Land Rover Discovery I czy II do jazdy glownie po drogach

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Mikado

Re: Land Rover Discovery I czy II do jazdy glownie po drogach

Post autor: Mikado » czw maja 06, 2010 6:27 am

treewood pisze: Patrzac sie po ogloszeniach to malo ktore nie jest tam opisywane jako zadbane i w b. dobrym stanie.
zapomniałeś dodać, że prawie wszystkie są od niepalących dziewic albo ich pradziadków, a używane były tylko raz w miesiącu do kościoła :)21

Awatar użytkownika
treewood
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: treewood » czw maja 06, 2010 6:55 am

Mikado - to doradz prosze czy "filtr" jaki robie w przypadku tych aut jest dobry:
1. Odrzucam wszelkie oferty gdzie byla jakas modyfikacja auta jak lift, snorkel itp zakladajac, ze auto bylo uzywane prawdopodobnie do jazdy glownie off road'owej czy na wyprawach. Choc to moze byc tez dobra szansa na kupno auta w dobrym stanie bo w sumie taka osoba przygotowujac auto do np. wyprawy dba o jego stan i zna sie na rzeczy ...
2. Odrzucam oferty gdzie przebieg dla np. 12 letniego auta jest 150 000. Predzej uznalbym, ze przebieg powinien byc w okolicach 250 000. Jesli przebieg 12 letnie auto ma 150 000 to albo ma przekrecony licznik, albo bylo uzywane glownie w miescie albo (najmniej prawdopodobne) bylo malo jezdzone.
3. Odrzucam (przypadek Discovery I bo z II ciezko juz by nie bylo elektroniki) auta, ktore maja webasto, elektryczne szyby, automatyczne skrzynie biegow, podgrzewane siedzenia (jesli wogole sa), tempomaty (jesli wogole I-nki maja takie) i jedynie istotna jest dla mnie klimatyzacja
4. Odrzucam oferty gdzie od razu sprzedawca pisze "do lekkich poprawek blacharskich"
5. Szukam raczej drozszych ofert niz tanszych

I drugie moje pytanie (ktore wczesniej padlo a nie bylo odpowiedzi na nie):
Czy Discovery I lub II z przebiegiem 250 000 km ma juz duzy przebieg (wiem, ze to zalezy od wielu czynnikow bo co innego taki przebieg jezdzone po miescie, po terenach lub na trasach)? Jak kupowalem ostatnio Nissana Pickup'a D21 z przebiegiem 314 000 km to wogole sie tym nie przejalem bo slyszalem, ze te silniki 500 000 km robia z reguly bez wiekszego problemu. Jak to sie ma w przypadku Discovery I i II?
Nissan D22 2.5TD 2000r

Awatar użytkownika
andy4269

Post autor: andy4269 » czw maja 06, 2010 7:17 am

treewood pisze:Mikado - to doradz prosze czy "filtr" jaki robie w przypadku tych aut jest dobry:
1. Odrzucam wszelkie oferty gdzie byla jakas modyfikacja auta jak lift, snorkel itp zakladajac, ze auto bylo uzywane prawdopodobnie do jazdy glownie off road'owej czy na wyprawach. Choc to moze byc tez dobra szansa na kupno auta w dobrym stanie bo w sumie taka osoba przygotowujac auto do np. wyprawy dba o jego stan i zna sie na rzeczy ...
2. Odrzucam oferty gdzie przebieg dla np. 12 letniego auta jest 150 000. Predzej uznalbym, ze przebieg powinien byc w okolicach 250 000. Jesli przebieg 12 letnie auto ma 150 000 to albo ma przekrecony licznik, albo bylo uzywane glownie w miescie albo (najmniej prawdopodobne) bylo malo jezdzone.
3. Odrzucam (przypadek Discovery I bo z II ciezko juz by nie bylo elektroniki) auta, ktore maja webasto, elektryczne szyby, automatyczne skrzynie biegow, podgrzewane siedzenia (jesli wogole sa), tempomaty (jesli wogole I-nki maja takie) i jedynie istotna jest dla mnie klimatyzacja
4. Odrzucam oferty gdzie od razu sprzedawca pisze "do lekkich poprawek blacharskich"
5. Szukam raczej drozszych ofert niz tanszych

I drugie moje pytanie (ktore wczesniej padlo a nie bylo odpowiedzi na nie):
Czy Discovery I lub II z przebiegiem 250 000 km ma juz duzy przebieg (wiem, ze to zalezy od wielu czynnikow bo co innego taki przebieg jezdzone po miescie, po terenach lub na trasach)? Jak kupowalem ostatnio Nissana Pickup'a D21 z przebiegiem 314 000 km to wogole sie tym nie przejalem bo slyszalem, ze te silniki 500 000 km robia z reguly bez wiekszego problemu. Jak to sie ma w przypadku Discovery I i II?

Kup sobie Jeep-a, bo to co piszesz to wyklucza prawie wszystkie disco z ogłoszeń,
DISCO 300

Awatar użytkownika
Mikado

Post autor: Mikado » czw maja 06, 2010 7:25 am

250k przebiegu to wcale nie jest dużo
prędzej uwierzyłbym w taki przebieg niż np. 135tys. z opisem że to ósmy samochód w domu
filtry dobre
żeby podjąć racjonalną decyzję niezbędne jest podejście bezciśnieniowe, nie "rzucanie się" na okazje bo takich nie ma
Ty oglądnij samochód a znającego się na temacie kolegę poproś o bezstronną opinię

dla mnie II td5 jest lepsza, ale może to kwestia tego że się przyzwyczaiłem do komfortu a jednocześnie mam zaufanie do jego możliwości 8)

Awatar użytkownika
sbb

Post autor: sbb » czw maja 06, 2010 9:24 am

treewood pisze: 1. ....

1. modyfikacje mówią cos o tym jak właściciel dbał o autko
2.wszystkie liczniki kręcone, nie wazny przebieg ale stan, dla disco 250 to mało
3. to duperele nie elktronika
4.to racja, że odpuszczasz
5 też racja, nie ma okazjii
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

Awatar użytkownika
Baron

Post autor: Baron » czw maja 06, 2010 9:41 am

no, nie wiem, czy np słusnie odrzucasz podlinkowane przez Ciebie: http://otomoto.pl/land-rover-discovery- ... 49579.html

:)21

a poważnie - ad.3 czemu automat odrzucasz?
I ciężko będzie trafić klimę bez elektryki w oknach chyba... (wiem, wiem, to LR, przedziwne kombinacje się zdarzają... :)21 )
ad.4 - a jak inaczej opisać stan blach - nawet w miarę sensownego Disco - niż "do lekkich poprawek blacharskich"?
Np. mój jest "dlpb", a rzadko widuję Disco w tym wieku z taką blachą... to kwestia też uczciwości sprzedawcy, jak podchodzi do przedmiotu sprzedaży, jak na dzień dobry ocenia jego stan...
Sip - Dop
...jajco holenderskie blues...

Awatar użytkownika
Baron

Post autor: Baron » czw maja 06, 2010 9:44 am

sbb pisze: (...) 2.wszystkie liczniki kręcone, nie wazny przebieg ale stan, dla disco 250 to mało (...)
no, właśnie - zakładanie, że (w miarę... :)21 ) oszczędne i z wieloma możliwościami auto, jakim jest Disco, będzie miało niższy przebieg niż 30 - 33 Tkm rocznie, jest nierozsądne...
Sip - Dop

Jefersson 00

Post autor: Jefersson 00 » czw maja 06, 2010 10:22 am

na wiodącym serwisie aukcyjnym : http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12729024

taka nawet rokująca z wyglądu, troche stargujesz i jak mówisz ,że masz 40k pln to se ją odpicujesz i jeszcze dużo ci zostanie

Awatar użytkownika
borkows

Post autor: borkows » czw maja 06, 2010 10:34 am

Baron pisze:
sbb pisze: (...) 2.wszystkie liczniki kręcone, nie wazny przebieg ale stan, dla disco 250 to mało (...)
no, właśnie - zakładanie, że (w miarę... :)21 ) oszczędne i z wieloma możliwościami auto, jakim jest Disco, będzie miało niższy przebieg niż 30 - 33 Tkm rocznie, jest nierozsądne...

Dlaczego :o Jak średnio rocznie robię 25 - 30 tkm ... więc jak będę sprzedawał to mam kręcić ale w drugą stronę, zeby wyglądało na faktyczny przebieg :)9 ... ??
Disco TD5 '01 +lift [jego]
SALLAAA [jej]

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw maja 06, 2010 10:36 am

przebiegiem zupełnie bym się nie sugerował.. patrz na stan techniczny, wycieki, luzy, historię (kompletnosć) itd

dla mnie idealny wóz to walnięty bokiem czy tyłem lekko (cena w dół o 30% a koszt naprawy drobny), od właściciela (handlarzom dziękuję z zasady) który miał pojazd więcej niż pół roku, najlepiej rejestrowany na firmę (łatwa do weryfikacji historia napraw) no i od człeka normalnego a nie druciarza, kutwy i kombinatora. Z zasady odrzucam wozy z pełną popielniczką, wysmarowane plakiem i bez radia, gaśnicy i trójkąta.

macmal2
Kontaktowanie:

Post autor: macmal2 » czw maja 06, 2010 10:38 am

no właśnie,tylko jak ja takie mialem do pogonienia to połowa tych gawędziarzy mi tu takie smuty waliła,ze hej :)21
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw maja 06, 2010 10:47 am

macmal2 pisze:no właśnie,tylko jak ja takie mialem do pogonienia to połowa tych gawędziarzy mi tu takie smuty waliła,ze hej :)21
no i co? sprzedałeś za te 38 tysięcy? :)20
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
borkows

Post autor: borkows » czw maja 06, 2010 2:29 pm

Damian pisze:
macmal2 pisze:no właśnie,tylko jak ja takie mialem do pogonienia to połowa tych gawędziarzy mi tu takie smuty waliła,ze hej :)21
No pogonił ... i przez to nam jakaś impreza lepsiejsza, darmowa i z darmowym wyszynkiem przeszła koło nosa :)21 :)21
@Macmal2 dobrze mówię nie, jakoś zapraszałeś na upalanie tego DII i jakieś inne wieczorne atrakcje :)21 :)21
Disco TD5 '01 +lift [jego]
SALLAAA [jej]

Awatar użytkownika
Baron

Post autor: Baron » czw maja 06, 2010 2:36 pm

borkows pisze:
Baron pisze:

Dlaczego :o Jak średnio rocznie robię 25 - 30 tkm ... więc jak będę sprzedawał to mam kręcić ale w drugą stronę, zeby wyglądało na faktyczny przebieg :)9 ... ??
czyli robisz średnio rocznie do 30 T km...? no, właśnie o tym pisałem... :D
Sip - Dop

Awatar użytkownika
treewood
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: treewood » czw maja 06, 2010 4:59 pm

Ja tez robie rocznie do 25k km wiec nie przesadzajmy z tymi min. 30k na rok. Jeszcze raz dziekuje za pomoc.

Czy znacie kogos znajacego sie dobrze na Discovery I na Slasku, Malopolsce, Dolnoslaskim i Mazowieckim? Z checia bym zaplacil komus za pomoc przy ogledzinach jakiegos auta a w takich wojewodztwach glownie przeszukuje aut...
Nissan D22 2.5TD 2000r

Awatar użytkownika
Sejlor

Post autor: Sejlor » czw maja 06, 2010 5:09 pm

treewood pisze:Czy znacie kogos znajacego sie dobrze na Discovery I na Slasku, Malopolsce, Dolnoslaskim i Mazowieckim? Z checia bym zaplacil komus za pomoc przy ogledzinach jakiegos auta a w takich wojewodztwach glownie przeszukuje aut...
na Slasku to nie ma :)21 ale w mazowieckiem to tak :)21
Ma wjeżdżać do garażu

macmal2
Kontaktowanie:

Post autor: macmal2 » czw maja 06, 2010 7:20 pm

borkows pisze:
Damian pisze:
No pogonił ... i przez to nam jakaś impreza lepsiejsza, darmowa i z darmowym wyszynkiem przeszła koło nosa :)21 :)21
@Macmal2 dobrze mówię nie, jakoś zapraszałeś na upalanie tego DII i jakieś inne wieczorne atrakcje :)21 :)21
sprzedałem,sprzedałem....ino trza by inną sekwencję tych cyferek poukladac :wink:
ale co tam,najwazniejsze ,że .....

imprezka Wam przeszła koło nosa :)21 :)21
szyderasy wstretne :D
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było

tomquat

Post autor: tomquat » czw maja 06, 2010 8:22 pm

Damian pisze:
a Wy znowu ?? :D

macmal2 pisze: sprzedałem,sprzedałem....ino trza by inną sekwencję tych cyferek poukladac :wink:
łał za 83 poszło :)21

macmal2
Kontaktowanie:

Post autor: macmal2 » pt maja 07, 2010 7:16 am

tomquat pisze:
Damian pisze:
a Wy znowu ?? :D

macmal2 pisze: sprzedałem,sprzedałem....ino trza by inną sekwencję tych cyferek poukladac :wink:
łał za 83 poszło :)21
wtedy bym sie chyba mimo wszystko przełamał i jakiegos grilla zmontowal :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”