Disco 300 szarpie na minimalenj prędkości
Moderator: Jerry
Disco 300 szarpie na minimalenj prędkości
Witam i proszę o pomoc, może ktoś z posiadaczy LR300 miał podobne objawy.
Problem pojawia się na dojeździe na przykład do świateł. Przy minimalnej prędkości samochodem od czasu do czasu szarpie i zdarza się że dość mocno. Nie wiem czy coś nie krzaczy się w blokadzie, skrzyni czyli coś grubszego.
Podpowiem że Landryna jest już z po wymianie przegubów, krzyżaków na przednim wale, dyfra przedniego (uderzony i pękła ośka na których hulają satelity.
Jakieś pomysły? (jeden mech coś wspominał że może dyfer z tyłu.
Proszę o pilną odpowiedź bo za 2 tyżnie lecę do Bułgaryji na offik.
Pozdro.
Problem pojawia się na dojeździe na przykład do świateł. Przy minimalnej prędkości samochodem od czasu do czasu szarpie i zdarza się że dość mocno. Nie wiem czy coś nie krzaczy się w blokadzie, skrzyni czyli coś grubszego.
Podpowiem że Landryna jest już z po wymianie przegubów, krzyżaków na przednim wale, dyfra przedniego (uderzony i pękła ośka na których hulają satelity.
Jakieś pomysły? (jeden mech coś wspominał że może dyfer z tyłu.
Proszę o pilną odpowiedź bo za 2 tyżnie lecę do Bułgaryji na offik.
Pozdro.
LR 300 TDI
PTTK www.bezdroza.czest.pl
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Re: Disco 300 szarpie na minimalenj prędkości
łatwiej będzie jak napiszesz czy to automat i czy masz EDC
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
manual 98, wydaje mi się ze to stricte mechaniczne szarpanie, rozszyfruj EDC jestem rooki w temacie.
LR 300 TDI
Dodam jeszcze że cukiereczek dźwignięty jest o 2 cale.
Jak wyciągnąłem stary dyfer to okazało się że obudowa wew jest do duszy ponieważ w miejscu gdzie wchodziła ośka od satelit otwór wyglądał jak jajo (myślałem że zestaw naprawczy zrobi robotę). Dodatkowo okazało się że jedna z satelit i koło talerzowe mają starte zęby. I tu doszukiwałem się szarpania tzn że satelita się krzaczy z kołem jak nie jest pod obciążeniem, ale o zgrozo dalej coś szarpie.
Mechanik bredził coś o tym że jeżeli nie mam dociążonego frontu tzn zderzaka HD i wyciągarki to przedni wał może mieć inny kąt natarcia, ale mie to nie pasuje albo się nie znam.
Generalnie szukam u źródła czyli użytkowników i może zna ktoś temat z autopsji.
Pozdrawiam
Jak wyciągnąłem stary dyfer to okazało się że obudowa wew jest do duszy ponieważ w miejscu gdzie wchodziła ośka od satelit otwór wyglądał jak jajo (myślałem że zestaw naprawczy zrobi robotę). Dodatkowo okazało się że jedna z satelit i koło talerzowe mają starte zęby. I tu doszukiwałem się szarpania tzn że satelita się krzaczy z kołem jak nie jest pod obciążeniem, ale o zgrozo dalej coś szarpie.
Mechanik bredził coś o tym że jeżeli nie mam dociążonego frontu tzn zderzaka HD i wyciągarki to przedni wał może mieć inny kąt natarcia, ale mie to nie pasuje albo się nie znam.
Generalnie szukam u źródła czyli użytkowników i może zna ktoś temat z autopsji.
Pozdrawiam
LR 300 TDI
Kurcze może i wagonowy na pewno nieprzyjemny ten efekt. Mech mówił ze jeżeli chodzi o dyfry itd to jest ok. Pojawia się to jedynie przy minimalnej prędkości jak się toczę 0,5 na godzinę tak to chodzi jak burza i nie ma zarzutu. Powiedzcie koledzy czy jestem z tymi luzami na finish`u czy na starcie i czy jest sens się rzucać na wyjazd na 4 -5 tkm? Jak może zadziałać prawo Muphiego?? Zostawię reduktor w Serbii??
Generalnie Mech jeździł parę dni i niczego się nie doszukał i gada, że wydziwiam bo świerzynka jestem.
Generalnie Mech jeździł parę dni i niczego się nie doszukał i gada, że wydziwiam bo świerzynka jestem.
LR 300 TDI
kup automat

zobacz wielokliny na wałach, szczególnie przednim, a poza tym to gdybanie, na prawdę nie ma tam nikogo kto fizycznie ogarnął by to co się tam robi ? bo tak to wróżenie z fusówJogissa pisze:Kurcze może i wagonowy na pewno nieprzyjemny ten efekt. Mech mówił ze jeżeli chodzi o dyfry itd to jest ok. Pojawia się to jedynie przy minimalnej prędkości jak się toczę 0,5 na godzinę tak to chodzi jak burza i nie ma zarzutu. Powiedzcie koledzy czy jestem z tymi luzami na finish`u czy na starcie i czy jest sens się rzucać na wyjazd na 4 -5 tkm? Jak może zadziałać prawo Muphiego?? Zostawię reduktor w Serbii??
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Bert - mech jest i grzebie w landrynach już ładne kilka lat, ogarnia fury całego Klubu Bezdroża, tylko jak pisałem wcześniej też mu się koncepcje skończyły, nie miał jeszcze takiego przypadku. Wielokliny sprawdzę a jakże dzięki a odzew!!
Perkoz 34 - no bardzo odkrywcze, konstruktywne i rozwiązuje to wszystkie moje problemy, już mogę spać spokojnie. Wszystkie twoje rady się do tego sprowadzają?? Jak masz takie rzeczy pisać to już lepiej nic nie pisz.
Pozdro
Perkoz 34 - no bardzo odkrywcze, konstruktywne i rozwiązuje to wszystkie moje problemy, już mogę spać spokojnie. Wszystkie twoje rady się do tego sprowadzają?? Jak masz takie rzeczy pisać to już lepiej nic nie pisz.
Pozdro
LR 300 TDI
faktem jest, że mój sąsiad ma automat i jakoś nie widzę żeby coś wymagało ingerencji w jego dyskotece, a moja co i rusz wymaga "eksploatacyjnych" napraw 

I’d rather push my Land Rover than drive another car.
kiedyś gimli, ale hasła zapomniałem
kiedyś gimli, ale hasła zapomniałem

Faktem jest że ja mam manuala i mam problem i proszę brać Landryniarzy o radę konkretną dotyczącego konkretnego problemu.forek pisze:faktem jest, że mój sąsiad ma automat i jakoś nie widzę żeby coś wymagało ingerencji w jego dyskotece, a moja co i rusz wymaga "eksploatacyjnych" napraw
LR 300 TDI
ale nikt nie zgadnie
na pewno nie jest to prawidłowe - ale nie przeżywałbym. Również obstawiam efekt sumy luzów. Temat w przednim dyfrze ogarnąłeś ale samo jego występowanie świadczy, że spore obciazenia udarowe działały na pozostałe elementy przeniesienia napędu. Trzeba to po kawałku sprawdzić i zredukować luzy. Zacząłbym od nasmarowania wałów i sprawdzenia luzów na zawieszeniu i luzów w tylnym dyfrze
na pewno nie jest to prawidłowe - ale nie przeżywałbym. Również obstawiam efekt sumy luzów. Temat w przednim dyfrze ogarnąłeś ale samo jego występowanie świadczy, że spore obciazenia udarowe działały na pozostałe elementy przeniesienia napędu. Trzeba to po kawałku sprawdzić i zredukować luzy. Zacząłbym od nasmarowania wałów i sprawdzenia luzów na zawieszeniu i luzów w tylnym dyfrze
- Damian
-
- Kontaktowanie:
nikt nic nie wymyśli przez net, do tego opis jest, z całym szacunkiem, ale laika
wg mnie również typowa przypadłość, czyli luzy, zwłaszcza na reduktorze
jak jedziesz sobie po wyjebach, na trzecim biegu i starasz się utrzymywać prędkość obrotową, albo lekko ujmujesz gazu żeby trochę hamował silnikiem, to również czujesz "telepanie"?
jak jedziesz sobie po wyjebach, na trzecim biegu i starasz się utrzymywać prędkość obrotową, albo lekko ujmujesz gazu żeby trochę hamował silnikiem, to również czujesz "telepanie"?
LR
LR
Mniemam, że mówisz o owalu w obudowie wewnętrznej dyfra, i to by mi pasowało. Po wymianie krzyżaków jest duża poprawa czyli to też by się pokrywało. Rozumiem, że te stuki z czasem doprowadziły do pęknięcia ośki satelit. Mówąc o tylnym dyfrze masz na myśli regulację luzów amego dyfra czy luzów na wale?Mroczny pisze:ale nikt nie zgadnie
dzięki za radę i pozdrawiam
LR 300 TDI
Witam, cudów nie oczekuję i owszem jestem laikiem dlatego pytam szpeców o myślą na ten temat a komentarze pt kup automat mam w głębokim poważaniuDamian pisze:nikt nic nie wymyśli przez net, do tego opis jest, z całym szacunkiem, ale laika
Jak pisałem wcześniej problem wyczuwalny jest jedynie jak jadę na luzie po asfalcie na minimalnej prędkości. W terenie pod obciążeniem nie ma żadnych objawów. Pytam o czeka mnie dalszy wyjazd i trochę się obawiam czy to coś poważnego czy może w LR to się po prostu dzieje.
Pozdro
LR 300 TDI
Nie to się nie wlecz tylko depnij i po problemieJogissa pisze: Jak pisałem wcześniej problem wyczuwalny jest jedynie jak jadę na luzie po asfalcie na minimalnej prędkości.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Chyba jednak oczekujesz, bo kto zdiagnozuje auto przez net w tej materii? Napisalem "efekt wagonowy", poszukaj, poczytaj, dosc czesta przypadlosc jezeli chodzi o disco.Jogissa pisze: cudów nie oczekuję
Kapec, disco 300TDi '97,
- Damian
-
- Kontaktowanie:
ale on napisał, że na biegu tak się nie dzieje, tylko na...luzie 
stawiam na tarkę na asfalcie przy dojeździe do świateł

stawiam na tarkę na asfalcie przy dojeździe do świateł

LR
LR
ja też tak mam, już chyba parę lat ale do tej pory nie spiąłem się żeby coś z tym zrobić
Nie jest to tarka na asfalcie, bo ten efekt jest generalnie wyczuwalny tylko na gładkim, dziury i inne wyjeby go jakby maskują.
Tak, występuje na luzie albo z wciśniętym sprzęgłem.
@Jogissa - jak do tego dojdziesz to napisz co było, będę miał na gotowo
Nie jest to tarka na asfalcie, bo ten efekt jest generalnie wyczuwalny tylko na gładkim, dziury i inne wyjeby go jakby maskują.
Tak, występuje na luzie albo z wciśniętym sprzęgłem.
@Jogissa - jak do tego dojdziesz to napisz co było, będę miał na gotowo

Disco 300 96
wylatane dyfry, wylatana różnicówka w reduktorze + suma pozostałych luzów w układzie
i zmień mechanika, jak rozwalony dyfer, chce robić "zestawem naprawczym"

i zmień mechanika, jak rozwalony dyfer, chce robić "zestawem naprawczym"

łoś też człowiek
a może opony klockują 

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
może i klockują
od tego jednak nie będzie szarpało autem

od tego jednak nie będzie szarpało autem

łoś też człowiek
czy efekt pojawia się w okolicach 20km/h i znika poniżej i powyżej?
wrrrr...
wlasnie, dlaczego jezdzisz wolno na luzieklucz13 pisze:to się nie wlecz tylko depnij i po problemieJogissa pisze: Jak pisałem wcześniej problem wyczuwalny jest jedynie jak jadę na luzie po asfalcie na minimalnej prędkości.![]()

na czerwonym nie możnadikson17 pisze:wlasnie, dlaczego jezdzisz wolno na luzieklucz13 pisze:to się nie wlecz tylko depnij i po problemieJogissa pisze: Jak pisałem wcześniej problem wyczuwalny jest jedynie jak jadę na luzie po asfalcie na minimalnej prędkości.![]()

LR 300 TDI