Może komuś się przyda kilka informacji odnośnie rejestracji pojazdu zabytkowego, czasu który należy poświęcić i kosztów.
Odebrałem dziś żółte tablice więc poniższe informacje są świeże.
Etapy które trzeba przejść:
1. Rzeczoznawca
2. Wojewódzki Konserwator Zabytków
3. Przegląd techniczny
4. Wydział Komunikacji
Ad1. Rozbieżność cenowa jest dosyć duża : 500-1000 zł. To samo z czasem tydzień - 3 tygodnie. Informacje te uzyskałem kontaktując się z kilkoma rzeczoznawcami. A ponieważ jestem z Łodzi żadna cena mnie nie satysfakcjonowała. Znalazłem kontakt do rzeczoznawcy posiadającego Certyfikat Rzeczoznawców Samochodowych w Centrum Certyfikacji Rzeczoznawców Polskiego Związku Motorowego. Bardzo chętnie i bez problemu podjął się pracy nad opinią. Cena dla mnie była atrakcyjna bo 450 zł ( dodatkowo przy opcji dostarczenia wszystkich danych technicznych cena końcowa 300 zł.). W związku z tym, że miałem wszystkie dane cena ostateczna wyniosłą 300 zł. Czas realizacji także w porządku - 3 dni.
Potrzebne trzy egzemplarze opinii. Dodatkowo BIAŁA KARTA również w trzech egzemplarzach .Wypełnić można samemu lub robi to rzeczoznawca. Lepsza wersja druga bo wiadomo pieczątka to pieczątka, zawsze Konserwator inaczej patrzy.
Ad2. Konserwator otrzymuje opinię rzeczoznawcy, podanie i BIAŁĄ KARTĘ x 3 szt. Czas oczekiwania na decyzję od dwóch tygodni do miesiąca. Nie powiem jak ale od miłych Pań Potwierdzenie o wpisie do rejestru pojazdów zabytkowych otrzymałem po tygodniu. Koszt 0 zł.
Ad3. Z potwierdzeniem od Konserwatora i Opinią Rzeczoznawcy należy się udać do Stacji diagnostycznej, która ma uprawnienia do przeglądów pojazdów zabytkowych. Najlepiej mieć opis techniczny pojazdu ( dostępny w internecie), który się samemu wypełni. Przyspiesza to bardzo czas załatwienia sprawy. Koszt urzędowy 251 zł. Czas realizacji 2h.
Ad4. Następnie wydział Komunikacji. Potrzebne dokumenty: Podanie o rejestrację,Decyzja Konserwatora,Przegląd techniczny,Umowa,Dowód rejestracyjny. Tu trochę problemów ze względu na nieznajomość procedur rejestracji pojazdów zabytkowych przez urzędników. Ale uśmiech i dobra wola obydwu stron są najważniejsze. Koszt 58 zł. za tymczasowe tablice i znaki legalizacyjne a następnie 172 zł przy odbiorze żółtych tablic. Czas oczekiwania 3 tygodnie-miesiąc.
Także jak się człowiek zepnie to do momentu odbioru tablic tymczasowych załatwi wszystko w ciągu 2 tygodni. Parę dni mi wypadło ze wzgędu na czerwcowe święto. Dokładnie dwa tygodnie było od czasu zrobienia zdjęć do BIAŁEJ KARTY.
Koszty - 800 zł.
Jeżeli komuś to pomoże to się cieszę i Życzę powodzenia.