Dystanse tylko na jednej osi - warto?
Moderator: Albert_N
Dystanse tylko na jednej osi - warto?
Jak w temacie. Mam dystanse do kół 2,5 cm. Nestetey przy wiekszych oponach, z przodu opona koliduje z błotnikiem gdy jest dystans przZy dobiciu.
Zastanawiam się czy zostawić tylko z tyłu.
Teoretycznie będzie nico większy rozstaw kół z tyłu więc i stabilność, koła ni bdą szły tym samy torem przy jeżdzie na wprost więc trakcja się zwiększy. No a jak praktycznie? Jakie są minusy? (poza zapewen zwięszonym zużyciem paliwa)
Zastanawiam się czy zostawić tylko z tyłu.
Teoretycznie będzie nico większy rozstaw kół z tyłu więc i stabilność, koła ni bdą szły tym samy torem przy jeżdzie na wprost więc trakcja się zwiększy. No a jak praktycznie? Jakie są minusy? (poza zapewen zwięszonym zużyciem paliwa)
- romaniec tomasz
- Michał...G
-
- romaniec tomasz
- Michał...G
-
- romaniec tomasz
- Michał...G
-
- romaniec tomasz
Ja myśle bardziej o tym żeby dać tylko dystanse z przodu - a do tyłu nie dawać. Przy lifcie zawieszenia na wahaczach - przód się zszedł i rozstaw kół z przodu jest mniejszy niż z tyłu. A z tyłu obawiam się ze przy 245/75 bedzie mi tarło wtedy na pełnym wykrzyżu o nadkole - mimo wszelkich liftów
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT
- Pawog2
-
To może ja się wypowiem. Grand Cherokee ZJ ma z przodu rozstaw kół większy niż z tyłu min. o 1cm i ludzie jakoś na nich jezdżą i w terenie na pożądnych MT ten samochód mimo masy, sobie doskonale daje radę. Z tego wynika że jak jedna oś jest szersza to, to nie przeszkadza. Takie są moje doznania z mojego terenwego granda, a co do szoswego i obniżonego to też to w ogóle nie przeszkadza w jeździe po czarnym ponad 190km/h, a nawet może i pomaga.
Grand Cherokee ZJ 5.2, lift 4", 32x115x15 BFG AT, i niebawem wyciągarka. 668-158-413 - Paweł
A mogę zapytać skąd takie wnioskiPawog2 pisze:To może ja się wypowiem. Grand Cherokee ZJ ma z przodu rozstaw kół większy niż z tyłu min. o 1cm i ludzie jakoś na nich jezdżą i w terenie na pożądnych MT ten samochód mimo masy, sobie doskonale daje radę.

Racja jest jak dziura w d...,każdy ma swoją:)21
- Pawog2
-
wniosek ten wysnółem z tego że felgi które mi wystają poza nadkola, bardziej wystają z przodu. Możliwe że buda jest węższa z przodu ale szczerze w to wątpię bo z regóły samochody mają węższy tył karoserii ale nie wiem jak jest z Jeep'em. Poza tym większość osobówek ma węższy rozstaw kół z przodu.
Grand Cherokee ZJ 5.2, lift 4", 32x115x15 BFG AT, i niebawem wyciągarka. 668-158-413 - Paweł
- Pawog2
-
wg. tego rysunku ma on tylko jeden wymiar rozstawu kół, w takim razie przód jest węższy niż tył(chodzi o budę), bo tak jak napisałem z przodu koła mi bardziej wystają poza obrys niż z tyłu i nie to że ja coś mam nie tak tylko każdy ZJ którego widziałem z bardziej "wydatnymi" kołami tak ma. Może i tak być
Re: Dystanse tylko na jednej osi - warto?
Ja też się wetnę bo nie bardzo jeszcze jestem w temacie - dlaczego zastosowanie dystansów zwiększa zurzycie paliwa?Yoorek pisze:...poza zapewen zwięszonym zużyciem paliwa...

dętki sucks! a dotacja z Funduszu Pracy vivat!
- !!PiOtReK!!
- jestem tu nowy...