Kable pod fotelem pasażera - Disco II / 2002

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

honey
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Kable pod fotelem pasażera - Disco II / 2002

Post autor: honey » wt gru 28, 2010 3:22 pm

Muszę podłączyć pod fotelem urządzenie ciągnące w szczycie około 15A (ma własny bezpiecznik). Mogę podlutować się pod gniazdo zapalniczki, ale bardziej eleganckim rozwiązaniem byłoby wykorzystanie istniejących instalacji. Pod fotelem pasażera znalazłem gniazdo na kablu, najprawdopodobniej jest to instalacja do podłączenia podgrzewania fotela (podgrzewania nie mam). Czy ktoś z was wie, jak dużym natężeniem można ten przewód obciążyć?

Drugie pytanie - bo zapalniczka jest chroniona bezpiecznikiem 15A i użycie paru urządzeń jednocześnie może go przepalić. Więc może rozwiązaniem jest wpięcie się bezpośrednio do akumulatora lub pośrednio, do kabla łączącego akumulator z wewnętrzną skrzynką bezpiecznikową. I teraz pytanie - który kabel doprowadza prąd do skrzynki bezpiecznikowej?

Dla ciekawych: chodzi o podłączenie do prądu 50 watowej krótkofalówki i współpracującego z nią GPSa.

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Re: Kable pod fotelem pasażera - Disco II / 2002

Post autor: TRAWOLT » wt gru 28, 2010 3:29 pm

w softdashu do elektrowni fotelowej i grzanych zydli idzie kabelek główny bodajże 4 - wyraźnie grubszy od innych
i jest to zabezpieczone bezpiecznikiem 30A, jak mnie pamięć nie myli - oczywiście załączane przekaźnikiem

lepiej puścić osobno, nie mieszając w oryginalnej instalacji i zabezpieczyć przekaźnikiem :roll: :D
LR Rendzi stajla :)

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » wt gru 28, 2010 6:36 pm

nie podłączaj nic do niego...
osobna linia z bezpiecznikiem
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

honey
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: honey » wt gru 28, 2010 6:45 pm

gri74 pisze:nie podłączaj nic do niego...
osobna linia z bezpiecznikiem
Tak też się stanie. Dzięki za rady :-)

ł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”