Kącik porad prawnych mec. Ba.

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Ba
Kontaktowanie:

Kącik porad prawnych mec. Ba.

Post autor: Ba » pn paź 12, 2015 6:56 pm

Ok, w zasadzie usankcjonujemy sobie pomoc prawną jaką udzielam postaciom z forum. I tak wszyscy do mnie dzwonią, piszą czy tam jakoś kontaktują.
Jestem Bartłomiejem Łukomskim i jestem radcą prawnym.
Prowadzę kancelarię w Krakowie www.kancelarialp.org i pomagam czasami osobom z tego forum – zazwyczaj za zdrowaśkę lub cołaska. M.in. moją wspólniczką jest Aśka Poznańska, podobno jedna z najlepszych papug rozwodowych w krk. Koło czerwca z pysiem postanowiliśmy jakoś usystematyzować ten zwyczaj. Jak wspomniałem specjalizujemy się (tzn. ja ze wspólniczką, nie z pysiem) w rozwodach – i to tych trudnych – kontakty z małymi, opieka, alimenty, wina, zabezpieczeniówka, zagraniczne. Fajna robota na wyżynach mózgowych i nie irytują mnie pseudobiznesmeni (Paaaanie – tyle piniędzy za umowę!!??)
Ok – kilka zasad:
1. Zastrzegam sobie prawo do olania tematu.
2. Raczej dzwońcie – 600298546. Pisać mi się czasami nie chce albo nie mam czasu – jeżdżę busem :)21 Jak dzwonicie, to mówcie, że z foruma, bo mało co mnie tak wnerwia jak wyłudzacze porad prawnych – (panie tylko chce się dowiedzieć i tu pada tralala – opis sytuacji)
3. Nie nadużywajcie tej pomocy z pierdołami o mandatach za złe parkowanie.
4. Pomogę też z cywila i handlówki, ale niechętnie (wcześniej mocno w tym siedziałem– podobno byłem niezły – bez fałszywej skromności)
5. Lubię sytuację podbramkowe – komornicy, uciekanie z majątkami, sytuacje bez wyjścia. :D
6. Na pokładzie mamy też speców od prawa pracy i innych ale tu już nie będzie porad za flaszkę.
7. Polecam udzielanie się w tym wątku innych papug.
8. Wszyscy którym się wydaje się, a „śwagier powiedział” czy inni pseudomecenasi – proszę niepsucie tego wątku.
9. Modów proszę o moderkę - ten wątek może się komus przydać a jak wpadną tu harcownicy polityczni to go oleję.
Dobra, jak coś to klejcie.
tel: 600298546

Awatar użytkownika
vandall1

Re: Kącik porad prawnych mec. Ba.

Post autor: vandall1 » pn paź 12, 2015 7:36 pm

Przykleić.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
vandall_jr

Post autor: vandall_jr » pn paź 12, 2015 9:03 pm

Alles klar :)2
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt paź 13, 2015 6:05 am

przyklejone, będziem pilnować

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr paź 14, 2015 11:15 am

taa...

ale ja na przykład w spółkach prawa handlowego zostałem na poziomie wczesnego krs i nie mam pomysłu na jakąś ciekawą konstrukcję myślową wykraczającą finezją ponad rozwiązania z przed 12-15 lat. to bym sie poradził, nie?

:)21
#noichuj

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr paź 14, 2015 11:58 am

czesław&jarząbek pisze:taa...

ale ja na przykład w spółkach prawa handlowego zostałem na poziomie wczesnego krs i nie mam pomysłu na jakąś ciekawą konstrukcję myślową wykraczającą finezją ponad rozwiązania z przed 12-15 lat. to bym sie poradził, nie?

:)21
bierz przykład z większych. Wszystkie sieci handlowe to "sp. z o.o. sp. k.". To jakiś trop :wink: Mnie tam zawsze bardziej fascynował (czysto teoretycznie ofkoz) arbitraż podatkowy, ale to już zabawy dla bardzo dużych chłopców :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr paź 14, 2015 12:19 pm

eh... chce chłop pomóc za frajer, czynił to wiele razy zresztą... to zamulacie. Zaraz posprzątam

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr paź 14, 2015 2:48 pm

te...

okruchy rogala sobie z kanapy posprzątaj :)21

nie zamulamy tylko chcemy przekształcać. tobie też się ta wiedza przyda.
#noichuj

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » śr paź 14, 2015 8:51 pm

zacne działanie ....w kwestiach prawnych
męczę innego krakusa forumowego
ale warto wiedzieć :)2
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
Ba
Kontaktowanie:

Post autor: Ba » czw paź 15, 2015 11:39 am

Pełnej nie musisz mieć w jawnej. Ale jawna jest bez sensu, Pełna odpowiedzialność majątkiem i tyle.
w sp z o.o. sp. k. tez masz obowiązek pełnej księgowości x 2. Trochę żeśmy poprzekształcali w ten twór. Ma to sens przy ryzykownej działalności i raczej przy czymś większym niż samozatrudnienie :D
Zależy po co chcesz się przekształcać, zadzwoń lepi, coś uknujemy.
Ten wątek nie jest po to aby w nim jakoś straśnie pisać tylko miec kontakt do mnie w razie w i wiedzieć, że nie odmówię pomocy bez przelewu na zylion.

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw paź 15, 2015 6:57 pm

celem ćwiczenia jest nadanie przedsiębiorstwu osobowości prawnej zapewniającej przetrwanie w przypadku gdy właściciel jebnie motocyklem w filar wiaduktu albo wpadnie pod tramwaj i zgasnie wraz ze swoim numerem nip etc etc...
#noichuj

Awatar użytkownika
Ba
Kontaktowanie:

Post autor: Ba » czw paź 15, 2015 7:17 pm

Czemu pełna księgowość przeraża?
Jeśli chodzi o "optymalizację podatkową" to tez mam chytry pomysł.

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw paź 15, 2015 7:20 pm

nie przeraża tylko ogranicza i wymusza pewnie rozwiązania nie do końca sprzyjające wolnemu przepływowi pieniądza :)21

jest też odrobinę droższa ale to akurat pomijalna sprawa.
#noichuj

Awatar użytkownika
Ba
Kontaktowanie:

Post autor: Ba » czw paź 15, 2015 7:29 pm

To się w z o.o. przekształć.
Tylko dalej obok robisz jako jdg, będący podwykonawcą zoo i robiąc wolny przepływ piniądza.
Ciągłość w razie w zachowana, bachory/ślubna/kochanka dziedzicza udziały. Nazwa nip itp ogarnięte. Jak bedziesz miał pizdylion dochodu nie do ukrycia to się sp.k. robi.

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw paź 15, 2015 8:00 pm

eee...bez sensu dwa byty ogarniać, jakieś dzierżawy, bzdety...tylko więcej roboty by było niż przy samym zoo.
musze sobie poszeregować priorytety.
#noichuj

OlekGR

Post autor: OlekGR » pt paź 16, 2015 12:54 pm

Mam pytanie takie:
potrzebę kompensacji niepełnosprawności ruchowej na podstawie art. 444 par. 1 KC realizuje się w całości (?) - gdyż obejmuje "wszelkie wynikłe z tego powodu koszty".
Zatem, czy zakup pojazdu inwalidzkiego wraz z oprzyrządowaniem (przystosowaniem) dla takiej osoby jest wskazane, czy tylko niepełnosprawny ma otrzymać do zakupionego pojazdu przez siebie oprzyrządowanie przez "zobowiązanego"?

OlekGR

Post autor: OlekGR » pn paź 19, 2015 8:52 am

Albo moje pytanie jest za trudne, albo pan mecenas ma przerwę urlopową?

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn paź 19, 2015 9:36 am

Albo masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Co bardziej prawdopodobne.

Pomijam juz,ze generalnie mocno nieeleganckie jest sugerowanie niewiedzy czy braku checi do pomocy skoro od zapytania d Twojego durnego komentarza nie mial nawet dzien roboczy.
Przpominam tez (bo chyba zapomniales), ze chodzi o darmowa i przyjacielska pomoc.

Co za ludzie... :)3
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

OlekGR

Post autor: OlekGR » pn paź 19, 2015 11:24 am

1. Mecenas był dzis na forum.
2. "4. Pomogę też z cywila" - to własnie sprawy cywilne.
3. Nieetyczny jest twój wpis. Wręcz naskakujący, gdzie nie masz pojęcia o tematach.
4. Mam prawo pytać o trudne tematy i mogę być olany, jak to napisał założyciel tematu.
5. Mam prawo stwierdzić, że może nie mieć pojęcia o tym co jest w pytaniu.
6. Oczywiście łatwe są podpowiedzi w "pyskówkach", sprawach rozwodowych, tylko kto będzie chciał prać brudy na forum. Co innego prywatne wiadomości.
7. Albo masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Co bardziej prawdopodobne. Albo masz problemy emocjonalne, które ukracaj i nie uzwenętrzniaj na forum.
8. Pa ci.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn paź 19, 2015 11:59 am

Aha.

Widze,ze dalej nie rozumiesz.
W sumie mozna sie bylo spodziewac.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Ba
Kontaktowanie:

Post autor: Ba » pn paź 19, 2015 3:21 pm

Po kolei:
1. Uszczegółowię zasady:
Ewentualnie odpowiem na pytania ale: zadane w języku polskim z zachowaniem 'jakotakich' reguł gramatycznych i interpunkcyjnych oraz liczę na zwięzłe przedstawienie stanu faktycznego. Jako, że dokonana przeze mnie egzegeza pytania Olka nie pozostawiła mnie w przeświadczeniu o zawarciu w nim sensu, pozostawiłem je bez rozpoznania.

2. Z art 444 wynika tylko odszkodowanie niezbędnych kosztów, więc samolotu se raczej nie kupi. Jeżeli zatem wózek da się przystosować, można wywodzić, że zakup drugiego jest świadczeniem ponad niezbędną potrzebę. Jednak na pytanie nie da się odpowiedzieć bez podania stanu faktycznego.

OlekGR

Post autor: OlekGR » pn paź 19, 2015 5:49 pm

1. Potrzeba kompensacji - potrzeba wyrównania (utraty samodzielnego poruszania się o własnych siłach z powodu czynu niedozwolonego - choćby amputacje, paraplegia).
2. Różnice: samochód inwalidzki, przystosowany dla inwalidy, z oprzyrządowaniem dostosowanym dla niego- zwykły samochód osobowy. Nie samolot, śmigłowiec.
3. Czy jest różnica w potrzebie inwalidy do kompensacji jego kalectwa wymienione elementy (czy są to niezbędne do życia elementy(?)): samochód inwalidzki, wózek inwalidzki, protezy, balkonik, kaczka, basen, pampersy, kule itp.).
4. I w końcu, czy zobowiązany do naprawienia szkody ma pokryć różnicę między zakupem pojazdu inwalidzkiego jak w pkt. 2 (bo jest to poniekąd element z pkt. 3) a zwykłym sam.osobowym, czy jednak ma ZAKUPIĆ CAŁY POJAZD INWALIDZKI.

5. Czy samochód inwalidzki jest "świadczeniem ponad niezbędną potrzebę" według mecenasa, ponieważ jest to zbędny koszt?

6. Czy inwalida ma potrzebę uczestnictwa w życiu społecznym, rehabilitację zawodową i inne, a do tego jest mu niezbędny pojazd inwalidzki?

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn paź 19, 2015 7:19 pm

Ba pisze: dokonana przeze mnie egzegeza pytania nie pozostawiła mnie w przeświadczeniu o zawarciu w nim sensu, pozostawiłem je bez rozpoznania.
:)2 :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
Ba
Kontaktowanie:

Post autor: Ba » pn paź 19, 2015 7:50 pm

Olek, dalej nie rozumiem Twojego slangu. I dalej nie ma stanu faktycznego. Przepraszam, uznaj ze się nie znam, ale na tym poziomie się nie dogadamy. Zatem patrz pkt 1. z postu inicjującego temat. :)21

OlekGR

Post autor: OlekGR » pn paź 19, 2015 8:09 pm

Ba pisze:... Przepraszam, uznaj ze się nie znam
Par excellence, coś jest na rzeczy.

Kod: Zaznacz cały

Stosownie do treści art. 444 § 1 KC w razie uszkodzenia ciała i wywołania rozstroju zdrowia, naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikłe z tego powodu koszty. Do kosztów tych zalicza się również koszt nabycia urządzeń umożliwiających utrzymanie sprawności, zwłaszcza fizycznej, osoby poszkodowanej. Stanowisko literatury jak i orzecznictwa jest w tym względzie ugruntowane. Tak rozumiana kompensacyjna funkcja urządzenia, a w szczególności wydatek z nim związany kształtuje wysokość sumy zadośćuczynienia, a ta podlega ogólnym regułom z zakresu dochodzenia roszczeń.
Za mało czytasz kolego.
Wystarczy przeanalizować orzecznictwo SN, które po części wskazuje jak wyżej.
http://www.lexlege.pl/orzeczenie/7862/i ... a-cywilna/
W google dałem hasło: orzeczenie SN pojazd inwalidzki kompensacja.

Ten mój bełkot (nieprawniczy), czyli slang bierze się z tych orzeczeń, którego link masz powyżej.
Wybacz, ale wiekszość "mecenasów" nie potrafi do końca rozumieć różnego rodzaju przesłanek, wielu z twoich kolegów czyta akta przed rozprawą.
Radcy prawni i inni tacy fachowcy skaczą z jednego aktu prawnego do drugiego i wyrywają dogodne dla siebie fragmenty przepisów.
------------------------

Jakbyś chciał, to mam jeszcze takich parę trudnych pytań z zakresu KC.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy”