rejestracja samochodu z niemiec - informacje
Moderator: Marcin-Kraków
Re: rejestracja samochodu z niemiec - informacje
jeśli samochodzik na lawecie przyjechał lub też tablice zjazdowe się mu skończyły - to nie można!!!
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Wybral bym sie po bryke do Niemiec autolaweta. Do tej pory jak cos tam kupowalem to placilem za tablice celne i wracalem bryka. Teraz chce wziazc bryke na lawete wiec nie potrzebuje tablic celnych. Problem pojawia sie gdy auto jest w komisie i nie ma swoich starych tablic tylko Brief. Co wtedy? Czy trzeba mimo wszystko bez sensu kupowac tablice np. żółte?
Nie potrzeba tablic. Musisz miec tylko dwa dowody duży i mały i ewentualnie rachunek albo umowę.
WWW.4XDRIVE.COM - nowe otwarcie
dokładnie. w komunikacji dostaniesz oświadczenie do podpisania że kupiłeś bez tablic. bynajmniej u nas 2 tyg temu tak było.
btw.
niemiaszek mi mówił ze w niemczech praktykuje się przenoszenie tafli ze starego auta na nowe jak sie ktoś przywiązał do swoich numerów.
btw.
niemiaszek mi mówił ze w niemczech praktykuje się przenoszenie tafli ze starego auta na nowe jak sie ktoś przywiązał do swoich numerów.
i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe a czarne jest czarne
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
liverpool pisze:Nie potrzeba tablic. Musisz miec tylko dwa dowody duży i mały i ewentualnie rachunek albo umowę.
Dziekimaristez pisze:dokładnie. w komunikacji dostaniesz oświadczenie do podpisania że kupiłeś bez tablic. bynajmniej u nas 2 tyg temu tak było.
btw.

zaczął się nowy rok. jakieś zmiany weszły?
podpowiedzcie mi proszę, jakie dokumenty są mi potrzebne do sprowadzenia autka z niemcowni?
załóżmy, że samochód jest z aktualnym przeglądem technicznym, ubezpieczeniem, tablicami. jeżdżący po prostu.
chcę przyjechać nim do PL na kołach. please o podpowiedź bo to mój pierwszy raz
- duży brief
- mały brief (dowód rejestracyjny)
- umowa w dwóch językach
- coś jeszcze?
podpowiedzcie mi proszę, jakie dokumenty są mi potrzebne do sprowadzenia autka z niemcowni?
załóżmy, że samochód jest z aktualnym przeglądem technicznym, ubezpieczeniem, tablicami. jeżdżący po prostu.
chcę przyjechać nim do PL na kołach. please o podpowiedź bo to mój pierwszy raz

- duży brief
- mały brief (dowód rejestracyjny)
- umowa w dwóch językach
- coś jeszcze?
Ma ktoś jakieś nowinki w sprawie zniesienia opłaty recyklingowej? Potrzebuje zarejstrowac samochód z niemiec a wiem że ma zostac zniesiona:) i tak czekam i czekam i nic nie słychać 

Suzuki Samurai ofcourse 

Od 22 marca recykling dla firm ma skoczyć na 500pln, a nie zniesiony...
Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''
A jak mam fajną caravelle ale na 8 osób zarejestrowana, to jakoś na przeglądzie zerowym mogą z osobowego zrobić ciężarowy?
Lub da się to jakoś przeskoczyć?
Nie ma LKW...
Nie ma LKW...
Sprawa do załatwienia, ale jedynie w niemczech i koszt dość sporawy mianowicie trzeba przerobić na LKW, to znaczy fizycznie wywalić fotele i wstawić stałą przegrodę z taką przeróbką jechać na TUV, później z tym TUVem do urzędu rejestrującego (zullasungstelle) i wyrobić tablice exportowe z czerwonym paskiem (dostaje się wtedy nowy fahrzeugbrief i fahrzeugschein). Koszt całej operacji niemały, bo coś kolo 300eur - 200eur rejestracja i około 100eur TUV. Więc trzeba sobie przekalkulować czy się opłaca<Kacper> pisze:A jak mam fajną caravelle ale na 8 osób zarejestrowana, to jakoś na przeglądzie zerowym mogą z osobowego zrobić ciężarowy?
Nie ma LKW...

BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5
- goralski
-
- Kontaktowanie:
sprowadziłem plaskatego więc pytam - rozumiem że dalej trzeba recyclig płacić (500zł)?
bo ktoś coś kiedyś szeptał mi że to bezprawne (bez podstawy a nie że nielogiczne bo to wiem
)
ktoś coś wie?
bo ktoś coś kiedyś szeptał mi że to bezprawne (bez podstawy a nie że nielogiczne bo to wiem

ktoś coś wie?
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Dalej się płaci.
-
-
A przy zakupie pikapa (cięzarowy) olewa się UC, czy wypisuje u nich jakieś druki o zwolnieniu z akcyzy?
Witam,
autko ktorym sie interesuje jest wyrejestrowane w niemczech. jak ten temat ugryzc - czy mozna przywiezc tylko na czesci czy jakas szansa na przyszla rejestracje po remoncie istnieje??
jak to ruszyc?? jak zalatwic to z Urzedem Celnym - jesli wogole?
autko ktorym sie interesuje jest wyrejestrowane w niemczech. jak ten temat ugryzc - czy mozna przywiezc tylko na czesci czy jakas szansa na przyszla rejestracje po remoncie istnieje??
U 93 - Prawie oryginał
Joanna Brodzik Edition 

Oficjalnie jeżeli autko tam zostało wyrejestrowane i do tego bez prawa ponownej rejestracji to nic nie zdziałasz. Niestety.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

Wyrejestrowane, tzn? ma fahrzeugshein, fahrzeugbrief?mari pisze:Witam,
BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5