Problem z elektroniką
Moderator: Jerry
Problem z elektroniką
Witam szanowne grono ekspertów.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Disco '96. Już go pokochałem, ale pojawił się mały problem z kabelkami.
- W sobotę odłączyłem na chwilę akumukator, żeby wyczyścić klemy. Po skręceniu okazało się, że nie działa centralny zamek. Czytałem wcześniej że z powodu braku prądu może się on rozprogramować - więc się tym nie przejmowałem. Samochód zapalał bez problemy więc luzik. Wczoraj wieczorem wracałęm do Kraka z ok 200 km trasy, a tu nagle włączyły się światła awaryjne. Pod nogami pasażera słyszałem stukanie przekaźników, wypiąłem wtyczki i światła się wyłączyły - ale samochód nie chciał zapalić, więc wpiąłem - zapaliłem - wypiąłem. Dzisiaj rano pojechałem do wydziału komunikacji po dowodzik, jak wczesniej: wpinamy - sapalamy-wypinamy i jedziemy. Ale nie tym razem, włączył się alarm - grzebiący coś w kablach wyglądałem na złodzieja. Po kilku minutach grzebania udało się uciszyć samochód - wszystko wróciło do normy - działa centralny, samochód jeżdzi z podpiętymi kablami.
Na w/w puszce jest napis ABS - w moim samochodzie ABS nie działa.
Pytam więc szanownych kolegów czy mam to wszystko zostawić skoro już działa, czy może udać się do fachowca żeby zobaczył co mogło być przyczyną takiego zachowania.
Za pomoc dziękuję i chętnie BROFARKA postawię przy okazji spotkania. :)
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Disco '96. Już go pokochałem, ale pojawił się mały problem z kabelkami.
- W sobotę odłączyłem na chwilę akumukator, żeby wyczyścić klemy. Po skręceniu okazało się, że nie działa centralny zamek. Czytałem wcześniej że z powodu braku prądu może się on rozprogramować - więc się tym nie przejmowałem. Samochód zapalał bez problemy więc luzik. Wczoraj wieczorem wracałęm do Kraka z ok 200 km trasy, a tu nagle włączyły się światła awaryjne. Pod nogami pasażera słyszałem stukanie przekaźników, wypiąłem wtyczki i światła się wyłączyły - ale samochód nie chciał zapalić, więc wpiąłem - zapaliłem - wypiąłem. Dzisiaj rano pojechałem do wydziału komunikacji po dowodzik, jak wczesniej: wpinamy - sapalamy-wypinamy i jedziemy. Ale nie tym razem, włączył się alarm - grzebiący coś w kablach wyglądałem na złodzieja. Po kilku minutach grzebania udało się uciszyć samochód - wszystko wróciło do normy - działa centralny, samochód jeżdzi z podpiętymi kablami.
Na w/w puszce jest napis ABS - w moim samochodzie ABS nie działa.
Pytam więc szanownych kolegów czy mam to wszystko zostawić skoro już działa, czy może udać się do fachowca żeby zobaczył co mogło być przyczyną takiego zachowania.
Za pomoc dziękuję i chętnie BROFARKA postawię przy okazji spotkania. :)
Nie chcac juz zakladac nowego tematu....
Mam problem z elektrycznymi szybami z tylu autka discovery 96r. Mam zamiar sie udac do elektryka zeby zajrzal o co chodzi... mmoze macie jakies rady co mu powiedziec gdzie szukac td.... dodam ze pare razy te szyby sie otworzyly...
Ale w wiekszosci przypadkow nie dzialaja...
Pozdrawiam
Mam problem z elektrycznymi szybami z tylu autka discovery 96r. Mam zamiar sie udac do elektryka zeby zajrzal o co chodzi... mmoze macie jakies rady co mu powiedziec gdzie szukac td.... dodam ze pare razy te szyby sie otworzyly...
Pozdrawiam
masz zimny lut na sterowniku szyb (standardowa usterka disco I)- wystarczy lutownica - 15 minut roboty całośćkolim pisze:Nie chcac juz zakladac nowego tematu....
Pozdrawiam
poziom zaawansowania - 1 klasa technikum
http://www.discoweb.org/window/index.htm
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
UNIFIKACJAczesław&jarząbek pisze: że land rover sie psuje...
http://www.allegro.pl/item310116775_fil ... edaz_.html
jedna rodzina jhehehehe
pasują do samochodów:
BALCANCAR - wózki podnośnikowe
DAEWOO - Żuk Nysa (silniki benzynowe)
RENAULT D.M.A. - ciągniki: R50 R60 R80
TARPAN - dostawcze: 5237
LAND ROVER 2.5 TD 90-95

Moze i jest dobry.... w to nie watpie... ale jezeli samochod jest wysoki i jest bez problemowy dostep do silnika (tak jest w landzie)... wystarczy dostac sie do sterownika ktory jest pod kierownica.... i samochod odpalony...
Lepiej jest zmienic polozenie sterownika od alarmu imo innego zabezpieczenia fabrycznego w inne miejsce...
nie mowie o wlozeniu alarmu i centralnego z alegro za pieNC dyszek.... mowie o dobrym markowym alarmie ktory jak sie zepsuje nie bedzie czescia land rovera;) wiec nie do niego pretensje...
Drugi problem to taki ze poprzedni wlasciciel dal mi tylko jeden pilot:/ Drugi sie podobno zgubil... kluczyki niby sa dwa
pierwsza rzecz ze jak zgubie oryginal to bedzie problem:)
Lepiej jest zmienic polozenie sterownika od alarmu imo innego zabezpieczenia fabrycznego w inne miejsce...
nie mowie o wlozeniu alarmu i centralnego z alegro za pieNC dyszek.... mowie o dobrym markowym alarmie ktory jak sie zepsuje nie bedzie czescia land rovera;) wiec nie do niego pretensje...
Drugi problem to taki ze poprzedni wlasciciel dal mi tylko jeden pilot:/ Drugi sie podobno zgubil... kluczyki niby sa dwa

Fabryczny system jest ujowy całkowicie i rozsądne zastąpienie go rozsądną chńszczyzną jest błogosławieństwem dla syfa i jego właściciela ku niezadowoleniu serwisantówczesław&jarząbek pisze:akurat fabryczny system jest bardzo dobry, ale oczywiście nikt ci nie zabroni zastąpić go chińszczyzną za 60zł z targu.
tylko potem nie pisz, że land rover sie psuje...

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
jeśli masz z tym problem od początku to sprawdz przełączniki \kiedyś kupiłem z kumplem taka dyskotekę i ktoś pozamieniał przełączkiki , i też mi nie chodziły tylne szybykolim pisze:Nie chcac juz zakladac nowego tematu....
Pozdrawiam
Off Road to choroba przenoszona przez błoto
HERBU BIEDRONKA
HERBU BIEDRONKA