Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i rady
Niestety zgodnie z zasadą "wiem lepiej i zrobię po swojemu" od kilku dni parkuje u mnie pod domem Disco 2,0 MPI
Auto kupione we wtorek więc na razie poznajemy się, ale pewne rzeczy już na pewno się wyjaśniły. Może i moc silnika jest wystarczająca, moment zaś jest nieporównywalnie mniejszy od diesla, ale...na moje potrzeby jest zaskakująco dobrze. Auto trochę przytyło, ma trochę większy kapeć MT i wystarczy użyć głowy odnośnie biegów i użycia reduktora, żeby auto dawało sobie radę. Nie wklejałem auta po klamki, ale w dość głębokim błocie szło bez zawahania, nawet po zatrzymaniu. Będę testował, zobaczymy co będzie dalej.
Samochód to nie tylko silnik więc już się szykują kolejne pytania

Czytałem internety, próbowałem ogarnąć w książkach, ale za dużo się nie dowiedziałem

Każde D1 miało centralny zamek? Z tego co wyczytałem gdzieś na którymś forum Disco które ma centralny powinno mieć również klawisz do zamykania wszystkiego od wewnątrz. To prawda? Gdzie go szukać? Niestety u mnie centralny nie wykazuje najmniejszego śladu życia. Klawisza ani niczego przypominającego nie stwierdzono; w skrzynce bezpieczników jest instalacja elektryczna w odpowiednim miejscu dla centralnego. Zerknąłem pod schowek, nad nogami pasażera, ale tam wolnych, luźnych kostek jest mnóstwo. Mógłby ktoś naświetlić jak ten wynalazek działa w tym aucie?
Problem w drodze powrotnej sprawił również kompresor klimy. Że nie było czynnika w układzie wiedziałem od początku, więc nawet nie podejmowałem próby uruchomienia klimy. Niestety, po drodze auto chciało być mądrzejsze, włączyły się wiatraki i chyba sprzęgło na klimie spięło napęd. Ze sprzęgiełka posypały się iskry, pasek zaczął się palić... I tu pytanie jak poprzednio, jak sterowana jest klima? Jakiś sterownik? Może klima załącza się automatycznie w pewnych okolicznościach? Sama sprężarka do 2,0 będzie pasować od innych wersji silnikowych?
Dział Landa na forum jest bardzo duży, więc gdyby coś było już poruszane, to ładnie proszę o linka albo wskazówkę jak znaleźć