Dużo pali i wolno się rusza :)
Moderator: Jerry
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Re: Dużo pali i wolno się rusza :)
sprawdź ile bar dmucha turbina
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
turbo było sprawdzane, ciśnienie doładowania jest OKDamian pisze:sprawdź ile bar dmucha turbina
HDJ80 z 1992r.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
to na test pompy bym jechał
i sprawdź czy hamulce nie trzymają

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
hamulce są prawie nowe, po regeneracji tłoczków, koła się lekko obracająDamian pisze:to na test pompy bym jechał
pozostaje chyba tylko pompa ...
HDJ80 z 1992r.
- brodafidela
-
adrianzwa pisze: Została zwiększona dawka paliwa na pompie i auto buja się do 130km/h
końcówki wymieniłeś to - to może tera zmniejsz dawkę na pompie...adrianzwa pisze:Wymiana końcówek wtryskiwaczy na nowe i niestety problem pozostał, dalej spalanie nie spadło i prędkość max. 130km/h

II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
Sprawdź membranę w grzybku pompy wtryskowej.
DI '95 300 5d, 2", 235/85/16 - był
JGC ZG '96 5.2 pb/lpg, 3,5", 245/75/16
Tak, odkręć dekielek, zaznacz sobie jakimś mazakiem w jakiej pozycji jest membrana względem obudowy i zobacz czy nie jest dziurawa.
Jeśli będzie przepuszczać powietrze, to pompa nie będzie zwiększać dawki w miarę wzrostu ciśnienia doładowania, samochód nie jedzie, a to skutkuje mocniejszym deptaniem prawego pedału przez kierownika i spalanie rośnie.
Jeśli będzie przepuszczać powietrze, to pompa nie będzie zwiększać dawki w miarę wzrostu ciśnienia doładowania, samochód nie jedzie, a to skutkuje mocniejszym deptaniem prawego pedału przez kierownika i spalanie rośnie.
membrana calutka, tylko zastanawia mnie co to jest za regulacja pod ta membraną ?
HDJ80 z 1992r.
Regulacja dawki w zależności od ciśnienia doładowania.
OK, a teraz jak bym chciał zmniejszyć dawkę to o ile ząbków i w którą stronę powinienem przestawić ?N2O pisze:Regulacja dawki w zależności od ciśnienia doładowania.
HDJ80 z 1992r.
To nie jest takie proste.
Ząbkami regulujesz napięcie sprężyny pod membraną - czyli to przy jakim ciśnieniu ugina się membrana.
Obracając "boostpinem"(jeśli nie jest symetrycznie wycięty) razem z membraną regulujesz ilość paliwa w stosunku do ciśnienia doładowania.
Grzebiesz na własną odpowiedzialność.
Zanim zaczniesz grzebać, to jeszcze sprawdź czy zawór wastegate na turbosprężarce prawidłowo się domyka.

Ząbkami regulujesz napięcie sprężyny pod membraną - czyli to przy jakim ciśnieniu ugina się membrana.
Obracając "boostpinem"(jeśli nie jest symetrycznie wycięty) razem z membraną regulujesz ilość paliwa w stosunku do ciśnienia doładowania.
Zanim zaczniesz grzebać, to jeszcze sprawdź czy zawór wastegate na turbosprężarce prawidłowo się domyka.

Tylko jeszcze jak by mnie ktoś naprowadził gdzie jest ten zawór wastegate dokładnie zlokalizowany to bym z chęcią go przejrzałN2O pisze:To nie jest takie proste.
wiem że między kolektorem a turbiną ale niestety nigdy tego ustrojstwa na oczy nie widziałem więc nie mogę zlokalizować
mile widziane jakieś pomocne foto

HDJ80 z 1992r.
Szukaj na turbosprężarce bączka z drutem i dźwigienką.

@adrianzwa - poradziłeś sobie z landkiem czy walczysz dalej ?
Ciekaw jestem czy autor wątku sobie poradził z autkiem. Mam podobny problem z moim dI i pomysły mi się skończyły. Wtryski zregenerowane, turbina ładnie dmucha, kółka bez problemu się kręcą.
Pozdr.
Marcin
Pozdr.
Marcin
Rozrząd sprawdzony i był ok, kompresja też ok, luzy zaworowe ok. Mechanik stwierdził, że śruba regulacyjna na pompie wtryskowej była luźna i auto dawkowało paliwo jak sobie chciało. Śruba jest dokręcona: auto nie kopci, moc jakby troszkę wróciło ale i tak spalanie potężne. Trzeb a wymontować pompę wtryskową i zawieść do pompiarza.
I teraz pytanie jak to zrobić by czegoś nie spier....lić ?
Pompiarz chcę by pompę mu przywieźć, mechanik mój dopiero w sierpniu będzie miał czas by u niego auto zostawić.
Pozdr.
Marcin
I teraz pytanie jak to zrobić by czegoś nie spier....lić ?
Pompiarz chcę by pompę mu przywieźć, mechanik mój dopiero w sierpniu będzie miał czas by u niego auto zostawić.
Pozdr.
Marcin