Jazda po lesie wyjaśniam

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
oblesnik

Jazda po lesie wyjaśniam

Post autor: oblesnik » śr maja 03, 2006 8:56 pm

Przeczytałem o tej jeździe po lesie i pragnę wszystkim jednoznacznie wyjasnić że: jazda pojadami mechanicznymi po lesie jest wykroczeniem z art. 161 par.1 KW oraz ustawy o lasach z 1991r. karanym grzywną. Ludziska wybaczcie ale trochę tych mandatów wlepiłem bo sem leśnik. I to wlepiłem normalnym kierowcom nie "ofrołdowcom" tylko dlatego że tych drugich jeszcze nie dopadłem. Wiem, wiem już psy na mnie wieszacie. Ale w moim przypadku jak jesteś miły, grzeczny nie filozofujesz to na upomnieniu sie kończy. To sprawdzona meteda na niebieskich też. Gorzej chłopaki z wami. Wam zwyczajna droga nie wytarcza i prędkość też. Bo to jest do przeżycia ale krosowcy, quadowcy i offroud-owcy to wasze grzechy:
niszczycie drogi
jeździcie po uprawach ( tam gdzie ja sadzę, (drzewka do 1,5m wys.)
niszczycie skarpy powodując erozję gleby
i jeszcze wiele innych
i nie jest to tylko przejechanie przez las baz szkód. TO WANDALIZM.
Las nie rośnie sam. My go sadzimy i pielęgnujem. Spróbójcie chłopu po sadzie pojeździć ciekawe co powie.
No to mam przesra..e. :-?
Samurai - seria :wink: - na serio :)25

Pacierza i piwa nie odmawiam!

Awatar użytkownika
Chaos

Post autor: Chaos » śr maja 03, 2006 9:02 pm

dobra to jeszcze wyjaśnij jakie są madtaty i po ile za co :]

Awatar użytkownika
oblesnik

Post autor: oblesnik » śr maja 03, 2006 9:08 pm

I jeszcze jedno; Leśnik w lesie ma takie same uprawnienia jak policjant tzn: zatrzymywanie, przeszukiwanie, legitymowanie itd.
Bo co mądrzejszy to by chciał, żebym ustawę ze sobą woził po lesie i przed wylegitymowaniem to mu dał pod nos żeby wiedział, że mogę go wylegitymować.
Jedna podstawow zasada jak nas wszystkich obowiązuje: jesli idziesz na basan to masz obowiazej przestrzegac wiszacego tam regulaminu, idziesz do lasu to przestrzegaj przepisów w nim obowiązujących, I jesli skończyłes 18 lat to masz przestrzegać Kodeksu Karnego, Kodeksu Wykroczeń, :( Ustawy o lasach Regulaminu basenu i setek innych prawnych badziewi, a który z Was to cztał? Nikt, ale przestrzegać musimy.

Awatar użytkownika
oblesnik

Post autor: oblesnik » śr maja 03, 2006 9:12 pm

Chaos pisze:dobra to jeszcze wyjaśnij jakie są madtaty i po ile za co :]
No teraz chyba od 50 zeta wg uznania nakładającego
ato cennik:
samuraj 50
patrol 100
hamer 5000
:wink:

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr maja 03, 2006 9:15 pm

oblesnik pisze:
ato cennik:
samuraj 50
patrol 100
hamer 5000
Eeeee to fajnie uaz za free :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
czaya
Kontaktowanie:

Post autor: czaya » śr maja 03, 2006 9:19 pm

klucz13 pisze:
oblesnik pisze:
ato cennik:
samuraj 50
patrol 100
hamer 5000
Eeeee to fajnie uaz za free :)21
sj też :)21

Awatar użytkownika
pavvel
Kontaktowanie:

Post autor: pavvel » śr maja 03, 2006 9:24 pm

a jak mam parcha ale z sercem bmw to ile ?? :)21 bo jakis upust powinien byc
Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę

Awatar użytkownika
Chaos

Post autor: Chaos » śr maja 03, 2006 9:30 pm

5000 :o

ja serio pytam jaka jest górna granica :]

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr maja 03, 2006 9:34 pm

to ja poprosze abonament roczny...
:)21
#noichuj

Awatar użytkownika
Michał...G

Post autor: Michał...G » śr maja 03, 2006 11:05 pm

A jak Pan leśniczy zatrzymuje takich ludzi jak my 4x4 na motorach lub quadach bo to chyba nie problem zwiac takim crossem lub quadem bo to rejestracji nie ma. Także nie będzie mógł znależć tego pożniej. Lub nawet 4x4 motane bez problemu sie nawieje takiej nivce seryjnej lub samurajowi. Czy wy leśnicy aby za sałabego "sprzęta" nie macie do patrolowania lasów???
gg7764250
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi

Maq

Post autor: Maq » śr maja 03, 2006 11:23 pm

oblesnik pisze:Leśnik w lesie ma takie same uprawnienia jak policjant tzn: (...) przeszukiwanie (...)
Jesteś pewien tego przeszukiwania? Bo policja to nakaz musi mieć. Chyba, że w ustawie o lasach są jeszcze paragrafy dotyczące partyzantów, wtedy się zgodzę :-)
LR2 - jej
LR3 - jego

Awatar użytkownika
egon4x4

Post autor: egon4x4 » czw maja 04, 2006 12:56 am

Nie sprzeczajac sie co do formalnej zasadnosci scigania pozwole sobie spytac: czy rzeczywiscie przejechanie stara droga zrywkowa, brutalnie przez gorali/wasz sprzet wytyczona w organizmie lesnym, tak bardzo temu organizmowi szkodzi?
Po uprawach nie jezdze, skarp/pasow ppoz nie niszcze (te ostatnie, jesli juz, to pomagam utrzymywac w stanie statutowej bezroslinnosci :D ) drog nie niszcze, tasmy na drzewa zakladam...
Prosze o lagodny wymiar kary.
DarzBor!
... ale oo ssso chhhoozzi ???

Egon GR'93

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » czw maja 04, 2006 6:09 am

a jeśli w lesie są już wytyczone drogi, które istnieja tam od X lat, nie mówię o drogach asfaltowych, tylko tych, którymi się i sami leśnicy przemieszczają, to wjazd w las na takie szlaki też jest karany ?
( wiadomo jak susza i zakaz wstępu do lasu to zakaz )
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

bodek1

Post autor: bodek1 » czw maja 04, 2006 7:24 am

Obleśnik jest niestety zarażony chorobą , którą mają wszyscy leśnicy - SOBIEPAŃSTWO !!! Masz rację uważając , że masz przesrane bo Wy leśnicy uważacie , że las nie jest państwowy tylko WASZ - leśnikow . Tymczasem jesteście tylko organem administrującym w szerokim znaczeniu tego słowa!!! Nie kwestionuję przepisów i tego , że nie wolno po drogach innych niż wyznaczone , jeździ9ć samochodami . Egon ma rację! Czy przejazd droga zrywkową to morderstwo dla lasu? Czy przejazd jakimiś brodami , ścieżkami oczywiście nie niszcząc drzewostanu to taż wielkie przestępstwo??? Jakoś przestępstwem nie jest jazda po lesie , drogach działowych , brodach i tym podobnych wtedy kiedy jest organizowana impreza , a Wy leśnicy macie za to kasę!!!!!!!!!!!!!!! Toż to czysta hipokryzja!!! Kolejna rzecz to wysokość mandatów! Co ma z tym wspólnego marka samochodu??? Że niby ten co ma gaza z 1960 roku to biedny , a ten co ma wrangla z 2005 roku to bogaty więc trzeba mandaty różnicować kwotowo? To może zrobmy przepisy wszystkie , w tym także drogowe dla ludzi mającycj kasę i dla tych co jej nie mają!!! Wtedy ten co jedzie maluchem np. 100 w terenie zabudownym bedzie pouczony , a ten co bmw dostanie 500!!! Brawo Obleśniku!!!!! Co do przeszukania to chyba Ci się kolego coś pomyliło!!!! Nikt nie ma prawa bez uzasadnionego podejrzenia przeszukiwania pojazdu!!! Wiem , wiem zaraz napiszesz , że pewnie lochę ktoś ma w bagażniku . Poczytaj przepisów!!! Nawet policjant na drodze jeżeli już się uprze i bedzie chciał luknąć w bagażnik MUSI napisać protokow z przeszukania pojazdu . Po prostu na jaką okoliczność to zrobił . Tak naprawdę to 99 % kierowców nie wie , że mogą żądać protokołu z przeszukania . Pokaż mi tylko niebieskiego , który jest przygotowany na pisanie papierów , na odpowiednim formularzu podczas kontroli np. o 2 w nocy? Całym sercem jestem za karaniem bandytów , łobuzów , zwykłych przestępców . Nie nawidzę natomiast cwaniaków , którym się wydaję , że jak mają trochę władzy to mogą wszystko . Mieszkam w lesie , znam wielu leśnikow , strażników leśnych , ba nawet nadleśniczy to mój dobry znajomy , ale niestety nie mam o nich dobrego zdania! Ta odrobina władzy , którą mają zaślepia im rozsądek . Rabunkowa gospodarka lasów , rozjeżdżone i nienaprawiane gruntowe drogi dojazdowe do lasów niekoniecznie będące leśnymi - to tylko maleńkie przykłady . Kiedyś nadleśnictwa skutecznie naprawiały to co podczas wywózki uległo zniszczeniu . Teraz twierdzą , że to nie oni rozjeżdżają drogi tylko obce samochody wywoz\owe . A kto ma kasę za drzewo ? Nadleśnictwa . Zniszczone przez dłużyce mosty i mostki - oczywiście leśnicy absolutnie nie poczuwają się do jakichkolwiek napraw czy partcypacji w kosztach napraw . Przykład z autopsji . Po prostu państwo w państwie . Uff!!! Ale się rozpisałem , ale temat leśny jak zawsze drażliwy , a ponieważ ćwiczę go codziennie więc stąd te moje uwagi . Gwoli wyjaśnienia - nie mam konfliktu z leśnikami , nie płacę mandatów bo po prostu nie jeżdżę tam gdzie mógłbym zapłacić .
UAZ 5,9 V8 - rodzony w bólach - niestety SPRZEDANY

Niva'94

Post autor: Niva'94 » czw maja 04, 2006 8:10 am

Cholera, a ja do tej pory uważałem, iż prawo do przeszukania pojazdu i wlepienia mandatu ma tylko Straż leśna.

Cytat:
"Strażnikowi leśnemu przysługują uprawnienia określone przepisami odnoszącymi się do:
Państwowej Straży Łowieckiej,
Straży Ochrony Przyrody,
Państwowej Straży Rybackiej.
Uprawnienia strażników leśnych w zakresie zwalczania szkodnictwa leśnego posiadają również pracownicy Służby Leśnej w osobach:
nadleśniczego,
zastępcy nadleśniczego,
inżyniera nadzoru,
leśniczego,
podleśniczego.
Podczas wykonywania czynności służbowych, strażnicy leśni mają prawo do:
legitymowania osób podejrzanych o popełnienie przestępstw, wykroczeń jak również świadków oraz inne osoby przebywające w granicach Lasów Państwowych,
zatrzymania i kontroli środków transportowych w celu sprawdzenia ładunku oraz przeglądania bagaży w razie zaistnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego,
kontroli podmiotów gospodarczych zajmujących się obrotem i przetwarzaniem drewna oraz innych produktów leśnych, w celu sprawdzenia legalności pochodzenia surowców drzewnych i innych produktów leśnych,
przeszukania pomieszczeń i innych miejsc, w przypadku uzasadnionego podejrzenia o popełnienie przestępstwa lub wykroczenia,
ujęcia na gorącym uczynku sprawcy czynu zabronionego albo w pościgu podjętym bezpośrednio po popełnieniu przestępstwa oraz jego doprowadzenia na Policję,
odbierania za pokwitowaniem przedmiotów pochodzących z przestępstwa lub wykroczenia oraz narzędzi i środków służących do ich popełnienia,
nakładania oraz pobierania grzywien, w drodze mandatu karnego za wykroczenia popełnione na terenach leśnych,
prowadzenia dochodzeń i postępowań sprawach o wykroczenia oraz udział w rozprawach w charakterze oskarżyciela publicznego,
użycia i noszenia broni palnej oraz gazowej,
zastosowania środków przymusu bezpośredniego w stosunku do osób uniemożliwiających wykonanie przez niech czynności służbowych. Lasów.
W całym kraju pilnuje około 1100 funkcjonariuszy Straży Leśnej, posterunki Straży Leśnej znajdują się w każdym z 428 nadleśnictw, dodatkowo przy każdej regionalnej dyrekcji LP, w szczególnych przypadkach zagrożenia, uruchamiane są „grupy interwencyjne Straży Leśnej”. Dzięki wsparciu policjantów oraz funkcjonariuszy innych służb, możemy prowadzić bardziej skutecznie działania mające na celu ochronę przyrody.

Wybierając się do lasu pamiętaj o tym że:
pieszo oraz rowerem można poruszać się po każdej drodze i ścieżce,
jazda konna wierzchem, może odbywać się tylko na drogach leśnych wyznaczonych przez nadleśniczego,
ruch pojazdami silnikowymi, zaprzęgami konnymi oraz motorowerami, dozwolony jest jedynie drogami publicznymi, natomiast drogami leśnymi gdy oznakowane są drogowskazami,
postój pojazdów na drogach leśnych, dozwolony jest wyłącznie w miejscach wyznaczonych
Stałym zakazem wstępu objęte są lasy stanowiące:
uprawy leśne do 4 m wysokości,
powierzchnie doświadczalne,
ostoje zwierząt,
źródliska rzek i potoków,
powierzchnie doświadczalne i drzewostany nasienne.
Nadleśniczy posiada uprawnienia do wprowadzenia okresowego zakazu wstępu do lasu w przypadku gdy:
wykonywane są zabiegi gospodarcze związane z hodowlą, ochroną lub pozyskaniem surowca drzewnego,
występuje duże zagrożenie pożarowe,
wystąpiło zniszczenie albo znaczne uszkodzenie drzewostanów lub degradacja runa leśnego.
W lasach zabrania się:
zanieczyszczania gleby i wód,
zaśmiecania,
rozkopywania gruntu,
niszczenia grzybów oraz grzybni,
niszczenia, uszkadzania drzew, krzewów oraz innych roślin,
niszczenia urządzeń turystycznych, znaków i tablic oraz obiektów gospodarczych i technicznych,
zbierania płodów runa leśnego w oznakowanych miejscach zabronionych,
rozgarniania i zbierania ściółki,
wypasu zwierząt gospodarskich,
biwakowania poza miejscami wyznaczonymi,
wybierania jaj, piskląt, niszczenia lęgowisk i gniazd ptasich a także niszczenia legowisk, nor i mrowisk,
płoszenia, ścigania, chwytania i zabijania dziko żyjących zwierząt,
puszczania psów luzem,
hałasowania oraz używania sygnałów dźwiękowych, z wyjątkiem przypadków wymagających wszczęcia alarmu.
W lasach oraz na terenach śródleśnych, jak również w odległości 100 m od granicy lasu, zabrania się działań i czynności mogących wywołać niebezpieczeństwo, a w szczególności:
rozniecania ognia poza miejscami wyznaczonymi do tego celu,
korzystania z otwartego płomienia,
wypalania wierzchniej warstwy gleby i pozostałości roślinnych.
Szkodnictwo leśne, dla Lasów Państwowych stanowi źródło poważnych strat finansowych. Najbardziej dotkliwe są straty z tytułu kradzieży drzewa, kłusownictwa łowieckiego, gdzie łupem kłusowników padają jelenie, sarny, dziki a nawet żubry i wilki. oraz zniszczenia urządzeń turystycznych, tablic informacyjnych itp.

bodek1

Post autor: bodek1 » czw maja 04, 2006 8:18 am

Owszem maja prawo , ale tylko w obrębie terenu kompetencyjnego czyli tam gdzie działają!!! I jak napisałem muszą podać przyczynę przeszukania i koniecznie zrobić protokół! Zawsze w razie jakichkolwiek sporów masz dokument .
UAZ 5,9 V8 - rodzony w bólach - niestety SPRZEDANY

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » czw maja 04, 2006 8:21 am

a jeśli w lesie są już wytyczone drogi, które istnieja tam od X lat, nie mówię o drogach asfaltowych, tylko tych, którymi się i sami leśnicy przemieszczają, to wjazd w las na takie szlaki też jest karany ?
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

Awatar użytkownika
czaya
Kontaktowanie:

Post autor: czaya » czw maja 04, 2006 8:26 am

mazurkas007 pisze:a jeśli w lesie są już wytyczone drogi, które istnieja tam od X lat, nie mówię o drogach asfaltowych, tylko tych, którymi się i sami leśnicy przemieszczają, to wjazd w las na takie szlaki też jest karany ?
jeśli nie ma na nich znaku "droga udostępniona dla ruchu kołowego" to jest karany.
generalnie znaków takich jest mało, przynajmniej u mnie :)3

Awatar użytkownika
mql

Re: Jazda po lesie wyjaśniam

Post autor: mql » czw maja 04, 2006 9:11 am

oblesnik pisze:dlatego że tych drugich jeszcze nie dopadłem. Ale w moim przypadku jak jesteś miły, grzeczny nie filozofujesz to na upomnieniu sie kończy. To sprawdzona meteda na niebieskich też.
Władza to dobra rzecz, nie? Jak ktos zostanie "dopadniety", to wtedy buch na kolana, bo władza ma zawsze rację. Nie odzywac się, nie"filozofować"!
Biedni mundurowi, wasze kompleksy zawsze takie same...

Kosiarz

Post autor: Kosiarz » czw maja 04, 2006 10:13 am

Obleśnik,
Absolutnie popieram i uważam, że mandaty w wysokości 100 pln za jazdę po lesie bez uzgodnienia z leśniczym są za małe.
Lament Bodka i jemu podobnych jest żalosny.
Władza służb leśnych jeżeli zgodna jest z obowiązującymi przepisami nie może podlegać jakiejkolwiek dyskusji.
Prawda jest taka, że z lasu muszą zniknąć Ci którzy jeżdżą na dziko, nawet jeżeli uważają, że używają dróg zrywkowych i nie niszczą tego po czym jeżdżą...
Dla wyjasnienia, nie mam nic wspólnego z administracją leśną...
Pozdro,
Siwy
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

MACIEK27

Post autor: MACIEK27 » czw maja 04, 2006 10:30 am

Jeśli na drodze jest zakaz lub szlaban, nie mozesz sie poruszac bez zezwolenia, jesli droga jest "twarda" powiedzmy asfalt lub jest na mapie (nie takiej drogowej) tylko planu przestrzennego lub zagospodarowania prowadzaca do domu, siedliska itp. (wiadomo w lesie takich dróg mało) ale np. droga taka prowadzi przez las mozesz jechac, czesto wystarczy ze wiesz gdzie chcesz jechac i do kogo . 8)
Jesli droga z zjazdu z asfaltu ma tablice - droga dopuszczona do ruchu kołowego masz prawo jechac. :D Reszta to utopia, często jest tak ze po prostu lesnicy chca kasy za przejazd ( Rzadko zdarza sie ze wystawia ci jakis papier, jak juz to nie chca kasy za wjazd ale takich mało ). Co do przeszukania powiem szczerze nie wiem, jesli zostaniesz przyłapany na dewastacji przyrody z tego co wiem i doswiadczyłem dostajesz mandat (powinien byc jakis teryfikator a nie od humoru wystawiajacego). pozdrawiam m.
był patrol - był kojot ... teraz juz tylko emerytura...

Awatar użytkownika
Wojtek_K
Kontaktowanie:

Post autor: Wojtek_K » czw maja 04, 2006 10:38 am

cisnienie rośnie ...
no cóż leśnicy mają rację choć czasami przesadzają, niestety panowie off-road po lasach bez zgody jest na straconej pozycji, a do tego wielu z nas zostawia w lesie swoją "wizytówkę", która przyprawia leśników o kur.icę
1. Muscel'69
2. Muscel'82
3. Uaz'91
4. K160-3,3T'91
5. Cherokee'95
6. Africa'00 :-)

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » czw maja 04, 2006 10:44 am

oblesnik pisze:
ato cennik:
samuraj 50
patrol 100
hamer 5000
a land rover? z podzialem na modele poprosze :lol:

MACIEK27

Post autor: MACIEK27 » czw maja 04, 2006 10:44 am

wszystko zalezy gdzie i jak jezdzisz i co racja co po sobie zostawiasz :roll: nie mowie o smieciach i stratach w naturze, powinnismy wiedziec ze jestesmy tam goscmi... a chyba kazdy by sie wkurzyl jakby ci ktos na twoj terenik . posesje wjechal, posmiecil, pobuczał, zryl i pojechal... dlatego powinno sie z jak najmniejsza ingerecjac dzialac :wink:
był patrol - był kojot ... teraz juz tylko emerytura...

Awatar użytkownika
Wojtek_K
Kontaktowanie:

Post autor: Wojtek_K » czw maja 04, 2006 10:50 am

wzorem niektórych klubów mozna nawiązać współpracę z leśnikami ...
temat pojawiał sie już nie raz na forum
1. Muscel'69
2. Muscel'82
3. Uaz'91
4. K160-3,3T'91
5. Cherokee'95
6. Africa'00 :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy”