To pochwal sie gdzie mozna takiego hurtownika dorwac - chetnie zakupie takie mangelsy .... szukam i znalesc nie moge nic co by sie nadawalo do tarocyBĄKU pisze:Można zwiększyć odsadzenie felgi na - więc chyba warto. Aczkolwiek najbardziej warto kupic Mangelsy z odpowiednim ET u hurtownika i nie bawić się w całe to ustrojstwo z przerabianiem.
Jak się odwrac felgi
Moderator: Albert_N
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

Czytam, czytam i już sam nie wiem. Ja muszę coś zrobić bo do Muscela chcę założyć UAZowe koła. A jak wiadomo Muscel to taka bestia że nie da się takich kół założyć bez przeróbek.
Z przodu ociera drążek kierowniczy, z tyłu amortyzator.
Opony wcale nie są wielkie ale problem jest.
Teraz pytanie:
Z tyłu mogę spokojnie dać dystanse i będzie spokój.
Ale co zrobić z przodem?
Dać dystanse?
Obracać felgę?
Czy giąć drążki.
Wszystko to wiąże się z jakimś niebezpieczeństwem bo ingeruje w zawieszenie. I tak dupa i tak.
Co więc najlepiej zrobić?
Z przodu ociera drążek kierowniczy, z tyłu amortyzator.
Opony wcale nie są wielkie ale problem jest.
Teraz pytanie:
Z tyłu mogę spokojnie dać dystanse i będzie spokój.
Ale co zrobić z przodem?
Dać dystanse?
Obracać felgę?
Czy giąć drążki.
Wszystko to wiąże się z jakimś niebezpieczeństwem bo ingeruje w zawieszenie. I tak dupa i tak.
Co więc najlepiej zrobić?
"[..] to trzeba kupic i uleczyc ..."
Jak ktoś coś działał z tymi felgami to też jestem zainteresowany informacjami?StArSzY pisze:Przepraszam, ze odnawiam tak stary temat ale mam drobne pytanko : Czy oryginalne felgi z sj410 i bodajze z LJ80 (nie mowie o trójkotach ani o felgach z samymy otworami "O") da sie przespawac??
z gory dziekuje za odp i jeszcze raz przepraszam
Ja działałem, co Chcesz wiedziec?st.Medard pisze:Jak ktoś coś działał z tymi felgami to też jestem zainteresowany informacjami?StArSzY pisze:Przepraszam, ze odnawiam tak stary temat ale mam drobne pytanko : Czy oryginalne felgi z sj410 i bodajze z LJ80 (nie mowie o trójkotach ani o felgach z samymy otworami "O") da sie przespawac??
z gory dziekuje za odp i jeszcze raz przepraszam
Lepiej pózno niz wcale
Re: Jak się odwrac felgi
Witam. Jestem tu nowy i czytam o obrotach felg. Poczytajcie trochę o elementach nieresosorowanych i da Wam to odpowiedź na pytanie czy zakładać dystanse. Może nie od razu, ale łożyska i zawiecha tak dostaje po d..., że wcześniej niż później siądzie. Zgadzam się, że obracana fela jest OK. Należy tylko pamiętać, że we wszystkim wskazany jest zdrowy rozsądek i żeby w trakcie jazdy mózg nie spłynął do prawej nogi.
Nissan Partol GR Expedition - i wszystko gra
Ale zmiana odsadzenia będzie chyba miałą podobny wpływ na na łożyska co dystanse, chyba że się mylę (co nie ukrywam bardziej by mi pasowało).
Bo niby w obu przypadkach obręcz z oponą (dobrze piszę?) wysuwa się na zewnątrz, więc jak by nie było działą na łożyska większą dźwignią, czyli tak samo jak z dystansami.
Jeśli się pomyliłem to liczę na to że ktoś poprawi.
Bo niby w obu przypadkach obręcz z oponą (dobrze piszę?) wysuwa się na zewnątrz, więc jak by nie było działą na łożyska większą dźwignią, czyli tak samo jak z dystansami.
Hakuna matata madafaka!
Wpływ jest inny , ponieważ dystans ma swoją masę - jak z aluminium to nie wielką i wpływ jest stosunkowo mały - ale jestZiołek pisze:Ale zmiana odsadzenia będzie chyba miałą podobny wpływ na na łożyska co dystanse, chyba że się mylę (co nie ukrywam bardziej by mi pasowało).

Świszcząca Suka Stage I

Bardziej chodziło mi o obciążenie łożysk, te rzeczy które wymieniłeś oczywiście również mają znaczenie.
Hakuna matata madafaka!
Zun pisze:
Wpływ jest inny , ponieważ dystans ma swoją masę - jak z aluminium to nie wielką i wpływ jest stosunkowo mały - ale jest![]()
Przecież napisałem , tu chodzi właśnie o łożyska z przodu i w sumie całe półosie z tyłu jak mnie ostatnio kolega Adam Ż. uświadomiłZiołek pisze:Bardziej chodziło mi o obciążenie łożysk, te rzeczy które wymieniłeś oczywiście również mają znaczenie.

Świszcząca Suka Stage I

Źle mnie zrozumiałeś, o dźwignie mnie się rozchodzi, wiec jak by nie było to chyba odwracanie felgi (poza tym ciężarem dystansu) ma podobne skutki dewastacyjne co dystanse.
Hakuna matata madafaka!
witam
odrazu powiem ze jestem zielony dopiero co zaczyna mnie wciągać 4x4 i mam nadzieje ze to będzie cos głębszego.
akurat przeczy talem ten temat i takie pytanie czy mógłby mi kos wyjaśnić na czym polega to odwracanie felg, która cześć jest przecinana i spawana,
mam zakład zajmujący sie obróbka metalu i możne warto bylo by wiedzieć cos nowego dla siebie a możne w przyszłości i dal kogoś
pozdro i dzięki za pomoc i wyrozumiałość
odrazu powiem ze jestem zielony dopiero co zaczyna mnie wciągać 4x4 i mam nadzieje ze to będzie cos głębszego.
akurat przeczy talem ten temat i takie pytanie czy mógłby mi kos wyjaśnić na czym polega to odwracanie felg, która cześć jest przecinana i spawana,
mam zakład zajmujący sie obróbka metalu i możne warto bylo by wiedzieć cos nowego dla siebie a możne w przyszłości i dal kogoś
- ArturoK4
-
- Kontaktowanie:
strumin pisze:witam
A skąd jesteś ?
bliskie okolice krakowa (12km od centrum)
- ArturoK4
-
- Kontaktowanie:
myślałem że może bliżej mnie , to byś mógł popróbować z moimi felgami bo miałem w planie je odwrócić...
z tego co chłopaki tu pisali nie ma w tym wielkiej filozofi - dobry tokarz co właściwie wytnie środek i dobry spawacz co je dobrze pospawa....
no jeszcze dziurke na wentyla trza przenieść na właściwą stronę....
z tego co chłopaki tu pisali nie ma w tym wielkiej filozofi - dobry tokarz co właściwie wytnie środek i dobry spawacz co je dobrze pospawa....
no jeszcze dziurke na wentyla trza przenieść na właściwą stronę....
odezwij się do pani Helli, ma sprzęt i potrafi...
jak będzie miał dobry humor to może zrobi

jak będzie miał dobry humor to może zrobi

LJ 70
- ArturoK4
-
- Kontaktowanie:
Hella z łopola ?
- ArturoK4
-
- Kontaktowanie:
Uśmichnę się do niego na Marcowym (war)Kocie w piątek-sobote....
tylko nie wiem czy w ryj nie dostanę

tylko nie wiem czy w ryj nie dostanę

czy wie ktoś z forumowiczów, gdzie można dokonać "operacji" na felgach w kuj-pom? proszę o pw.
zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach
sylwester w górach
Zakupilem ostatnio jeden trojkat do Samuraia i wyglada on troche inaczej niz pozostale 4 ktore mialem na aucie.

Pogrubilem miejsca gdzie srodek felgi spawany jest do obreczy. Po lewej jest ta nowa felga, spawana jest tylko w miejscu gdzie sa wyciecia na te trojkaty. W porownaniu do starych felg, ktore spawane sa na calej dlugosci styku tych dwoch elemetow, spawy w tej nowej wydaja sie duzo wytrzymalsze, grubsze.
I teraz nie wiem czy z ta nowa felga bylo cos kombinowane, czy moze jest nowsza/starsza i z fabryki takie po prostu wychodzily. Jak jest u Was?

Pogrubilem miejsca gdzie srodek felgi spawany jest do obreczy. Po lewej jest ta nowa felga, spawana jest tylko w miejscu gdzie sa wyciecia na te trojkaty. W porownaniu do starych felg, ktore spawane sa na calej dlugosci styku tych dwoch elemetow, spawy w tej nowej wydaja sie duzo wytrzymalsze, grubsze.
I teraz nie wiem czy z ta nowa felga bylo cos kombinowane, czy moze jest nowsza/starsza i z fabryki takie po prostu wychodzily. Jak jest u Was?
Miejsce na Twoją reklamę.
Moje 4 felgi co mam zalozone maja tylko punktowe spawy jak po lewej stronie, natomiast zapas musial bym sprawdzic bo to tez oryginalny trojkat ale sama obrecz ma roszke inny kształt, zobacz czy u Ciebie tez jest inny kształt samej obreczy, inaczej przetloczona.
Update:
Sprawdzilem na fotkach i zapas ma spaw ciągly na całym obwodzie wiec byly 2 rodzaje...
Update:
Sprawdzilem na fotkach i zapas ma spaw ciągly na całym obwodzie wiec byly 2 rodzaje...
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
To moze chcesz sie zamienic, bedziemy mieli 5 takich samych 

Miejsce na Twoją reklamę.