jakie felgi do opon 235
Moderator: Albert_N
jakie felgi do opon 235
Witam, pozwolę sobie na powtórzenie wątku - umieściłam go w dziale dotyczącym marki auta, sądząc, że właściciele podobnych samochodów najszybciej będą potrafili mi pomóc. Niestety jak na razie brak odpowiedzi. Ponieważ bardzo mi zależy na informacji, z góry proszę moderację o wybaczenie powtórki.
Od kilku miesięcy jestem "szczęśliwą" posiadaczką Daihatsu Rocky II '95. Oczywiście już zaczynają się problemy pod tytułem - a cóż to takiego, nie, nie my nie umiemy.
Mam lekką wpadkę z oponami. Kupiłam go z niemal łysymi szosówkami. Postanowiłam więc wymienić. Po kilku dniach czytania o oponach i kilku opiniach - zdecydowałam się na kupno. Oryginalny rozmiar opon to 25575R15. Wyszło mi, że będzie dobrze jeśli kupię trochę węższe ale z innym bieżnikiem. Kupiłam więc AT 23570R15. Pojechałam od razu do wulkanizacji zapytać, czy wejdą itd. Miałam 4 dni na zwrot gdyby nie pasowało. W wulkanizacji powiedzieli, że jak najbardziej. Miałam podejrzenia, że nie koniecznie będzie to proste ze względu na różnicę w szerokości opony. Fachmani jednak twardo obstawali, że mają sposoby, będzie dobrze. Nie będę się przecież sprzeczać z fachowcami. Umówiłam się na wymianę. No i wczoraj okazało się, że jednak nie wejdą, a 4 dni od zakupu minęły.
Trudno, trzeba kupić felgi. Fachmani zaoferowali, że mi felgi "załatwią". Cena 400zł za komplet używek. Nie jestem specem od mechaniki a tym bardziej od felg ale coś mi się zdaje, że przesadzili. Na dodatek za nic w świecie nie chcą mi powiedzieć jaki ta felga ma mieć rozmiar.
15 to wiem, bo takie mam opony, jaka jednak szerokość- 7, 8? 5 śrub, to też widzę, ale jaka odległość między nimi?
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Z góry dziękuję.
Od kilku miesięcy jestem "szczęśliwą" posiadaczką Daihatsu Rocky II '95. Oczywiście już zaczynają się problemy pod tytułem - a cóż to takiego, nie, nie my nie umiemy.
Mam lekką wpadkę z oponami. Kupiłam go z niemal łysymi szosówkami. Postanowiłam więc wymienić. Po kilku dniach czytania o oponach i kilku opiniach - zdecydowałam się na kupno. Oryginalny rozmiar opon to 25575R15. Wyszło mi, że będzie dobrze jeśli kupię trochę węższe ale z innym bieżnikiem. Kupiłam więc AT 23570R15. Pojechałam od razu do wulkanizacji zapytać, czy wejdą itd. Miałam 4 dni na zwrot gdyby nie pasowało. W wulkanizacji powiedzieli, że jak najbardziej. Miałam podejrzenia, że nie koniecznie będzie to proste ze względu na różnicę w szerokości opony. Fachmani jednak twardo obstawali, że mają sposoby, będzie dobrze. Nie będę się przecież sprzeczać z fachowcami. Umówiłam się na wymianę. No i wczoraj okazało się, że jednak nie wejdą, a 4 dni od zakupu minęły.
Trudno, trzeba kupić felgi. Fachmani zaoferowali, że mi felgi "załatwią". Cena 400zł za komplet używek. Nie jestem specem od mechaniki a tym bardziej od felg ale coś mi się zdaje, że przesadzili. Na dodatek za nic w świecie nie chcą mi powiedzieć jaki ta felga ma mieć rozmiar.
15 to wiem, bo takie mam opony, jaka jednak szerokość- 7, 8? 5 śrub, to też widzę, ale jaka odległość między nimi?
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Z góry dziękuję.
Re: jakie felgi do opon 235
Jaki rozmiar felg masz w tej chwili?
Wklej jakąś fotę jak nie wiesz - forumowi spece ocenią
Różnica szerokości pomiędzy 255, a 235 jest nikła, wierzyć mi się nie chce, że 235 nie wlezą na fele od 255, no chyba, że felgi mają 10" szerokości
Rakieta ma taki sam rozstaw śrub jak suzuki, uaz, honker itd. czyli 5x139,7.
Wklej jakąś fotę jak nie wiesz - forumowi spece ocenią

Różnica szerokości pomiędzy 255, a 235 jest nikła, wierzyć mi się nie chce, że 235 nie wlezą na fele od 255, no chyba, że felgi mają 10" szerokości

Rakieta ma taki sam rozstaw śrub jak suzuki, uaz, honker itd. czyli 5x139,7.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Chciałam zrobić zdjęcie ale oczywiście akumulatorki padły. Już je wrzuciłam do ładowania. Obejrzałam te felgi ze wszystkich stron. Na tylnych znalazłam oznaczenie: M8 albo MB - nie sposób na pewno zgadnąć 8JJX15. ET-20. One są stalowe ale niklowane.
Może i mają 10 szerokości, tego nie wiem. Widziałam jednak jak próbowali na nie wepchnąć moje opony. Wystawało i to sporo, po bokach.
Czyli rozmiar będzie 15 - nie wiadomo jaka szerokość, śruby 5x139,7?
Dzięki serdeczne za odpowiedz!!! Już choć coś o śrubach wiem!
Może i mają 10 szerokości, tego nie wiem. Widziałam jednak jak próbowali na nie wepchnąć moje opony. Wystawało i to sporo, po bokach.
Czyli rozmiar będzie 15 - nie wiadomo jaka szerokość, śruby 5x139,7?
Dzięki serdeczne za odpowiedz!!! Już choć coś o śrubach wiem!
8JJx15 czyli mają 8" szerokości.
Imo trochę za szerokie do opon 235, ja bym raczej celował w fele 6" góra 7".
Jeśli auto głównie na czarne, to można by pewnie zostawić i te 8x15, ale ranty będą wystawały
Jeśli auto głównie na czarne, to można by pewnie zostawić i te 8x15, ale ranty będą wystawały

SJ416
A tak bardziej byłbyś skłonny celować na 6" czy na 7"?Didymos pisze:8JJx15 czyli mają 8" szerokości.
Może i można by zostawić, ino "fachowcy" nie umieją ich założyć. Zresztą opony AT i auto AT czyli trochę na czarne, trochę w teren - wolałabym więc mieć to jak należy dopasowane.
Moje umiejętności nie są jeszcze wystarczające, a i auto nie przygotowane - aby topić się po bagnach do klamek, ale tak kilka centymetrów nad progi (no ze 2,

Dzięki jeszcze raz!
Ja bym zakładał na 6", zdaje się oryginalne stalówki od rocky mają właśnie 6", chociaż łatwiej trafić felgi od vitary albo samuraia; btw. dowiedz się co to jest ET - dość istotny parametr przy doborze felgi 
Fachowcy słabo się starają, można to np. zrobić tak: http://www.youtube.com/watch?v=SpYWkchN ... re=related tu dysproporcja szerokości jest dużo większa

Fachowcy słabo się starają, można to np. zrobić tak: http://www.youtube.com/watch?v=SpYWkchN ... re=related tu dysproporcja szerokości jest dużo większa

SJ416
Dziękuję za porady. Wiem już więcej o felgach i oponach niż kiedykolwiek sądziłam, że będzie mi potrzeba. Ciekawe czego jeszcze będę się musiała dowiedzieć i nauczyć?
Zgodnie z zaleceniem dowiedziałam się co to jest ET. Pozostaje mi przeliczyć je po zmianie szerokości.
Jeśli chodzi o filmik - wow. Moje "fachury" ograniczyły się do skakania po feldze ale nic nie wyskakały.
Pozdrawiam
Zgodnie z zaleceniem dowiedziałam się co to jest ET. Pozostaje mi przeliczyć je po zmianie szerokości.
Jeśli chodzi o filmik - wow. Moje "fachury" ograniczyły się do skakania po feldze ale nic nie wyskakały.
Pozdrawiam
Chwilę temu oglądałem sobie opony 235/75 założone na felgi 8x15 w aucie @Pio999 i nie ma dramatu - opona jest nieco ponad cal szersza od felgi, rant może nie jest tak osłonięty jak przy szerszych gumach, ale jeszcze jest OK.
W sumie na ATekach nie będziesz się bawiła w ekstrem, a może o-r Ci się spodoba i za jakiś czas będziesz szukała szerszych MT
Chyba szkoda czasu i kasy na szukanie innych felg, znajdź kumatych gumiarzy, niech się rozprawią z tematem i śmigaj
W sumie na ATekach nie będziesz się bawiła w ekstrem, a może o-r Ci się spodoba i za jakiś czas będziesz szukała szerszych MT

Chyba szkoda czasu i kasy na szukanie innych felg, znajdź kumatych gumiarzy, niech się rozprawią z tematem i śmigaj

SJ416
Zrobię jak radzisz.
Tym czasem, za chęć, czas i porady masz u mnie piwo(a)*
*niewłaściwe skreślić
Tym czasem, za chęć, czas i porady masz u mnie piwo(a)*

*niewłaściwe skreślić
Podepnę się do tematu
Jak wygląda możliwość założenia opony tej szerokości na felgę 5,5? Będzie ok, czy tylko "na upartego" da radę?

Jak wygląda możliwość założenia opony tej szerokości na felgę 5,5? Będzie ok, czy tylko "na upartego" da radę?
'95 Samurai 1,3
235/75r15
235/75r15
Spokojnie założysz, sporo suzuk tak jeździ, sam też mam zamiar zapakować takie gumy na trójkąty 5,5".
SJ416
Ja mam 235 na fabrycznych felgach od vitary. To chyba najmniejszy wymiar felg do tych opon. 

‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
A są w ogóle węższe felgi pasujące do Suzuki?
Kółka/trójkąty, czyli te 5,5 to chyba minimum

Kółka/trójkąty, czyli te 5,5 to chyba minimum

'95 Samurai 1,3
235/75r15
235/75r15
O quadach słyszałeś?punix pisze:A są w ogóle węższe felgi pasujące do Suzuki?![]()

[/quote]
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
Za Waszymi poradami zmieniłam fachmanów. Wczoraj udało się wepchnąć moje opony na moje felgi. Akcja trwała ze 30 minut ze wszystkim.
Chciałam załączyć zdjęcie poglądowe z efektem końcowym dla tych, którzy chcieliby wykonać podobne manewry ze swoimi oponami i felgami - ale...
- albo nie mam uprawnień do wczytywania załączników
- albo czegoś nie widzę
W każdym razie wygląda dobrze.
Chciałam załączyć zdjęcie poglądowe z efektem końcowym dla tych, którzy chcieliby wykonać podobne manewry ze swoimi oponami i felgami - ale...
- albo nie mam uprawnień do wczytywania załączników
- albo czegoś nie widzę
W każdym razie wygląda dobrze.
-
- jestem tu nowy...
Na tych felgach miałem założone oponki 225 jak kupiłem auto, to są 8" tyle że opony normalne (łyse
). 235 powinno siedzieć nieźle. Zobacz sobie, generalnie to są na handel. Pozdrawiam http://allegro.pl/8x15-5x139-7-terenowe ... 32697.html

Zaczne tak, ja do opon 235 mam felgi 7" wg. zalecenia producenta.
Najbezpieczniejsza droga to wybrac typ opony i znalezc info producenta dot. szerokosci felgi do ktorej wybrana opona jest dedykowana.
Ludzie roznie kombinuja na wlasna odpowiedzialnosc, a producenci z reguly daja jasne zalecenia dot. rozmiaru felgi dla danej opony (z tolerancja plus minus iles tam oczywiscie).
Najbezpieczniejsza droga to wybrac typ opony i znalezc info producenta dot. szerokosci felgi do ktorej wybrana opona jest dedykowana.
Ludzie roznie kombinuja na wlasna odpowiedzialnosc, a producenci z reguly daja jasne zalecenia dot. rozmiaru felgi dla danej opony (z tolerancja plus minus iles tam oczywiscie).
Def 110 SW 300 Tdi rocznik 1997
Od kilku miesięcy mam 235 na felgach 8. Wulkanizatorzy ostrzegali, że jest możliwość ale nie konieczność, iż na wertepach zeskoczą. Radzili pamiętać o zmniejszeniu ciśnienia.
Cóż się jednak stanie jeśli któraś zeskoczy? Po wertepach nie rozwijam szalonych prędkości, więc nie widzę zagrożenia dla ludzi. Felga się pognie? No to wymienię. Autko się porysuje? Po to przecież jest.
Póki co sprawują się doskonale. Wreszcie przestało mnie wozić po koleinach jak na lodowisku.
Cóż się jednak stanie jeśli któraś zeskoczy? Po wertepach nie rozwijam szalonych prędkości, więc nie widzę zagrożenia dla ludzi. Felga się pognie? No to wymienię. Autko się porysuje? Po to przecież jest.
Póki co sprawują się doskonale. Wreszcie przestało mnie wozić po koleinach jak na lodowisku.

Powodzenia.
Jak mawiaja Rosjanie wsio wazmozno tolko ostrozno- jak wiesz i pamietasz co jest pokombinowane i dostosujesz do tego styl jazdy moze sie uda.
Ja bym nie ryzykowal.
Pozdrawiam.

Jak mawiaja Rosjanie wsio wazmozno tolko ostrozno- jak wiesz i pamietasz co jest pokombinowane i dostosujesz do tego styl jazdy moze sie uda.
Ja bym nie ryzykowal.
Pozdrawiam.
Def 110 SW 300 Tdi rocznik 1997