P38 - wibracje budy...
Moderator: Jerry
Re: P38 - wibracje budy...
Teraz to szukaj wału.

Zróbmy wyjątek... bez kasztana tym razem
- serio mój wał sie juz nie da poskładać
?

Patrol GR Y 60 LONG
BFG MT KM 33", OME 2", UP i T-max
Jak jeździłeś na zatartym krzyżaku, to do tej pory pewnie miseczki wytarły sobie gniazda w widełkach, możesz spróbować założyć nowy krzyżak, ale nie ma gwarancji, że będzie działać.

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Coś w tym stylu.

Ale cały problem w tym że miseczki są ciągle na miejscach i ani drgną...N2O pisze:Jak jeździłeś na zatartym krzyżaku, to do tej pory pewnie miseczki wytarły sobie gniazda w widełkach, możesz spróbować założyć nowy krzyżak, ale nie ma gwarancji, że będzie działać.

Patrol GR Y 60 LONG
Nie słuchaj bo sie mondrują , bier wał i wal do wioskowego majstiora a on przespawa Ci mocowanie pod krzyżaki od żuka , tanie , ogólnie dostępne i niezajebliwe bo od ciężarówki . Potem tylko wał na tokarnię lekko liznąć i będzie pan zadowolniony. Małe dwie godzinki robotyProrok78 pisze: Ale cały problem w tym że miseczki są ciągle na miejscach i ani drgną...Krzyżak się rozsypał w ten sposób że pękły ramiona' krzyżaka... miseczki i oba widły są ok... tylko mnie ten wieloklin na wierzchu martwi...

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- krzysztof-scibior
- jestem tu nowy...
Na początek to możesz wrzucić fotkę swojego dzieła
I co z drugą połową wału? swawolnie obijała się pod samochodem?
Skoro chcesz łopatologicznie to Ci napisze, bo niestety w dziale land rovera mało kto skory jest do jakiejkolwiek pomocy.
skoro urwały się ramionka od krzyżaka to znaczy że najprawdopodobniej zatarły się na tyle mocno że się ukręciły. Problem w tym że kiedy się zacierały to mogła zacząć się obracać cała miseczka, a wtedy wytarło by się gniazdo w wale i miseczka nowego krzyżaka będzie miała luz. Wybij stare miseczki i oceń czy są ślady obracania i jak siedzi nowa miseczka, jeśli jest ok to zainstaluj krzyżak wytrzyj wieloklin bo raczej niż mu nie jest, złóż, nasmaruj i gotowe.

Skoro chcesz łopatologicznie to Ci napisze, bo niestety w dziale land rovera mało kto skory jest do jakiejkolwiek pomocy.
skoro urwały się ramionka od krzyżaka to znaczy że najprawdopodobniej zatarły się na tyle mocno że się ukręciły. Problem w tym że kiedy się zacierały to mogła zacząć się obracać cała miseczka, a wtedy wytarło by się gniazdo w wale i miseczka nowego krzyżaka będzie miała luz. Wybij stare miseczki i oceń czy są ślady obracania i jak siedzi nowa miseczka, jeśli jest ok to zainstaluj krzyżak wytrzyj wieloklin bo raczej niż mu nie jest, złóż, nasmaruj i gotowe.
Fotkę cykne, Druga połowa dyndała pod autem, ane na szczęście jakies 4-5 metrów tylko - sie ukręciło jak ruszałem...

Patrol GR Y 60 LONG
Masz farta, że nie masz dziury w skrzyni.

No dobra... zdejmuję segery i co dalejkrzysztof-scibior pisze:Na początek to możesz wrzucić fotkę swojego dzieła![]()

Patrol GR Y 60 LONG
Wiem......N2O pisze:Masz farta, że nie masz dziury w skrzyni.

Patrol GR Y 60 LONG
- krzysztof-scibior
- jestem tu nowy...
http://www.youtube.com/watch?v=dZPw3mOPoOw
Tu jest pokazane jak demontuje się krzyżak, zamiast prasy możesz użyć młotka. wsuwając frez nie możesz zrobić tak jak pan na filmiku, krzyżaki muszą być ustawione równolegle względem siebie, jak na rysunku poniżej:
|=o]===========[o=|

Tu jest pokazane jak demontuje się krzyżak, zamiast prasy możesz użyć młotka. wsuwając frez nie możesz zrobić tak jak pan na filmiku, krzyżaki muszą być ustawione równolegle względem siebie, jak na rysunku poniżej:
|=o]===========[o=|

A czy mogę poprosić o legendę do rysunku ?:) Troche nie kumkam...

Patrol GR Y 60 LONG
Przecież jeździsz legendąProrok78 pisze:A czy mogę poprosić o legendę do rysunku ?:) Troche nie kumkam...

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
-
-
kolega kupuje same padluchy 

Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
- krzysztof-scibior
- jestem tu nowy...
Noooo teraz kumam
:) dzieki sliczne 
A podpowiecie mi jeszcze rozmiar
Bo znalazłem cos takiego: TVC100010 18mm J 75x27 podejdzie
:)

A podpowiecie mi jeszcze rozmiar

Patrol GR Y 60 LONG
No i sie autko mści dalej... Zabrałem się za wykręcenie wałka... Wałek jest ok ale.... Przednie widełki (te przykręcone do flanszy...mają jedną z miseczek rozoraną w cholerę... nie ma szans zamontowć nowego krzyżaka...
Do tego... wał po urwaniu, gdy się jeszcze obracał na wolności, przywalił w skrzynię i w miskę... Nie ma pęknięć, ale są dwa niewielkie wgniecenia... Oba są na krawędziach (miski olejowej silnika i dołu skrzyni)... Teraz na prawdę mam nadzieję, że nie będę musiał i tego wymieniać...
Pytanie - skoro będzie montowany nowy kompletny wał, to jak go ustawić na flanszach tak żeby było dobrze
Czy to wszystko jedno 
Do tego... wał po urwaniu, gdy się jeszcze obracał na wolności, przywalił w skrzynię i w miskę... Nie ma pęknięć, ale są dwa niewielkie wgniecenia... Oba są na krawędziach (miski olejowej silnika i dołu skrzyni)... Teraz na prawdę mam nadzieję, że nie będę musiał i tego wymieniać...

Pytanie - skoro będzie montowany nowy kompletny wał, to jak go ustawić na flanszach tak żeby było dobrze

Patrol GR Y 60 LONG
- krzysztof-scibior
- jestem tu nowy...
wszystko jedno, byle wał był dobrze złożony
W końcu zmęczyłem temat... Nowy wał założony, krzyżaczki przesmarowane (wieloklin również)... Jak do 140 km/h w całym zakresie obrotów jest stabilnie bez trzęsawki, to zakładam że nawet bicia nie ma... Tym sposobem uznaje naprawe za wykonaną...
:)

Patrol GR Y 60 LONG