piotrekw81 pisze:Ok panowie:) widzę, że moje emocje już opadły i odpuszczam temat terenówki bo po prostu mnie na nią nie stać teraz
Ale tak pomyślałem, że jeśli kiedyś jednak będę miał troszkę kasy to kupię coś jako dodatkowy samochód na niedzielne wypady(tak jak większość z was mi doradza) i myślę, że jednak chciałbym wtedy kupić jakiegoś klasyka jak Patrol GR Y60 2.8Td czy Land Cruiser LJ70 2.4D( nie znam tych oznaczeń za dokładnie ale chodzi mi o te pierwsze kwadratowe modele)..Jednak zawsze marzyłem o takim i jeśli kiedyś kupię terenówkę to wolałbym jednak żeby to było coś z tych dwóch.....
Dlatego jako ostatnią rzecz powiedzcie mi proszę jedno: który z tych 2 samochodów jest bardziej niezawodny i do którego części są tańsze..Podkreślam że będzie to wtedy tylko samochód dodatkowy który będzie używany raczej spokojnie i bez żadnych przeróbek na niedzielny wypad do lasu i na biwak
Wiem, że to tylko tak hipotetyczne pytanie o przyszłość!!! ale chciałbym Was zapytać o waszą opinię .....A w związku z tym,że dzięki Wam zrozumiałem że jadnak marzenia trzeba odłożyć na później

to zlitujecie się nade mną i będziecie przy tym ostatnim pytaniu wyrozumiali...
dziękuje
Ja Ci powiem tak nie żebym negował Twój pomysł na życie i na auto ale weź przemyśl sprawę
jak kupisz takiego jak piszesz klasyka to
a) wydasz dużo
b) dużo wydasz potem bo nikt nimi do kościoła nie jeździł
c) potem okaże się że pali 15 l ropy i bedzie stał gdzieś tam rzadko używany bo pali jak smok.
Ja mam inne podejście
kupić auto za grosze , nivę , vitarę , stary samurai , jimny feroze , frote , najlepiej z lpg, nie przerabiać jej w cieżki teren bo może tam nawet nie pojedziesz nawet nie w ciężki teren ale lekki. Pojeździć trochę tym na co dzień pobawić się pocieszyć się wracając z pracy żwirową drogą zaśnieżoną.
Samochodowi nic się nie stanie w przeciwieństwie do piłowania w bagnie a ty będziesz się fajnie czuł.
Jeśli masz garaż i mini warsztat jaki to kupno starego małego terenowego może być cudownym sposobem na życie, po pracy lub w sobote można sobie dłubać słuchając radyjka , uczyć się i bawić

w ziemie można pomagać Panom w luksusowych suvach w dieslu