Odnawianie spreżyn
Moderator: Zbowid
Odnawianie spreżyn
Witam,
chciałbym usunac stara, odłażąca farbe (niebieską) ze spreżyn i pomalować je na inny kolor (czarny). Szczotką drucianą i papierem ściernym nie udaje sie dokładnie usunac starej farby. Jakas chemia? I malujac wystarczy jedna warstwa czy jakis podklad? Cos, żeby powstrzymac rdze.
chciałbym usunac stara, odłażąca farbe (niebieską) ze spreżyn i pomalować je na inny kolor (czarny). Szczotką drucianą i papierem ściernym nie udaje sie dokładnie usunac starej farby. Jakas chemia? I malujac wystarczy jedna warstwa czy jakis podklad? Cos, żeby powstrzymac rdze.
Wodnik57
Re: Odnawianie spreżyn
takie rzeczy się piaskuje i maluje proszkowo.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Dzieki, czytajac forum widzialem mnostwo piaskujacych felgi ,ale nikogo sprezyny, stad myslalem , ze jest to cos prostszego do wykonania nawet we własnym zakresie
Wodnik57
bo nikt raczej sprężyn nie odnawia
domowymi sposobami to możesz wyczyścić do gołego papierem, następnie prysnąć jakimś grubopowłokowym podkładem epoksydowym.

domowymi sposobami to możesz wyczyścić do gołego papierem, następnie prysnąć jakimś grubopowłokowym podkładem epoksydowym.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Tez pewnie bym tego nie robil gdybym ich nie mial na stole. Przrekladam je jednak z drugiego samochodu i okropnie sie luszcza, ale co wazniejsze chce zeby byly czarne jak oryginaly nissana
Wodnik57
W modelarstwie do usuwania starych farb i lakierów, używany jest Kret w żelu 
Piaskowanie to chyba najlepsza metoda.
Ja bym raczej zapytał - jakiej farby użyć do pomalowania, żeby nie odpadła podczas pracy sprężyny

Piaskowanie to chyba najlepsza metoda.
Ja bym raczej zapytał - jakiej farby użyć do pomalowania, żeby nie odpadła podczas pracy sprężyny

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
To pytanie bylo w podtekscie.
Tak naprawde jest najwazniejsze. Jakies sugestie? czytalem ze hammerite nie bo nie jest elastyczny, pochlebne opinie zbiera chlorokauczuk. Inne opcje?

Wodnik57
Hasło na dziś: Chlorokauczuk do wszystkiego!!
Zbowid

a usunąć mechanicznie, resztki szprayem np paintex - ale w wietrzonym pomieszczeniu 

jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
we "samochodówce" do wyrobów akrylowych stosuje się uelastyczniacze - np podczas malowania zderzaków - może tędy droga 

LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
jak tam sprężyny pomalowane ?
ja się przymierzam do malowania resorów, oczywiście pójdą do piaskowania, jakiś podkład konkretny i farby ktoś może polecić? czy malowanie proszkowe wytrzymuje taką prace materiału ?
ja się przymierzam do malowania resorów, oczywiście pójdą do piaskowania, jakiś podkład konkretny i farby ktoś może polecić? czy malowanie proszkowe wytrzymuje taką prace materiału ?
info worklogi naprawy terrano / pickup > daj lajka! https://www.fb.com/hcd.customdevices
Wy macie samochody terenowe, czy restaurujecie zabytki do stanu fabryka + 

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
restauruje może jeszcze nie zabytek ale do stanu lepszego niż z fabryki ... bo sobie nie wyobrażam innego samochodu, te nowe mają za dużo plastiku, elektroniki i są za miękkie więc ten co mam musi na długo starczyć
i liczę że mi w tym pomożecie 

info worklogi naprawy terrano / pickup > daj lajka! https://www.fb.com/hcd.customdevices
a może ocynkować resory ?
Ty najpierw je wypiaskuj - i się okaże, czy pod rudą było jeszcze jakieś żelazo 

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
Obawiam się, że mogły by stracić sprężystość po takim zabieguhugh_h pisze:a może ocynkować resory ?

GR long 
Urzędy w Polsce to wielki ciężar, dlatego kładzie się go na barki osłów

Urzędy w Polsce to wielki ciężar, dlatego kładzie się go na barki osłów

no tak się domyślam że na gorąco to może im zaszkodzić,
nie są złe, po piaskowaniu na pewno większość zostanie, bo mam zestaw od nowszego tylko czekają na odnowienie i założenie po reanimacji ramy
nie są złe, po piaskowaniu na pewno większość zostanie, bo mam zestaw od nowszego tylko czekają na odnowienie i założenie po reanimacji ramy
a może coś takiego z polifarbu http://www.polifarb-debica.pl/uploads/d ... ae5cf4.pdf
Stoi przed mną odnowienie resorów od UAZ-a (mam luzem drugi komplet) i zamiast piaskowania planowałem (po rozebraniu ofkors) szczotę drucianą stalową i fosol, a potem czymś pomalować.
Sa jakies przeciwskazania?
przeciwwskazania są takie, że szczotką nie wyczyścisz tylko wygłaszczesz materiał - słabe przyleganie farby, mini ogniska rdzy pozostaną, co to fosol nie wiem, ale jak ma wytrzymać dłużej to raczej piaskowanieAdampio pisze:Stoi przed mną odnowienie resorów od UAZ-a (mam luzem drugi komplet) i zamiast piaskowania planowałem (po rozebraniu ofkors) szczotę drucianą stalową i fosol, a potem czymś pomalować.
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
Fosol to kwas fosforowy, który rdzę rozpuszcza.
sobie tego fosola wyguglałemAdampio pisze:Fosol to kwas fosforowy, który rdzę rozpuszcza.
wpadłem na parę komentarzy i ogólnie syf
jak profesjonaliści przez P używają to może warto
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
Fosolu nie wolkno używać do karoserii bo nie da się go wyplukac ale do 7mm plaskownika stalowego, który można spłukac szlachem to nie widzę przeszkód. Ale na wszelki wypadek się jednak pytam
Są inne środki mniej ingerujące w metal a bardziej w wiązanie chemiczne farby. Dostępne są również środki na bazie wody - czyli ekologiczne
. Jakby coś to na pv....

Zbowid