Felgi z innym otworem centrującym
Moderator: Albert_N
Felgi z innym otworem centrującym
Witam.
Dostałem od znajomego felgi z otworem centrującym 111mm (od patrola). U mnie w terrano 2 jest 108mm. Czy muszę zakładać pierścienie redukcyjne? Czy nakrętki automatycznie wypośrodkują felgę?
Pozdrawiam
Marcin
Dostałem od znajomego felgi z otworem centrującym 111mm (od patrola). U mnie w terrano 2 jest 108mm. Czy muszę zakładać pierścienie redukcyjne? Czy nakrętki automatycznie wypośrodkują felgę?
Pozdrawiam
Marcin
Re: Felgi z innym otworem centrującym
Zapewne chodzi Ci o pierścień centrujący. Jakie felgi alu czy stalowe
Osobiście nie spotkałem się z pierścieniem 1,5 mm a wytoczyć takie cudo to też kłopot. Zakręć i zobaczysz czy równo siada.

W160
PajeroLong SS
PajeroLong SS
Felgi mam aluminiowe. Jak kupie dłuższe śruby to sprawdzę czy pasują
Dzięki za info

Dzięki za info
Felgi do samochodów terenowych centrują się na śrubach, nie na otworze centrującym.
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
jak dla mnie to rant na otworze centrującym, zwlaszcza przy duzych i cięzkich kołach, dobrze miec dopasowany, bo na pewno ogranicza siły ścinające działające na śruby. ale w sumie tylko raz widziałem latające koło z tego (prawdopodobnie) powodu 

PATROLnięty 
~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic

do wszystkichMaq pisze:Felgi do samochodów terenowych centrują się na śrubach, nie na otworze centrującym.

bo wtedy trzeba wyważać na śrubach co oferuje niewielu oponiarzy

Możesz dokładniej opisać? Co ma centrowanie felgi na piaście do wyważenia? W samuraju z tyłu widać że felga nie ma żadnego centrowania oprócz szpilek z bębna. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2f ... 8b72d.html
Sprawdź średnicę otworów na szpilki, jeżeli jest znacznie większa niż średnica szpilki dobrze by było zastosować nakrętki z tzw. prowadzeniem http://moto.allegro.pl/nakretki-z-prowa ... 93521.html
niclukassos pisze: Co ma centrowanie felgi na piaście do wyważenia?

witam, tez sie zastanawiam nad zalozeniem felg z patrola stalowych od Y60 do T2, tylko tu jest wieksza roznica, bo patrol ma 110mm a T2 100... nie poscina mi szpilek bez pierscienia centrujacego?? pozdrawiam
drutujesz, sprawdź, założysz, zdasz relację
nie drutujesz - kup felgi do danego modelu...
nie drutujesz - kup felgi do danego modelu...
PATROLnięty 

- wojtek_kom
-
Nissan centruje na śrubach/szpilkach 
Wszak, w części mostów z bębnami, śladu po pierścieniu nie ma, jest na gładko.
Wyważa się normalnie, problem powstaje, jeśli mamy zużyte nakrętki, śruby/szpilki w zamienniku, kiepskie szpilki w dystansie

Wszak, w części mostów z bębnami, śladu po pierścieniu nie ma, jest na gładko.
Wyważa się normalnie, problem powstaje, jeśli mamy zużyte nakrętki, śruby/szpilki w zamienniku, kiepskie szpilki w dystansie

Nissan-y
tak jak @wojtek_kom pisze centruje sie na szpilkach, ja jezdzilem ponad rok na felgach z GR-a (otwor 110) i oponach 33/12,5 w terrano i nic nie scielo.
robią felgi 110... nakrętki na szpilki mają takie stożki które to ładnie centrują...
- MotoWicher
- jestem tu nowy...
Witam.
Odkopuję stary wątek, bo pytanie mam
Jak to w końcu jest z tym centrowaniem felg stalowych na piaście?
Centruje się na szpilkach/nakrętkach, czy wypadałoby zamontować pierścień?
Mam w Galloperze stalowe felgi mangels. Nie robiłem pomiarów, ale już na oko widać, że średnica otworu centrujacego felgi jest większa w stosunku do średnicy piasty czy tam odsadzenia piasty.
Niby felga ładnie się centruje na szpilkach, przy dokręcaniu nakrętkami, ale jakoś nie daje mi to spokoju.
Zostawić tak jak jest aktualnie, czy pokusić się i zamontować odpowiednie aluminiowe pierścienie centrujące?
Za odpowiedź z góry dziękuję
Odkopuję stary wątek, bo pytanie mam

Jak to w końcu jest z tym centrowaniem felg stalowych na piaście?
Centruje się na szpilkach/nakrętkach, czy wypadałoby zamontować pierścień?
Mam w Galloperze stalowe felgi mangels. Nie robiłem pomiarów, ale już na oko widać, że średnica otworu centrujacego felgi jest większa w stosunku do średnicy piasty czy tam odsadzenia piasty.
Niby felga ładnie się centruje na szpilkach, przy dokręcaniu nakrętkami, ale jakoś nie daje mi to spokoju.
Zostawić tak jak jest aktualnie, czy pokusić się i zamontować odpowiednie aluminiowe pierścienie centrujące?
Za odpowiedź z góry dziękuję

Mój koń nie mieści mi się w dłoń
Pierscienie maja na celu prawidłowe utrzymanie felgi na piascie , podobno gdy jest duza roznica moze sciac lub złamc szpilki sruby ale nigdy sie z tym nie spotkałem
Nie mam jeepa
samurai 

- MotoWicher
- jestem tu nowy...
Ja wiem do czego służą pierścienie centrujące.martin09 pisze:Pierscienie maja na celu prawidłowe utrzymanie felgi na piascie , podobno gdy jest duza roznica moze sciac lub złamc szpilki sruby ale nigdy sie z tym nie spotkałem
Pytanie brzmi, czy stosuje się pierścienie centrujące w felgach stalowych? Są dostępne np. aluminiowe pierścienie z kołnierzem, więc śmiem twierdzić, że są one do stalówek.
Oczywiście mogę się mylić, dlatego pytam, bo nie daje mi to spokoju, a nawet drażni mnie ten temat

Wolałbym, żeby to wszystko było "pasowne".
Póki co nic się nie dzieje. Tak jak pisałem, wygląda że wszystko ładnie centruje się na szpilkach/nakrętkach, ale wolałbym mieć pewność, ze tak jest ok, czy tak ma być w przypadku stalówek.
Wolę żeby wszystko było zgodne z wszelkimi normami, koranem, filozofią Kajko i Kokosz i takie tam inne

Wstaw pierścienie-zawsze to bezpieczniej.
W felgach stalowych długo używanych,otwory potrafią sie rozkalibrować.
W skrajnym przypadku nakretka dochodzi do końca nie przytrzymując należycie felgi.
W felgach stalowych długo używanych,otwory potrafią sie rozkalibrować.
W skrajnym przypadku nakretka dochodzi do końca nie przytrzymując należycie felgi.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- MotoWicher
- jestem tu nowy...
Dzięki za odpowiedź.
Tak zrobię i pomyślę tez nad nowymi nakrętkami.
Pytanie jeszcze odnośnie nakrętek.
Oryginalnie są pełne, stożkowe. Wcześniej były oryginalne alumy.
Czy zostawić te stożkowe czy np. założyć kuliste/sferyczne nakrętki, bo chyba takie powinny być do stalówek?
Senkju
Tak zrobię i pomyślę tez nad nowymi nakrętkami.
Pytanie jeszcze odnośnie nakrętek.
Oryginalnie są pełne, stożkowe. Wcześniej były oryginalne alumy.
Czy zostawić te stożkowe czy np. założyć kuliste/sferyczne nakrętki, bo chyba takie powinny być do stalówek?

Senkju

Załóż kuliste.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- MotoWicher
- jestem tu nowy...
Dzięki za pomoc kolego 
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- sebastian2357
Dziwne rzeczy panowie piszecie.
Czy ktoś mi powie dlaczego w dużej czesci terenówek oryginalnie montowane są felgi stalowe bezpośrednio do bębna przez nakrętki stożkowe bez użycia jakiegokolwiek innego centrowania i jakoś to hula?
Uważam że nie ma co wydziwiać, jeżeli producent dopuszcza takie rozwiązanie i sam je stosuje to nie widze powodu żeby dokładac tam jakies dodatkowe pierścienie, nakretki kuliste i inne cuda wianki- wiecej moze być z tego problemów niż korzyści.
Czy ktoś mi powie dlaczego w dużej czesci terenówek oryginalnie montowane są felgi stalowe bezpośrednio do bębna przez nakrętki stożkowe bez użycia jakiegokolwiek innego centrowania i jakoś to hula?
Uważam że nie ma co wydziwiać, jeżeli producent dopuszcza takie rozwiązanie i sam je stosuje to nie widze powodu żeby dokładac tam jakies dodatkowe pierścienie, nakretki kuliste i inne cuda wianki- wiecej moze być z tego problemów niż korzyści.
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
- sebastian2357
Dziwne rzeczy panowie piszecie.
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Co do pierścieni gadam się w 100%sebastian2357 pisze:Dziwne rzeczy panowie piszecie.
a nakrętki kuliste/stozkowe wypadało by mieć odpowiednie do felgi, szczególnie przy braku pierścienia centrującego, inaczej popsujemy felgi/nakrętki
http://srubydofelg.pl/jak-dobrac-srube-
Szukam drugiej połówki... (może być 0,7l
)