jakie koła wejdą do disco?
Moderator: Jerry
Re: jakie koła wejdą do disco?
przeczytałem cały temat
i dalej nie wiem więcej niż wiedziałem

i dalej nie wiem więcej niż wiedziałem

a przymierzał się ktoś może do opony Goodyear Wrangler DuraTrac w rozmiarze 245/75/16 do Disco 1 na standardowym zawieszeniu jako oponka całoroczna? obecnie mam bfg at a apetyt na błotko rośnie 

I’d rather push my Land Rover than drive another car.
kiedyś gimli, ale hasła zapomniałem

ten rozmiar wchodzi jeśli fabryczny zawias nie jest siadnięty.
co do opony to podobno lepsza na śniegu i czarnym mokrym bo ma sporo lamelek. na piachu i błocie będzie gorzej - to porównując do bfg AT. bo jeśli piszesz i myślisz o błocie to myśl o mt
co do opony to podobno lepsza na śniegu i czarnym mokrym bo ma sporo lamelek. na piachu i błocie będzie gorzej - to porównując do bfg AT. bo jeśli piszesz i myślisz o błocie to myśl o mt

hmm, amory mam nowe ale sprężyn nie ruszałem. jest gdzieś info jaka ma być odległość między błotnikiem a środkiem koła
wiedziałbym czy pora myśleć o sprężynach.
czyli jednak jako o całorocznych myśleć o BFG MT MK2??

czyli jednak jako o całorocznych myśleć o BFG MT MK2??

- misialek
-
Jako całorocznych używam już drugi komplet i na drugim już aucie ale BFG AT, na MTki do auta używanego na co dzień bym się nie odważył. ATki wystarczają mi na max 50kkm przy głównie asfaltowo-szutrowym użyciu.
Przepraszam miałem jedną zimę MT-ki nalewki na samuraju i na zakrętach i skrzyżowaniach to był czelendż ale to już inna bajka.
Przepraszam miałem jedną zimę MT-ki nalewki na samuraju i na zakrętach i skrzyżowaniach to był czelendż ale to już inna bajka.
Ranger, XC70, XTZ660
forek, disco I na fabrycznych oponach (235/70/16) więc 29" winno mieć min. 80 cm od ziemi do błotnika, z przodu i z tyłu.
ja na mt-kach jeżdże 3 lata różnymi autami, całorocznie, i przy minimum uwagi w zimie polecam każdemu.
ja na mt-kach jeżdże 3 lata różnymi autami, całorocznie, i przy minimum uwagi w zimie polecam każdemu.
staram się jeździc z głową więc będą MT-ki:)
pytanie tylko czy BFG mt MK2 czy Wrangler Duratrac? z wypowiedzi powyżej wywnioskowałem że Duratrac jest gorsze w błocie niż bfg at??
pytanie tylko czy BFG mt MK2 czy Wrangler Duratrac? z wypowiedzi powyżej wywnioskowałem że Duratrac jest gorsze w błocie niż bfg at??

duratrac jest oponą za mocno uniwersalną. momentami gęsty bieżnik jak w mt-ku w błoto, częściej rzadszy jak w at-ku na piach, do tego zimowe lamelki na śnieg i jeszcze odprowadzanie wody na deszcz z kordami bocznymi jak w simexie. wszystko w jednym. jeśli szukasz wranglerów do terenu weź model mtr. ma bardzo dobre opinie jak na mt-ka.
pomierzyłem
przód po 79 a tył 81 cm.
jeżdze po terenie błotnistym leśnym, jakieś łąki, rżyska no i to wszystko 4 pory w roku. Tyle że do lasu musze dojechać 35 km. myśle że bfg mk2 dadzą rade.

jeżdze po terenie błotnistym leśnym, jakieś łąki, rżyska no i to wszystko 4 pory w roku. Tyle że do lasu musze dojechać 35 km. myśle że bfg mk2 dadzą rade.

dobry wybór 
miałem takie kapcie 235/85/16.
teraz mam 265/75/16 kumho mt.
poszło prv.

miałem takie kapcie 235/85/16.
teraz mam 265/75/16 kumho mt.
poszło prv.

-
- jestem tu nowy...
Ja mialem założone 235/85/16 BFg. AT na seryjnym zawieszeniu, musialem trochę podgiąć tylne błotniki, Teraz zrobilem lift +2 i opony w tym samym rozmiarze tylko M/T. Musiałem wyciąć troche nadkola. Mam jeszce w planie zamontować wyciągarke z płytą. Co możecie polecić??
płytę pod wyciągarkęKevinTworog pisze:Ja mialem założone 235/85/16 BFg. AT na seryjnym zawieszeniu, musialem trochę podgiąć tylne błotniki, Teraz zrobilem lift +2 i opony w tym samym rozmiarze tylko M/T. Musiałem wyciąć troche nadkola. Mam jeszce w planie zamontować wyciągarke z płytą. Co możecie polecić??

-
- jestem tu nowy...
płytę pod wyciągarke
przeczytałem cały post raz jeszcze 
i jedno tylko pytanie znowu mam.
disco 1 zawieszenie standard, opony kupić 245/75 czy 235/70
pls help

pls help

- UAZ Adventure
forek pisze:przeczytałem cały post raz jeszcze
pls help
Wszyscy kupują 245/75 ale licz się z tym że będzie trzeba delikatnie przyciąć tylne fartuchy bo opona będzie haczyć lekko
oponki 245/75/16 GY Duratrac założone
disco wreszcie wygląda jak powinno. ograniczniki skrętu poregulowane.
ma ktoś pomysł na jakiś przygarażowy test czy i ile przycinać z tyłu fartuchy?? bo niby 2 cm luzu jest.

ma ktoś pomysł na jakiś przygarażowy test czy i ile przycinać z tyłu fartuchy?? bo niby 2 cm luzu jest.

http://landklinika.pl/index.php?option= ... Itemid=129
ale to cięcie na większe kółka
może cos ci to podpowie
ale to cięcie na większe kółka
może cos ci to podpowie
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

jak jutro nie zdążę to w środę tne
dzięki za przypomnienie wątku - kiedyś gdzieś to czytałem

dzięki za przypomnienie wątku - kiedyś gdzieś to czytałem

poprzycinane zgodnie z instrukcją - tyle że u mnie wystarczyło po 2 cm. teraz wszystko gra i buczy 

- historyk75
niedawno wlożyłem... nie mam porównania do BFG MT 2 ale do BFG MT1 -> kiepsko na blocie, 245 lekko ociera na skręcie ( felgi Escqaire), cicho do 100/h na szutry OKforek pisze:a przymierzał się ktoś może do opony Goodyear Wrangler DuraTrac w rozmiarze 245/75/16 do Disco 1 na standardowym zawieszeniu jako oponka całoroczna? obecnie mam bfg at a apetyt na błotko rośnie
wyprawówka na disco 300
jak mówiłem ja mam porównanie do BFG AT i w błocie oraz w kopnym śniegu są dużo lepsze, u mnie nie obciera bo ogranicznikami skrętu poregulowałem.historyk75 pisze:niedawno wlożyłem... nie mam porównania do BFG MT 2 ale do BFG MT1 -> kiepsko na blocie, 245 lekko ociera na skręcie ( felgi Escqaire), cicho do 100/h na szutry OKforek pisze:a przymierzał się ktoś może do opony Goodyear Wrangler DuraTrac w rozmiarze 245/75/16 do Disco 1 na standardowym zawieszeniu jako oponka całoroczna? obecnie mam bfg at a apetyt na błotko rośnie

To ja się przekleję z tematu opony... Ożywię dyskusję, pewnie dostanę kilka zjebów, szyderstw itd... Ale może trafi sie i jakas sensowna odpowiedź
Witam...
Po raz setny poruszę temat. Czytałem, czytałem i nadal głupi jestem...
Opony z założenia mają być 2gim kompletem kół, na wyprawy i w teren na stalówkach. Na co dzień ATki.
I tu pierwszy dylemat 235/85/16 czy 265/75/16 z jednej strony piszą, że pierwszy rozmiar najlepszy do Disco, rozsądnie pali, najlepiej robi itd... inni piszą, że bardzo szybko się grzebie, zakleja... Drugi rozmiar.... Jedni jeżdżą i chwalą inni mówią, że momentalnie przeguby siadają... Większy rozmiar typu 33" definitywnie w Disco się odradza
Co mnie najbardziej żenuje biorąc pod uwagę gabaryty auta...
A co do modelu zastanawiam się nad:
-BFG MT KM2
-NEXEN MT/Roadstone
-Maxxis Big Horn MT-754
-Yokohama Geolander MT G-001
-Fedima Extreme Evolution (tylko 235/85)
-Goodyear Wrangler MTR (znalazłem tylko 235/85)
Odpuszczam Coopery SST bo ponoć kiepsko w brei robią (w kazdy temacie o tym ktoś pisze) i Kumho bo na własne oczy widziałem, że niejednokrotnie nie były lepsze (lub nieznacznie) od BFG AT.

Witam...
Po raz setny poruszę temat. Czytałem, czytałem i nadal głupi jestem...
Opony z założenia mają być 2gim kompletem kół, na wyprawy i w teren na stalówkach. Na co dzień ATki.
I tu pierwszy dylemat 235/85/16 czy 265/75/16 z jednej strony piszą, że pierwszy rozmiar najlepszy do Disco, rozsądnie pali, najlepiej robi itd... inni piszą, że bardzo szybko się grzebie, zakleja... Drugi rozmiar.... Jedni jeżdżą i chwalą inni mówią, że momentalnie przeguby siadają... Większy rozmiar typu 33" definitywnie w Disco się odradza

A co do modelu zastanawiam się nad:
-BFG MT KM2
-NEXEN MT/Roadstone
-Maxxis Big Horn MT-754
-Yokohama Geolander MT G-001
-Fedima Extreme Evolution (tylko 235/85)
-Goodyear Wrangler MTR (znalazłem tylko 235/85)
Odpuszczam Coopery SST bo ponoć kiepsko w brei robią (w kazdy temacie o tym ktoś pisze) i Kumho bo na własne oczy widziałem, że niejednokrotnie nie były lepsze (lub nieznacznie) od BFG AT.
Moim zdaniem Kumho KL71 robia lepiej od BFG, przekonalem sie na wlasnej skorze, a raczej na aucie.
Co do rozmiaru to 265/75/16 lepsza, 235/85/16 za waska.
Co do rozmiaru to 265/75/16 lepsza, 235/85/16 za waska.
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji