Wtryskiwacz-"terkotanie"

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Flytier

Wtryskiwacz-"terkotanie"

Post autor: Flytier » pn sty 24, 2011 2:34 pm

Panowie, mam pytanie. Może, któryś z Was wyjaśni mi czemu tak się dzieje.
Otóż.... Grzebałem przy silniku i pech chciał, że uwaliłem rureczkę przelewową od wtryskiwacza (na 3 cylindrze) :( . Spieszyło mi się do pracy i na szybko chciałem coś zrobić, by móc pojechac. Pomyślałem, że zaślepię ten otwór od urwanej rurki, a na drugi założę trójnik. Jak pomyślałem, tak zrobiłem. Silnik na jałowym biegu pracował normalnie. Jednak gdy dodawałem gazu, wtrysk terkotał jak w traktorze. W miarę wzrostu obrotów, wzrastała częstotliwość terkotania i dźwięk ten był coraz głośniejszy. Przypominał on dźwięk uderzania metalu, o metal.
Po zrobieniu wtryskiwacza tak, jak być powinno, wszystko wróciło do normy.
I teraz pytanie. Czemu tak się działo? Na 6 cylindrze ten drugi otwór jest zaślepiony i mimo tego wtryskiwacz nie terkocze.
Może to głupie pytanie :oops: , ale wdzięczny bym był, gdybyście mogli mnie oświecić.

Awatar użytkownika
Mikado

Re: Wtryskiwacz-"terkotanie"

Post autor: Mikado » pn sty 24, 2011 6:43 pm

rurka przelewowa? czyli coś się nią przelewa jak jest zbyt dużo?
czyli jeśli się ją zaślepi to raczej nie ma się jak przelać? i klepie :wink:
ale to tylko moja teoria... :)21

Awatar użytkownika
Flytier

Re: Wtryskiwacz-"terkotanie"

Post autor: Flytier » pn sty 24, 2011 7:13 pm

Niby i pewnie tak, ale zastanawia mnie wtrysk na 6 cylindrze, gdzie jest zaślepione "programowo" i nic takiego się nie dzieje. Zapewne jest to związane z obiegiem nadmiaru paliwa w poszczególnych wtryskiwaczach. Chciałbym z czystej ciekawości poznać zasadę takiej zależności .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”