Zapowietrzająca się pompa paliwa Td5
Moderator: Jerry
Zapowietrzająca się pompa paliwa Td5
Witam,
Ostatnimi czasy, w mojej Dyskotece, nastąpiła konieczność wymiany pompy paliwa.
Po kilku próbach z zamiennikami za "stówkę" skończyło się na VDO.
Początkowo wszystko było super do czasu gdy podczas uruchamiania zaczął być słyszalny dźwięk jakby pompa pracowała w powietrzu i stopniowo napełniała układ. W ślad za tym silnik zaczął gorzej zapalać.
Sprawdziłem co jest tłoczone do silnika i okazało się, że na początku pompa podaje mieszaninę paliwa i powietrza.
Poszukuję rady gdzie szukać źródła zapowietrzania się odpowietrzonego wcześniej układu. Procedura odpowietrzania niewiele daje bo za każdym razem na początku idzie powietrze a dopiero po chwili czyste paliwo.
Sprawa dla mnie o tyle dziwna, że z układu nigdzie nie cieknie.
Będę wdzięczny za sugestie gdzie szukać "dziury w całym".
Ostatnimi czasy, w mojej Dyskotece, nastąpiła konieczność wymiany pompy paliwa.
Po kilku próbach z zamiennikami za "stówkę" skończyło się na VDO.
Początkowo wszystko było super do czasu gdy podczas uruchamiania zaczął być słyszalny dźwięk jakby pompa pracowała w powietrzu i stopniowo napełniała układ. W ślad za tym silnik zaczął gorzej zapalać.
Sprawdziłem co jest tłoczone do silnika i okazało się, że na początku pompa podaje mieszaninę paliwa i powietrza.
Poszukuję rady gdzie szukać źródła zapowietrzania się odpowietrzonego wcześniej układu. Procedura odpowietrzania niewiele daje bo za każdym razem na początku idzie powietrze a dopiero po chwili czyste paliwo.
Sprawa dla mnie o tyle dziwna, że z układu nigdzie nie cieknie.
Re: Zapowietrzająca się pompa paliwa Td5
Rafał D pisze:Witam,
w warsztacie

@ LR Olek, Twoja odpowiedz standardowa się tu nie sprawdzi - byłem w dwóch i natknąłem się na brak koncepcji.
Stwierdzenie "te pompy tak mają" mnie nie satysfakcjonuje bo auto nie jedzie.
Rafał D pisze:@ LR Olek, Twoja odpowiedz standardowa się tu nie sprawdzi - byłem w dwóch i natknąłem się na brak koncepcji.
zmien warsztaty,widac byles w zlych...
LR_Olek pisze:Rafał D pisze:Witam,
w warsztacie
Mega szacun

gg 3041301
jedz do psychiatryKoni pisze:LR_Olek pisze:Rafał D pisze:Witam,
w warsztacie
Mega szacun17172 posty z czego 17000 to jedź do warsztatu, jak bym miał profil na "twarz książce" to bym dał "lubię to"
![]()

Mało pomocne to stwierdzenie, ale rozumiem że to taki rytuał i trzeba go uszanowaćLR_Olek pisze:Rafał D pisze:@ LR Olek, Twoja odpowiedz standardowa się tu nie sprawdzi - byłem w dwóch i natknąłem się na brak koncepcji.
zmien warsztaty,widac byles w zlych...

to ja nie wiem,co ty chcesz uzyskac?
ze ci ktos przez internet naprawi auto?
pojechales jak mowisz do dwoch warsztatow, to juz jest ciekawe po kiego grzyba jezdzic po roznych warswztatach.
albo sie ma jeden ktory ogarnia wszystko albo jezdzi sie fiatem 500.
a wiec byles w dwoch warwsztatach,w ktorych nie wiedzieli co maja robic.
wniosek: do dupy te warsztaty
poza tym na twoja niekorzysc dziala stwierdzenie,ze robiles eksperymenty z roznymi pompami.
to juz jest chore,bo wymienia sie popsute na nowe,a nie na badziewie.
nastepna sprawa....masz zapowietrzony uklad,ktory sie zapowietrza nadal,bo albo ty cos zle zrobiles albo ttwoje warsztaty
proste,nie?
ze ci ktos przez internet naprawi auto?
pojechales jak mowisz do dwoch warsztatow, to juz jest ciekawe po kiego grzyba jezdzic po roznych warswztatach.
albo sie ma jeden ktory ogarnia wszystko albo jezdzi sie fiatem 500.
a wiec byles w dwoch warwsztatach,w ktorych nie wiedzieli co maja robic.
wniosek: do dupy te warsztaty
poza tym na twoja niekorzysc dziala stwierdzenie,ze robiles eksperymenty z roznymi pompami.
to juz jest chore,bo wymienia sie popsute na nowe,a nie na badziewie.
nastepna sprawa....masz zapowietrzony uklad,ktory sie zapowietrza nadal,bo albo ty cos zle zrobiles albo ttwoje warsztaty
proste,nie?
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
A jak zakładałeś pompkę to dobrze zacisnąłeś opaski od tych plastikowych wężyków przy pompie?
Paliwo może się cofać przez nieszczelność w samym zbiorniku, dlatego najpierw idzie paliwo z powietrzem, ewentualnie zaworek zwrotny na pompce padnięty.
Paliwo może się cofać przez nieszczelność w samym zbiorniku, dlatego najpierw idzie paliwo z powietrzem, ewentualnie zaworek zwrotny na pompce padnięty.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
Pompa jest nowa i kupiona w komplecie, czyli wstawiona była w całości i podpięta do układu.
Wcześniej, za namową warsztatu, była wstawiana sama pompa, ale zamiennik za drobne nie dość że wył to jeszcze po kilku miesiącach zakończył żywot.
Oczywiście jest możliwe, że nowa pompa ma wadę ale układ przez pewien okres działał bez zarzutu i problem zapowietrzania pojawił się nagle.
Ty niemniej dzięki z uwagę.
Wcześniej, za namową warsztatu, była wstawiana sama pompa, ale zamiennik za drobne nie dość że wył to jeszcze po kilku miesiącach zakończył żywot.
Oczywiście jest możliwe, że nowa pompa ma wadę ale układ przez pewien okres działał bez zarzutu i problem zapowietrzania pojawił się nagle.
Ty niemniej dzięki z uwagę.
nadal twierdze ze to wadliwy warsztat....
a moze zdradzisz nam jego nazwe?
a moze zdradzisz nam jego nazwe?
Rollo daj już pokój, ja cię proszę 

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
Piotrul pisze:Rollo daj już pokój, ja cię proszę
nie moge....
mam misje, eskaluje ludzka glupote

LR_Olek,
Już byłem, on też tego nie ogarnia, ale wiem, wiem, zmienię psychiatrę albo lepiej zawiozę go do warsztatu
Już byłem, on też tego nie ogarnia, ale wiem, wiem, zmienię psychiatrę albo lepiej zawiozę go do warsztatu

gg 3041301
psychiatre do warsztatu?Koni pisze:LR_Olek,
oszales?
psychiatre zawiez do nfz

Jak zwykle w przypadku nowych wątków dałem powód do dyskusji dotyczącej bardziej stosunków międzyludzkich a nie problemów samochodowych
.
Tym niemniej moje pytanie pozostaje aktualne. Na forach brytyjskich także znalazłem tematy związane z pompą, która tłoczy powietrze a zaczyna się to po wymianie któregoś z elementów układu, więc mój przypadek nie jest odosobniony.
Może ktoś ma doświadczenia dotyczące usterek zaworu odpowietrzającego i zaworków zwrotnych w podstawie filtra. Czy było to źródłem tego typu problemów??

Tym niemniej moje pytanie pozostaje aktualne. Na forach brytyjskich także znalazłem tematy związane z pompą, która tłoczy powietrze a zaczyna się to po wymianie któregoś z elementów układu, więc mój przypadek nie jest odosobniony.
Może ktoś ma doświadczenia dotyczące usterek zaworu odpowietrzającego i zaworków zwrotnych w podstawie filtra. Czy było to źródłem tego typu problemów??
ja pierdacze ale uparty....
jedz do warsztatu ogarniajacego temat,a nie czytasz fora onanistyczne.
aa najlepiej zapisz sie na landklinika.pl

LR_Olek pisze:ja pierdacze ale uparty....
nie jesteś zobowiązany do odpowiedzi

wyluzuj i zajmij się czymś uspokajającym....
Rafał D pisze:LR_Olek pisze:ja pierdacze ale uparty....
nie jesteś zobowiązany do odpowiedzi
wyluzuj i zajmij się czymś uspokajającym....
odpowietrz sobie pompke

pacjent został uleczony
, wspierającym dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami.
okazało się, że po latach kompletnie zapchał się zaworek odpowietrzający układ paliwowy.
Swoją drogą patent z krążkiem z jakiegoś włókna wydaje się być nieco kulawy.
Obecnie nie ma problemu z odpowietrzaniem po wymianie filtra paliwa i jakichkolwiek rozpięciach układu paliwowego.
Pompa pracuje cicho od momentu włączenia zapłonu a silnik zapala od pierwszego "strzału".

okazało się, że po latach kompletnie zapchał się zaworek odpowietrzający układ paliwowy.
Swoją drogą patent z krążkiem z jakiegoś włókna wydaje się być nieco kulawy.
Obecnie nie ma problemu z odpowietrzaniem po wymianie filtra paliwa i jakichkolwiek rozpięciach układu paliwowego.
Pompa pracuje cicho od momentu włączenia zapłonu a silnik zapala od pierwszego "strzału".