Ja bym poszedł dalej... Dla własnego spokoju zrobił prawko na ciężarówki, autobusy i licencje pilotakpeugeot pisze: jeśli jeździsz tylko lokalnymi to viatolu nie trzeba, ale dla własnego spokoju lepiej wykupić

Moderator: Marcin-Kraków
Ja bym poszedł dalej... Dla własnego spokoju zrobił prawko na ciężarówki, autobusy i licencje pilotakpeugeot pisze: jeśli jeździsz tylko lokalnymi to viatolu nie trzeba, ale dla własnego spokoju lepiej wykupić
Sorki... Mam za duże paluchy jak na pisanie z telefonu...FUX pisze:Popraw cytaty, bo coś ten, tego, tamtego....
Adamo pisze:Ja bym poszedł dalej... Dla własnego spokoju zrobił prawko na ciężarówki, autobusy i licencje pilotakpeugeot pisze: jeśli jeździsz tylko lokalnymi to viatolu nie trzeba, ale dla własnego spokoju lepiej wykupić
Sygma pisze:Kondzio ma rację..
szczególnie zdziwieni są ci co jadą z przyczepami kempingowymi na wakacje
a przyczepa kempingowa jaka wage ma? srednio 1200 kg; a samochod ktora ja ciagnie niech ma 2200kg - i musi byc to porzadny samochod, co razem daje 3400kg - i nie przekracza 3,5tTakayuki pisze:Codziennie po drodze do pracy mijam miejscówkę ITD, nie ma tygodnia żeby viatollowy bus nie trzymał kogoś z przyczepą kempingową...
Zazwyczaj przekracza sie jak ciągniesz terenówkąOldAdler pisze:Sygma pisze:Kondzio ma rację..
szczególnie zdziwieni są ci co jadą z przyczepami kempingowymi na wakacjea przyczepa kempingowa jaka wage ma? srednio 1200 kg; a samochod ktora ja ciagnie niech ma 2200kg - i musi byc to porzadny samochod, co razem daje 3400kg - i nie przekracza 3,5tTakayuki pisze:Codziennie po drodze do pracy mijam miejscówkę ITD, nie ma tygodnia żeby viatollowy bus nie trzymał kogoś z przyczepą kempingową...
Zazwyczaj dmc osobówki mieści się do 2t, a większość kempingów ma dmc poniżej 1,5t...kpeugeot pisze:Nie mowimy o wadze auta tylko jego dmc idmc przyczepy a to juz nie taka mala ilosc
kpeugeot pisze:Adamo pisze:Ja bym poszedł dalej... Dla własnego spokoju zrobił prawko na ciężarówki, autobusy i licencje pilotakpeugeot pisze: jeśli jeździsz tylko lokalnymi to viatolu nie trzeba, ale dla własnego spokoju lepiej wykupić
niby takie prozaiczne a paru się już nacięło na viatollu, koszt nie duży a jaki spokój
Bo jak wieziesz jaką "na plecach" to jest to ładunek.. i wchodzi co do masy rzeczywistej pojazdu.Balu-Balu pisze:Jeśli ciągnę camping, co ma 850 kg. moją pusta pomocą drogową, co ma 3.5 t. całkowitej to jest potrzebny wiatoll i kat. E tak ? A jeśli wiozę na pomocy tą przyczepkę to mam wylane na wszystko ?Paranoja, zestaw taki sam a przepisy różne
![]()
Viatolla liczą po DMC auta. Jak z przyczepką to po DMC auta plus DMC przyczepy, w tym wypadku ładowności, uciągi, DMC zestawu z dowodu holownika, itp. sprawy są nieistotne. Tylko suma DMC tego co jedzie.Wojtek_W pisze:OK,
[...]
Mi się wydaje, że tylko kara za przeładowanie, kategorii raczej nie będą się czepiać.Takayuki pisze:...Wojtek_W pisze:OK,
[...]
Jak na solówki pakę wrzucisz tyle, że wyjdzie ponad 3500kg zapłacisz karę za viatolla, karę za przeładowanie, karę za brak kategorii C, i może coś jeszcze, nie wiem.
...
.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości