pm

Pamiętaj, że spraye to głównie spoiwo alkidowe...mało jest na rynku produktów w sprayu, które są chemoutwardzalne ( ograniczony czas życia mieszanki! ).
Zbowid

ODPOWIEDZ

Wróć do „Farby i lakiery”