Felgi stalowe a aluminiowe jaka waga?
Moderator: Albert_N
Felgi stalowe a aluminiowe jaka waga?
Czy ktos ważył stalówki i aluminiowe felgi ? jest róznica w wadze felgi 16 ? I czy jest sens zmieniac z stalowych na aluminiowe, auto tylko do terenu ?
był patrol - był kojot ... teraz juz tylko emerytura...
Re: Felgi stalowe a aluminiowe jaka waga?
Nie
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
ogólnie jestem za stalówkami, ale ... rozgladajac sie po sprzecie bardzo duzo ludzi przechodzi teraz na alusy 

"Terenowy" alus nie moze być filigranowy.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
w sumie racja
czyli chyba zostane przy stalówkach, tylko trzeba je przespawac co by et zmienic.

- BENGI
- Kontaktowanie:
też miałem ten dylemat
stanęło na zostawieniu stalówek i wymianie nalewek na oryginalne opony

Uaz, Uaz, Nissan Szakal, 2xNissan Patrol K160, W160, Nissan Strzała, Y60 long
pzdr Mati
pzdr Mati

Różnica między alu, a stalówkami jest taka, że dobra alufelga jest mocniejsza i tak łatwo się nie krzywi jak stalówki.

- BENGI
- Kontaktowanie:
tylko trzeba jeszcze trafić dobre alu i jeszcze żeby et miało ok -30/-40 

pzdr Mati
pzdr Mati

Z ET to nie warto przesadzać(-25 zazwyczaj wystarczy do parcha), promień zataczania robi się większy, ciężej się skręca i trudniej trafić w drogę, nie wspominając już o wyrywaniu kierownicy z rąk na wyjebach.

w tej chwili felga na zewnatrz wychodzi 8 cm (od piasty na zewnatrz) po przespawaniu bedzie 16 cm , czyli tak jakby glebokosc felgi , czy to nie za duzo ?
- BENGI
- Kontaktowanie:
zapraszam w góryN2O pisze:Z ET to nie warto przesadzać(-25 zazwyczaj wystarczy do parcha), promień zataczania robi się większy, ciężej się skręca i trudniej trafić w drogę, nie wspominając już o wyrywaniu kierownicy z rąk na wyjebach.

pzdr Mati
pzdr Mati

Najlepiej po prostu szerokie mosty założyć, np od Y61.

- BENGI
- Kontaktowanie:
taa tylko że felgi za 1 tyś kupisz a mosty od y61 to coś koło 5 ale pewnie kiedyś się na tym skończy jak przeguby za często będą się sypać 

pzdr Mati
pzdr Mati

Nie chce przesadzić ale jak kolega ważył koła aluminiowe z suzuki 16" i poszerzone stalowe 15" to różnica była ponad 20kg na komplecie na korzyść alu.
Mogła być większa nawet ale nie chcę wprowadzać w błąd. Dopytam jeszcze przy okazji i podpowiem.
Mogła być większa nawet ale nie chcę wprowadzać w błąd. Dopytam jeszcze przy okazji i podpowiem.
Witam. A więc rozmawiałem ze znajomym w sprawie wagi i tu niemałe zaskoczenie.
Na uzbrojonych felgach poszerzonej stali 15" i szerokim alu 16" różnica ... 120kg/kpl.
Myślę że nie jest to ściema z jego strony ponieważ idą z masą w dół najbardziej jak się da ...
Na uzbrojonych felgach poszerzonej stali 15" i szerokim alu 16" różnica ... 120kg/kpl.
Myślę że nie jest to ściema z jego strony ponieważ idą z masą w dół najbardziej jak się da ...
a że niby te z Y61 to się nie będą sypaćBENGI pisze:taa tylko że felgi za 1 tyś kupisz a mosty od y61 to coś koło 5 ale pewnie kiedyś się na tym skończy jak przeguby za często będą się sypać

moje alusy (terrano) wazyly ok 9 kg jedna, stalowki do patrola y60 podobnie , albo mniej.
Dopytaj dokładnie.jajacek82 pisze:Witam. A więc rozmawiałem ze znajomym w sprawie wagi i tu niemałe zaskoczenie.
bo z tego co zrozumiałem, to jedna aluminiowa suzuki felga waży X kilogramów a 1 stalowa felga suzuki waży X+30 kilogramów?
nie możliwe

Może koledze "0" na końcu się dopisało. Jedna felga stalowa trójkąt z suzuki waży 9,8kg, ta w kółka jest lżejsza. Tak czy inaczej komplet felg waży poniżej 40kg.
Samurai 1,6td, 31'Silverstone
Subaru Legacy
Mitsubishi L300 4wd
Subaru Legacy
Mitsubishi L300 4wd
Bonżur.
Mam ori felgi alu do Padzeraka. Od "tyłu" są już mocno utlenione. Cena naprawy i wartości felg przed naprawą jest zbliżona do ceny nowek stalówek oczywiście najtańszych. Co ma większy sens? Naprawiac ori alu czy kupić za 2 i pół stówy sztuka stal?
Mam ori felgi alu do Padzeraka. Od "tyłu" są już mocno utlenione. Cena naprawy i wartości felg przed naprawą jest zbliżona do ceny nowek stalówek oczywiście najtańszych. Co ma większy sens? Naprawiac ori alu czy kupić za 2 i pół stówy sztuka stal?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
- Misiek Cypr
-
Obecne stalowki gna sie na potege. Kup jakies sprawdzone DOTZ czy cus.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
No to moze lepiej zrobic remoncik tych ori co mam na aucie.
-
-
Wszyscy, z tych co ze mną jeżdżą włączając w to i mnie, mamy chińskie najtańsze felgi po dwie i pół stówki sztuka - nikt jeszcze nie zgiąłMisiek Cypr pisze:Obecne stalowki gna sie na potege. Kup jakies sprawdzone DOTZ czy cus.

A do Peugeota kupiłem kiedyś prawdopodobnie po spaleniu i odnowieniu

PS: z "chromowanych" ten a'la chrom leci liśćmi i rdzewieją szybciej nić moje czarne.
Jakie et ma ori pajero? Ktos pamieta?
Ja ostatnio zmieniałem stalówki na aluminiowe. Stalowe mangelsy 8JJx15 jedna waży 13,2 kg. Aluminiowe 7x15 oryginały od isuzu: 8,4 kg.
Nad stalowymi się zastanawiałem czy nie regenerować, ale: mimo, że ranty proste to pierścień i serce już nie było idealne. poza tym tez były chromowane i zardzewiałe i nie dało się ich prostować.
Nad stalowymi się zastanawiałem czy nie regenerować, ale: mimo, że ranty proste to pierścień i serce już nie było idealne. poza tym tez były chromowane i zardzewiałe i nie dało się ich prostować.
Tytus