Skeczdżyl na kopyrtkę

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Skeczdżyl na kopyrtkę

Post autor: goralski » czw lut 17, 2022 7:02 am

Tak sobie dumam, coby młażonie w razie "W" jak najbardziej pomóc, gdybym został wyeliminowany przez kostuchę. Chciałbym stworzyć teczkę (oczywiście czarną, dla podkreślenia niefrasobliwości wyboru mojej osoby na opuszczenie tego łez padołu), w której będą wskazówki co i jak, żeby dzieci nie trafiły na ulicę albo teściowa się nie wzbogaciła nadto.
Wg mnie powinno być coś a'la krok po kroku, np.
1. Pieniadze (kody, piny, upoważnienia itp)
2. Ścieżka służbowa do wykopków (jakaś moja ostatnia wola, kogo korumpować coby proszku trochę rozsypać tu i ówdzie - wiem, to nielegalne jest ale niech rodzina się wykazuje, i tak im poszedłem na rękę i odszedłem)
3. Porządek w papierkach - gdzie iść, co zrobić, żeby wszystko na żonę (póki co :)21) i dzieci zostało (nieruchomości, ruchomości w formie spisu, pewnie aktualizowanego co czas jakiś), notariusze, ubezpieczalnie, pozamykanie kont w Niemczech, Polsce itp pierdoły.
4.? O czym zapomniałem? Pomijam wybór następcy - wskazówek dawać nie będę, rad życiowych takoż, bo skoro to będzie czytała to znak, że jednak nie dają zbyt wiele...

Już kiedyś się nosiłem z takim zamiarem - po śmierci mamy musieliśmy z bratem ogarnąć cały bałagan i ojca nauczyć tego i owego, niekoniecznie ogarnął się do dziś, tygodnia było mało nad załatwianiem relatywnie prostych spraw.
Może ma ktoś podobny twór? Nie to, że mi się spieszy, wręcz przeciwnie. Traktuje to jak AC - po to kupuję, żeby nic się nie stało, na zasadzie prawa Murphyego...
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
minizbowid

Re: Skeczdżyl na kopyrtkę

Post autor: minizbowid » czw lut 17, 2022 7:24 am

Coś planujesz? Nosi cie od samego rana :)21
Shadow C2 aka Chujamba :)17
DR800S 8)

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw lut 17, 2022 7:26 am

o to jest dobre..

hasła, piny, rachunki, upoważnienia - to najlepiej od zawsze mieć wspólne. Przygody złe działają w obydwie strony.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw lut 17, 2022 7:43 am

minizbowid pisze:
czw lut 17, 2022 7:24 am
Coś planujesz? Nosi cie od samego rana :)21
No właśnie nie, natomiast ktoś już może za mnie zaplanował :)21

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » czw lut 17, 2022 8:28 am

Z żoną mamy tak, że ona zna i ja znam wszystkie dostępy i hasła, które są nam niezbędne. Więc nie planowałem takowej teczuszki nigdy ale zaciekawiłeś mnie Kamil :)2
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
bzibziak

Post autor: bzibziak » czw lut 17, 2022 8:36 am

Też o tym myślałem, do tego zastanawiałem się nad kardą SD ze skanami wszystkich istotnych dokumentów (akty notarialne, KW itp.), taką kartę można byłoby łatwo zabrać w razie W ze sobą, choć oczywiście tylko na rozmyślaniach się skończyło. Plus do tego spis moich zabawek z orientacyjnymi cenami i ewentualnymi kierunkami zbytu. Aaa no i jak masz chatę i obsługujesz jakieś urządzenie (u mnie to jest np. kotłownia), to powinna być jasna DTR plus informacja co gdzie zakręcić itp.

U mnie by się przydało takie coś, bo każde z nas ma swoje konta i nie zaglądamy sobie na rachunki, a do wspólnego życia dokładamy się wg możliwości/potrzeb/widzimisia. W sumie to przypomniałeś mi, że miałem żonę upoważnić do dostępu do kont na nagłe wypadki.
Facet bez gaci zyskuje lub traci.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw lut 17, 2022 8:45 am

Nie ukrywam, że czekam na Mr. Excela, bo pewnie ma to zrobione porządnie :roll:
Upoważnienia mam, dostęp do kont niby też, choć po śmierci chyba nie wolno żonie przelać kasy, ale nie wiem czy przestrzegają takich restrykcji.
Tak sobie dumałem że jak przyjdzie co do czego, to w rozsypce emocjonalniej człowiek głupie decyzję może podjąć, zwłaszcza rozradowana żona :wink:

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » czw lut 17, 2022 8:57 am

przestrzegają i to mocno, nie ruszysz kasy inaczej jak kartą z bankomatu zanim się bank dowie :)21
i możesz mieć ile chcesz upoważnień, to samo jak leżysz nieprzytomny
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » czw lut 17, 2022 9:15 am

lbl78 pisze:
czw lut 17, 2022 8:57 am
przestrzegają i to mocno, nie ruszysz kasy inaczej jak kartą z bankomatu zanim się bank dowie :)21
a skąd bank ma wiedzieć ze cię już nie ma?

normalnie jakby cos sie stało to sie zona ma zalogować na poszczególne konta i zlecić przelewy na swój rachunek i juz
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » czw lut 17, 2022 9:18 am

w teorii jest tak jak mówisz, w praktyce często się zdarza że pacjenci jeszcze leżąc w szpitalu mają poblokowane wszytko już
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
heniu

Post autor: heniu » czw lut 17, 2022 9:19 am

goralski pisze:
czw lut 17, 2022 8:45 am
Nie ukrywam, że czekam na Mr. Excela, bo pewnie ma to zrobione porządnie :roll:
Upoważnienia mam, dostęp do kont niby też, choć po śmierci chyba nie wolno żonie przelać kasy, ale nie wiem czy przestrzegają takich restrykcji.
Tak sobie dumałem że jak przyjdzie co do czego, to w rozsypce emocjonalniej człowiek głupie decyzję może podjąć, zwłaszcza rozradowana żona :wink:
Nie ufasz żonie?

Jeśli masz wątpliwości to zacznij od rozdzielności majątkowej
Adrenalina uzależnia
MTM Profi

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw lut 17, 2022 9:23 am

Nie, zupełnie nie o to chodzi. Gdybym nie ufał, to nie byłaby moja żoną. Chodzi o taki zbiór porad, co i jak zebu zebrać się do kupy, wg listy zrobić co należy itp. W żałobie mało jest oczywistych wyborów.
Na razie mamy mieszkanie, ale jak byłby dom to obowiązkowo jakaś lista jak @bzibziak pisze - do czego dany zawór, co i jak i co ile itp. Niby żona wie, ale wolałem to jakoś spisać..

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw lut 17, 2022 9:23 am

kpeugeot pisze:
czw lut 17, 2022 9:15 am
lbl78 pisze:
czw lut 17, 2022 8:57 am
a skąd bank ma wiedzieć ze cię już nie ma?

normalnie jakby cos sie stało to sie zona ma zalogować na poszczególne konta i zlecić przelewy na swój rachunek i juz
A wpadłeś na to, że to przestępstwo? I, że bank się dowie, bo przyjdzie zamknąć te rachunki aktem zgonu?
Kiedyś było coś takiego jak zapis na wypadek śmierci. Pewnie dalej jest.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw lut 17, 2022 9:30 am

goralski pisze:
czw lut 17, 2022 7:02 am
Tak sobie dumam, coby młażonie w razie "W" jak najbardziej pomóc, gdybym został wyeliminowany przez kostuchę. Chciałbym stworzyć teczkę (oczywiście czarną, dla podkreślenia niefrasobliwości wyboru mojej osoby na opuszczenie tego łez padołu), w której będą wskazówki co i jak, żeby dzieci nie trafiły na ulicę albo teściowa się nie wzbogaciła nadto.
Wg mnie powinno być coś a'la krok po kroku, np.
2. Ścieżka służbowa do wykopków (jakaś moja ostatnia wola, kogo korumpować coby proszku trochę rozsypać tu i ówdzie - wiem, to nielegalne jest ale niech rodzina się wykazuje, i tak im poszedłem na rękę i odszedłem)
3. Porządek w papierkach - gdzie iść, co zrobić, żeby wszystko na żonę (póki co :)21) i dzieci zostało (nieruchomości, ruchomości w formie spisu, pewnie aktualizowanego co czas jakiś), notariusze, ubezpieczalnie, pozamykanie kont w Niemczech, Polsce itp pierdoły.
4.? O czym zapomniałem? Pomijam wybór następcy - wskazówek dawać nie będę, rad życiowych takoż, bo skoro to będzie czytała to znak, że jednak nie dają zbyt wiele...

Już kiedyś się nosiłem z takim zamiarem - po śmierci mamy musieliśmy z bratem ogarnąć cały bałagan i ojca nauczyć tego i owego, niekoniecznie ogarnął się do dziś, tygodnia było mało nad załatwianiem relatywnie prostych spraw.
Może ma ktoś podobny twór? Nie to, że mi się spieszy, wręcz przeciwnie. Traktuje to jak AC - po to kupuję, żeby nic się nie stało, na zasadzie prawa Murphyego...
Wszystkie upoważnienia ( w potocznym tego słowa rozumieniiu) po śmierci tracą ważność. Podobnie jak dostęp dop kont ( czyli piny i inne) NIe da się też zamknąć kont bez aktu zgonu. Tu więc musisz sobie przemyśleć. Jesli nie sporządzisz testamentu to nastepcy łącznie z zona mkogą sobie rozplanowac wg. własnego uznania jelsi tylko sie dogadają.
Najgorzej jest z działalnością - jesli prowadzona na Ciebie ( choć tutaj była jakas zmiana a ponieważ jej nie znam to tylko zwracam uwage że nalezy o tym poczytać).

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw lut 17, 2022 9:32 am

lbl78 pisze:
czw lut 17, 2022 9:18 am
w teorii jest tak jak mówisz, w praktyce często się zdarza że pacjenci jeszcze leżąc w szpitalu mają poblokowane wszytko już
Nie ma prawnie takiej mozliwości. Jesli ktoś jest upoważniony do konta ma dostęp cały czas.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw lut 17, 2022 9:34 am

Z tymi upoważnienieniami nie jestem pewien - w banku zrobiliśmy specjalnie na wypadek skilowania :roll:
Mi raczej o ścieżkę idzie niż o sam bank. Wychodzę z założenia, że pośpiech (brał kasy) i jakiś tam stan będą najgorszymi doradcami...po teściowej oczywiście :)21

Adamo

Post autor: Adamo » czw lut 17, 2022 9:35 am

goralski pisze:
Najlepiej połóż to gdzieś w domu. Jak Ci ojebią chatę to przy okazji konta wyczyszczą :)21

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw lut 17, 2022 9:38 am

goralski pisze:
czw lut 17, 2022 9:34 am
Z tymi upoważnienieniami nie jestem pewien - w banku zrobiliśmy specjalnie na wypadek skilowania :roll:
Mi raczej o ścieżkę idzie niż o sam bank. Wychodzę z założenia, że pośpiech (brał kasy) i jakiś tam stan będą najgorszymi doradcami...po teściowej oczywiście :)21
To jest to o czym pisałem - zapis na wypadek śmierci. Tak odwrotnie - upoważnienie co się otwiera po zdechu. Oczywiście podjęta kwota wchodzi do masy spadkowej, ale można używać.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Henry_k

Post autor: Henry_k » czw lut 17, 2022 9:41 am

Mamy z żoną osobne konta i cykliczne przelewy wyrównujące (zarabiam trochę więcej). Zanim zaczną działać zapisy w testamencie będzie miała dość kasy żeby przeżyć i doczekać uznania testamentu. Oczywiście jesteśmy też upoważnieni do swoich kont nawzajem, ale po śmierci lepiej nie tykać kasy z drugiego konta bez sądowego stwierdzenia nabycia spadku. Z ojcem mam wspólne konto, więc teoretycznie mógłbym wypłacić całą kasę, ale to zależy od banku - mogą zablokować połowę kasy. Ale tu akurat się nie martwię bo ojciec ma tak mało kasy, że nawet na pogrzeb ledwo wystarczy, a na to prawo pozwala wypłacić kasę (wystarczy zanieść rachunek do banku).

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw lut 17, 2022 9:45 am

Adamo pisze:
czw lut 17, 2022 9:35 am
goralski pisze:
Najlepiej połóż to gdzieś w domu. Jak Ci ojebią chatę to przy okazji konta wyczyszczą :)21
To domy jeszcze okradają? :o

Adamo

Post autor: Adamo » czw lut 17, 2022 10:32 am

goralski pisze:
czw lut 17, 2022 9:45 am
Adamo pisze:
czw lut 17, 2022 9:35 am
goralski pisze:
To domy jeszcze okradają? :o
Ostatnio dwóch moich sąsiadów obrobili.
U mnie nie dali rady wejść. Został ślad na szybie po dużej przyssawce do wyważania okna.

Adamo

Post autor: Adamo » czw lut 17, 2022 10:34 am

Można na różne sposoby zabezpieczać żonę na wypadek swojej śmierci... ale statystycznie dużo częściej kończy się to zniknięciem żony z kasą :)21

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw lut 17, 2022 11:21 am

ale jak ktoś faktycznie ma taką żonę której nie ufa 100% to musi mieć wspaniałe zycie

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw lut 17, 2022 11:45 am

Dlatego ja nie mam pieniędzy :)21

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw lut 17, 2022 11:48 am

Rodzice moi kilka lat temu posprzątali grube sprawy darowiznami. Formalnie nie mieszkają u siebie :)21 Resztę ogarniemy z bratem jak będzie potrzeba.

Druga strona rodziny ma bajzel. Długo by gadać, część posprzątali porządnie, część skomplikował los. Życie.

Ja i żona mamy ubezpieczenia na życie. Z ustalonym podziałem wypłat w przypadku realizacji.
Kilka ważnych umów w sejfie i generalnie porządek w dużych umowach w domowym archiwum.
Konta itp - jedno konto wspólne jest z pełnym dostępem obu stron. To jest kredyt na dom w zasadzie tylko. Do firmowych spraw żona ma moje pełnomocnictwo.

Ale generalnie posprzątane na sicher to to nie jest.
Ja mam akurat na ten rok plan posprzątać trochę formalności, i te tematy wchodzą w ten zakres.

Kontami internetowymi bym się akurat nie przejmował. Sklepy jakoś bez Nas przeżyją, abonamenty wygasną bez opłat. Forum sobie będzie musiało poradzić :)21
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy”