odolejacz a piaskowanie
Moderator: Zbowid
odolejacz a piaskowanie
Przy piaskowaniu ważne jest odolejenie powietrza. To już wiem. W związku z tym mam pytanie jakiego rodzaju zastosować odolejacz. Czy taki zwykły - za kilkadziesiąt złotych wystarczy? Czy też musi być jakiś specjalny? Czy ew. gdyby zastosować taki zwykły i później odtłuścić dodatkowo podłoże po piaskowaniu to też byłoby OK? Nie ma doświadczenia w tym temacie, więc pytam jak laik.
rybak
- morte36
-
- Kontaktowanie:
Re: odolejacz a piaskowanie
Ja jak piaskuje nie przejmuje się ewentualnymi drobinkami oleju w powietrzu i tak na koniec trzeba to wszystko wyczyścić i odtłuścić.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Bzdury opowiadacie panowie. Czyszczenie jest zawsze przed piaskowaniem, a później jedynie odpylenie. W przeciwnym razie "wbijacie" cały syf w powierzchnię...
Jak masz sprawną niecieknąca sprężarkę to nie jest konieczne dodatkowe urządzenie...ale nigdy nie zawadza... Chyba, że tak jak kolego @morte36 opierniczasz fuszerki ...
Jak masz sprawną niecieknąca sprężarkę to nie jest konieczne dodatkowe urządzenie...ale nigdy nie zawadza... Chyba, że tak jak kolego @morte36 opierniczasz fuszerki ...
Zbowid

- morte36
-
- Kontaktowanie:

Ja mogę się przyznać że nie znam się na tych sprawach ale miałem okazję zrobić domowej roboty piaskarkę i wypiaskowałem parę elementów.
Jak bym się zajmował tym zawodowo na pewno bym robił to inaczej ale nie zajmuje się zawodowo i robię po swojemu.
Czyli własnej roboty piaskarka + zwykły suchy piasek kupa kurzu potem odkurzanie i odtłuszczanie.
Może i źle to robię ale lepiej na pewno niż bym szczotą drucianą lub papierem ściernym rdze zrywał.
Na profesjonalne piaskowanie mnie nie stać.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Za szczerość dostajesz pełną "6"
Przynajmniej nie ściemniasz...

Zbowid

To ja chciałbym powrócić do mojego pierwotnego pytania. Jaki konkretnie ma to być odolejacz, co moglibyście zarekomendować.
rybak
- morte36
-
- Kontaktowanie:
Dodam jeszcze że wypiaskowałem swoimi sposobami całego Gaza 69 a kosztowało mnie to 3 przyczepki piasku i mnóstwo sprzątania po tym (wielka piaskownica na podwórku).Zbowid pisze:Za szczerość dostajesz pełną "6"Przynajmniej nie ściemniasz...
Zrobiłem nawet komorę do piaskowania ale niestety wygodniej się piaskuje na świeżym powietrzu z uwagi na mniejsze zapylenie (więcej widać).
I muszę stwierdzić ze nieźle mi to wyszło i nie zauważyłem żeby było zrobione mało profesjonalnie

UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Najlepiej zastosuj sprawdzono rozwiązanie - podejrzyj w starych maszynach, można na aledrogo kupić za grosze... używany profesjonalny i tak spełni dla ciebie swoją rolęuadam pisze:To ja chciałbym powrócić do mojego pierwotnego pytania. Jaki konkretnie ma to być odolejacz, co moglibyście zarekomendować.
Zbowid

- krzychooxxx
ja u siebie przed piaskarka zamontowalem filtr cyklonowy i wszelkie problemy sie zakonczyly, a jest co oczyszczac/odwadniac bo sprezarka o wydajnosci 5500 l/min
zwyczajne odolejacze/odwadniacze przy piaskowaniu nie zdaja sie na wiele bo maja zbyt mala przepustowosc medium. no chyba ze ktos uzywa dyszy 2-3mm tylko ze wtedy rame od terenowki piaskuje caly dzien... u mnie sprawnemu piaskarzowi zajmuje to 2 godziny (dysza 11mm)
zwyczajne odolejacze/odwadniacze przy piaskowaniu nie zdaja sie na wiele bo maja zbyt mala przepustowosc medium. no chyba ze ktos uzywa dyszy 2-3mm tylko ze wtedy rame od terenowki piaskuje caly dzien... u mnie sprawnemu piaskarzowi zajmuje to 2 godziny (dysza 11mm)
CJ7 AMC 304 v8 @37"
ZJ 5,2 v8
ZJ 4,0
XJ 2,5TD
Y60 V8 4,4 BMW
Y60 5,7 V8 Corvette
721 735 009
ZJ 5,2 v8
ZJ 4,0
XJ 2,5TD

Y60 V8 4,4 BMW
Y60 5,7 V8 Corvette
721 735 009
-
- Kontaktowanie:
robię powłoki antykorozyjne z laminatów epoxydowych do statków.
Po piaskowaniu nawet bardzo dobrymi maszynami widzieliśmy problem zaolejenia.
Po piaskowaniu pędzel, aceton i po kłopocie.
Po piaskowaniu nawet bardzo dobrymi maszynami widzieliśmy problem zaolejenia.
Po piaskowaniu pędzel, aceton i po kłopocie.
wildcat F50 w wersji rurka z IS
Bzdury opowiadasz
Aceton się nie nadaje - a to że stosujesz, wcale dobrze nie świadczy o Twojej robocie 

Zbowid

-
- Kontaktowanie:
to popatrz na zalecenia w żywicach epoxydowych - czym odłuszczać powierzchnię prze laminowaniem, farba i żywica epoxydowa nie wiele się rózni od siebie.
Kolejna nieścisłość...
To nie jest tak jak piszesz.

Zbowid

-
- Kontaktowanie:
widze że krytykowanie nie jest problemem, może tak jakaś praktczna odpowiedz, porada ?
Aceto bardzo szybko odparowuje już w trem 10 st C. Jednocześnie jest dobrym rozcieńczalnikiem... Na powierzchni pozostawionej po acetonie, pozostaje mnóstwo zanieczyszczeń jonowych. Jak przykryjesz to farbą, to w momencie kiedy dostanie wilgoci tworzą się od razu ogniwa elektrochemiczne - w domyśle korozja podpowłokowa.
Żywica tym się różni od większości farb, że ma 100% części stałych - farby to zwykle ( za wyjątkiem tych co mają 100% części stałych ) polimery oparte na roztworach żywicy. Farba ma inne przeznaczenie niż żywica. Żywica jest budulcem a farba powłoką.
To bardzo ogólna wypowiedź. Szczegóły są bardziej skomplikowane - niestety na niekorzyść rozwiązania które polecasz
Żywica tym się różni od większości farb, że ma 100% części stałych - farby to zwykle ( za wyjątkiem tych co mają 100% części stałych ) polimery oparte na roztworach żywicy. Farba ma inne przeznaczenie niż żywica. Żywica jest budulcem a farba powłoką.
To bardzo ogólna wypowiedź. Szczegóły są bardziej skomplikowane - niestety na niekorzyść rozwiązania które polecasz

Zbowid