Jak dobrac szerokosc felgi do rozmiaru opony?
Moderator: Albert_N
Jak dobrac szerokosc felgi do rozmiaru opony?
Do opony 235 jaka powinna byc felga zeby oponka nie spadala?
7" ?
7" ?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Re: Jak dobrac szerokosc felgi do rozmiaru opony?
Ja mam 235/75/15 na 5.5"
Zdaje się, że im węższa tym powinna być mniejsza szansa na spadnięcie. Odwrotnie niż przy feldze za szerokiej do opony.
Choć obiegowa opinia jest, że jakoś tam ta szerokość ma pasować, ale to chyba opinia wywiedziona z osobówek z niskimi profilami.
Może komplet szeroka opona+wąska felga będzie bardziej "bujać"?
A dla ciekawostki:
35/12,5 na 15x5,5 o-)
Zdaje się, że im węższa tym powinna być mniejsza szansa na spadnięcie. Odwrotnie niż przy feldze za szerokiej do opony.
Choć obiegowa opinia jest, że jakoś tam ta szerokość ma pasować, ale to chyba opinia wywiedziona z osobówek z niskimi profilami.
Może komplet szeroka opona+wąska felga będzie bardziej "bujać"?
A dla ciekawostki:
https://forum.ih8mud.com/threads/tire-s ... st-7139804I daily drive my rig on stock stealies (5.5" wide) with 35/12.50/15's. Its V8 powered and I'm an agressive driver. I have never noticed a handling issue or "rolling" of tire bead on or offroad.
35/12,5 na 15x5,5 o-)
7" będzie OK?
Będzie. Standard rzec można.
Ale co ja tam wiem o-)
Ale co ja tam wiem o-)
No dobra, a idąc w drugą stronę to czy na felgę 6" bezpiecznie wejdzie 265mm?
Gdzieś kiedyś była tabelka, ale coś nie mogę namierzyć.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Miałem takie opony na felgach 4,5''jradek pisze:No dobra, a idąc w drugą stronę to czy na felgę 6" bezpiecznie wejdzie 265mm?
Dla mnie było ok. Wulkanizatora nie pytałem

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Miałem kiedyś opony (Maxxis Mudzilla) 33z13,5 R15 założone na felgę 7" i było ok, ale niewiele zakładów wulkanizacyjnych chciało się podjąć złożenia tego.jradek pisze:No dobra, a idąc w drugą stronę to czy na felgę 6" bezpiecznie wejdzie 265mm?
Dzika Koza
Zgodnie z moim linkiem powyżej - wkładał bym o-)jradek pisze:No dobra, a idąc w drugą stronę to czy na felgę 6" bezpiecznie wejdzie 265mm?
Z resztą jak będę zmieniał opony to pójdą właśnie 31/10,5 na felgi 5.5"
Nie wiem o co właściwie tym wulkanizatorom chodzi. Ostatnio to jeden mnie w ogóle już przez telefon odsyłał gdzie indziej bo on nie chce zakładać opon terenowych bo są twarde i nie ma inflatora i mu do felgi nie przylgną o-P
Producent opon zawsze podaje w tabelkach dopuszczane szerokości felgi dla danego rozmiaru i należy się tego trzymać.
Zbyt szeroka opona na wąskiej feldze słabo się prowadzi(efekt rozbujanego statku) i nierówno zużywa, już nawet pomijając to, że gorzej robi w terenie niż na dedykowanej szerokości felgi.

Zbyt szeroka opona na wąskiej feldze słabo się prowadzi(efekt rozbujanego statku) i nierówno zużywa, już nawet pomijając to, że gorzej robi w terenie niż na dedykowanej szerokości felgi.