Gdzie w Krakowie można kupić dobre farby?
Moderator: Zbowid
Gdzie w Krakowie można kupić dobre farby?
Witam kolegów!
Moja HZJ73 przechodzi gruntowny remoncik antykorozyjny. Gdzie mogę w Krakowie kupić dobre farby i inne specyfiki antykorozyjne do ramy (piaskowana) i karoserii?
Pozdrawiam Malibu
Moja HZJ73 przechodzi gruntowny remoncik antykorozyjny. Gdzie mogę w Krakowie kupić dobre farby i inne specyfiki antykorozyjne do ramy (piaskowana) i karoserii?
Pozdrawiam Malibu
Re: Gdzie w Krakowie można kupić dobre farby?
zumi... 

Zbowid

Zumi
Zbowid ! Jutro jestem przelotem w królewskim mieście i proszę o namiary na priva

Zbowid ! Jutro jestem przelotem w królewskim mieście i proszę o namiary na priva

Cd... jak w temacie
Pytanie do Zbowida jeśli mogę i innych Kolegów mających rozeznanie w temacie.
W Krakowie znalazłem firmę która zaoferowała mi następujące rozwiązanie co do zabezpieczenia antykorozyjnego ramy:
a)rama czyszczona ręcznie (nie super dokładnie):
lakier epoksydowy Sigmacover 630
b)rama po piaskowaniu (idealnie wyczyszczona)
lakier epoksydowy Sigmacover256
Po tym nałożyć farbę poliuretanową Sigmadur520 i powinno być super.
Można przyjąć takie rozwiązanie?
Proszę o pomoc bo sprawa coraz pilniejsza i muszę się na coś zdecydować.
Pozdrawiam malibu
Pytanie do Zbowida jeśli mogę i innych Kolegów mających rozeznanie w temacie.
W Krakowie znalazłem firmę która zaoferowała mi następujące rozwiązanie co do zabezpieczenia antykorozyjnego ramy:
a)rama czyszczona ręcznie (nie super dokładnie):
lakier epoksydowy Sigmacover 630
b)rama po piaskowaniu (idealnie wyczyszczona)
lakier epoksydowy Sigmacover256
Po tym nałożyć farbę poliuretanową Sigmadur520 i powinno być super.
Można przyjąć takie rozwiązanie?
Proszę o pomoc bo sprawa coraz pilniejsza i muszę się na coś zdecydować.
Pozdrawiam malibu
Całkiem rozsądne rozwiązanie...Ale z usług firmy na G bym nie korzystał jednak...To fafluśniaki...
Zbowid

Witam, podepne się pod temat celem doprecyzowania koncepcji. Jestem w trakcie czyszczenia, poprawek lakierniczych nivki. Plan jest taki:
1. Podwozie + elementy zawieszenia - czyszczenie z biteksu, rdzy zmatowienie itd. a na to sigmacover 630 + poliuretan sigmadur
2. Wnętrze - głownie podłoga, pod tapicerką, komora silnika częściowo będzie piasokowane częściowo matowione - również sigmacover 630 + sigmadur (da się to nałożyć pistoletem?)
3. Przekroje zamknięte wypłuczę karcherem i jakimś środkiem myjącym coś a'la emulsol po czym prysnę rozcienczonym epoksydem a na to jakiś fluidol do przekroi zamkniętych
4. Blachy na zewnątrz, piasokowanie fragmentów błotników, reszta skrobane, zaprawki i matowiony stary lakier na to wszystko sigmacover 630 (w karcie piszą, że po rozcieńczeniu nadaje się do aplikacji z użyciem pistoletu do podkładu - dysza 1.8-2.0), później szpachla na nierównościach, podkład akrylowy, na to powłoka lakiernicze baza + bezbarwny.
Proszę o opinie bardziej doświadczonych i takich co taką drogę przechodzili odnośnie koncepcji - zwłaszcza punktu 4 - wydaje mi się, że pierwsze trzy raczej są standardowe. Wybór produktów sigma coatings ze względu stosunek jakość/cena (przynajmniej wg kart) oraz w miarę wygodne 4l opakowania.
Będę wdzięczny za krytyczne uwagi i uzupełnienia. Dodam że budżet nie jest z gumy.
1. Podwozie + elementy zawieszenia - czyszczenie z biteksu, rdzy zmatowienie itd. a na to sigmacover 630 + poliuretan sigmadur
2. Wnętrze - głownie podłoga, pod tapicerką, komora silnika częściowo będzie piasokowane częściowo matowione - również sigmacover 630 + sigmadur (da się to nałożyć pistoletem?)
3. Przekroje zamknięte wypłuczę karcherem i jakimś środkiem myjącym coś a'la emulsol po czym prysnę rozcienczonym epoksydem a na to jakiś fluidol do przekroi zamkniętych
4. Blachy na zewnątrz, piasokowanie fragmentów błotników, reszta skrobane, zaprawki i matowiony stary lakier na to wszystko sigmacover 630 (w karcie piszą, że po rozcieńczeniu nadaje się do aplikacji z użyciem pistoletu do podkładu - dysza 1.8-2.0), później szpachla na nierównościach, podkład akrylowy, na to powłoka lakiernicze baza + bezbarwny.
Proszę o opinie bardziej doświadczonych i takich co taką drogę przechodzili odnośnie koncepcji - zwłaszcza punktu 4 - wydaje mi się, że pierwsze trzy raczej są standardowe. Wybór produktów sigma coatings ze względu stosunek jakość/cena (przynajmniej wg kart) oraz w miarę wygodne 4l opakowania.
Będę wdzięczny za krytyczne uwagi i uzupełnienia. Dodam że budżet nie jest z gumy.
Niva Cabrio
Jedno zastrzeżenie...nie położysz pistoletem "z puszki" 100 mikro S630... A to jest minimalna grubość farby.
Zbowid

Dzięki za odpiwiedź i proszę o doprecyzowanie i dalsze rozwiązanieZbowid pisze:Jedno zastrzeżenie...nie położysz pistoletem "z puszki" 100 mikro S630... A to jest minimalna grubość farby.
Pistoletem myślałem o trzech wypadkach
1. Poliuretan sigmadur jako warstwa nawierzchniowa na podwoziu komorze silnika i pod tapicerką. Mam nadzieje, że da się aplikować pistoletem.
2. Przekroje rozcieńczony sigmacover 630 - a na to fluidol - czy to się da? Oczywiście pistoletem za 20zł do przekrojów.
3. Zewnętrzne blachy. Myślałem, że miejsca oczyszczone z rdzy lub piaskowane oraz zmatowiony stary lakier pociągne 2x pistoletem rozcieńczonym epoksydem 630. Jak w takim razie z tego wybrnąć aby było dobrze?
Wersje
a) miejsca zaczyszczone, piaskowane pociągnąć pędzlem 630-tką, reszte zmatowić, na to szpachlę, podkład akryl, wierzchnie warstwy?
b) na zewnątrz (kawałek piaskowany, zmatowiony lakier, oczyszczona rdza) użyć innego epoksydu (jakiego?) nadającego się do pistoletu, później szpachla, podkład akryl, wierzchnie warstwy
c) inne rozwiązanie... jakie?
Ps. dodam że z zewnątrz ma być jakiś metalik albo perła i spodnie warstwy powinny to umożliwić.
Niva Cabrio
Rozcieńczony 630 się nie nadaje....farba ma ponad 80% części stałych, będziesz musiał dać dużo rozpuszczalnika...tak dużo, że stracisz jakość farby i rozwiązanie w błoto
To nie taki typ farby musisz zastosować - epoksyd i owszem, ale oparty na żywicach niskocząsteczkowych...
Po co kombinujesz z mieszaniem systemów
Jak już sie zdecydowałeś na PPG to zrób wszystko jednym systemem:
- zaprawki miejscowe S630
- duże powierzchnie S630 ( podwozie, karoseria, mosty, komora silnika itd )
- profile S280 - rozcieńczony max 10%
- tam gdzie chcesz mieć nawierzchniową - po podkładzie możesz dać nawierzchniowa lub uzupełnić nierówności szpachlą ( epoksydową ) i dopiero nawierzchniowa.
Do środka profili dopiero po "pomalowaniu" S280 możesz dać dodatkowo zabezpieczenie...smary, woski itp itd.
Dokładniej zrobisz robiąc wyprawki pędzlem, pierwszą warstwę pędzlem i poźniej wałek - wszystko S630. Nawierzchniową S520 pistoletem w dwóch przejściach - pierwsza 5% rozcieńczalnika i zgrubnie; druga do 15% rozcieńczalnika i na gotowo - ale bez przegrubień, bo pocieknie.

Po co kombinujesz z mieszaniem systemów

- zaprawki miejscowe S630
- duże powierzchnie S630 ( podwozie, karoseria, mosty, komora silnika itd )
- profile S280 - rozcieńczony max 10%
- tam gdzie chcesz mieć nawierzchniową - po podkładzie możesz dać nawierzchniowa lub uzupełnić nierówności szpachlą ( epoksydową ) i dopiero nawierzchniowa.
Do środka profili dopiero po "pomalowaniu" S280 możesz dać dodatkowo zabezpieczenie...smary, woski itp itd.
Dokładniej zrobisz robiąc wyprawki pędzlem, pierwszą warstwę pędzlem i poźniej wałek - wszystko S630. Nawierzchniową S520 pistoletem w dwóch przejściach - pierwsza 5% rozcieńczalnika i zgrubnie; druga do 15% rozcieńczalnika i na gotowo - ale bez przegrubień, bo pocieknie.
Zbowid

Czy ktoś wie gdzie można dostać rozsądną szpachlówkę epoksydową?
Niva Cabrio
Cześć,
jeszcze raz pozawracam głowę. Chodzi o szpachlę epoksydową, bo zrozumiałem, że taką należy zastosować do proponowanego systemu.
Znalazłem dwie:
sealine (http://www.farbyjachtowe.pl/sealine-szp ... Path=25_30) oraz
firmy MIPA (http://sklep.optionall.pl/art/2907,mipa ... sydowa-2k/)
Możesz jakąś z nich polecic czy może coś jeszcze innego?
I pytanie z innej beczki - czy pytałeś czy jednak da się zrobic perłową wersje poliuretanu interthane 990?
pozdrawiam
Sławek
jeszcze raz pozawracam głowę. Chodzi o szpachlę epoksydową, bo zrozumiałem, że taką należy zastosować do proponowanego systemu.
Znalazłem dwie:
sealine (http://www.farbyjachtowe.pl/sealine-szp ... Path=25_30) oraz
firmy MIPA (http://sklep.optionall.pl/art/2907,mipa ... sydowa-2k/)
Możesz jakąś z nich polecic czy może coś jeszcze innego?
I pytanie z innej beczki - czy pytałeś czy jednak da się zrobic perłową wersje poliuretanu interthane 990?
pozdrawiam
Sławek
Zbowid pisze: ....
...
Niva Cabrio
Da się, ale... jest jedno ale i wyjaśnię je dopiero po 28.02.
Zbowid

ja kupuje w hergonie 

plakatówki się za często z auta zmywajągruszkin pisze:ja kupuje w hergonie

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
ale akryl jak przyschnie to siedzilbl78 pisze:plakatówki się za często z auta zmywajągruszkin pisze:ja kupuje w hergonie![]()