Freelander-problem ze sprzęgłem
Moderator: Jerry
Freelander-problem ze sprzęgłem
Witam. Jestem tu pierwszy raz i mam pytanie. Mój wujek ma Freelandera 2.0, diesla z 98 roku i ma problem ze sprzęgłem. Biegi nie chcą wchodzić. Wyczuwalne jest jakby coś blokowało. Sprzęgło chodzi normalnie, z takim samym oporem jak przed usterką. Nie wpada w podłoge ani nic. Biegi przy niewłączonym zapłonie wchodzą, jednak po odpaleniu nie bardzo. Ponoć podczas jazdy po kilkukrotnym wciśnięciu sprzęgła i przegazowaniu bieg ewentualnie zaskoczy, ale jest to dość trudne. Spotkaliśmy sie z opinią, że moze nie ma płynu sprzęgłowego w układzie. Ale chyba wtedy pedał sprzęgła wpadłby w podłoge. Znaleźliśmy jakiś nieduży, czarny zbiorniczek obok filtru paliwowego i zbiorniczka z płynem hamulcowym, ale jest na nim narysowane, żeby go nie otwierać. (być może wtedy coś sie zapowietrzy, tego nie wiemy) Dodatkowo, widać że tłoczek sie rusza (o jakieś 2cm), czyli że płyn jeszcze jest.
bajom
Witamy wujek mógł lepszy samochód wybrać, ale o gustach sie nie dyskutuje 
Objaw jest wysprzęglikowy
zbiorniczek otworzyć ugryźć nie powinno
jeśli jest płyn, to odpowietrzyć sprzęgło(instrukcja jest gdzieś w tym dziale, wystarczy poszukać)
jeśli płynu nie ma to zalać i odpowietrzyć
jeśli odpowietrzanie nic nie da, to wysprzęglik do wymiany.

Objaw jest wysprzęglikowy

zbiorniczek otworzyć ugryźć nie powinno
jeśli jest płyn, to odpowietrzyć sprzęgło(instrukcja jest gdzieś w tym dziale, wystarczy poszukać)
jeśli płynu nie ma to zalać i odpowietrzyć
jeśli odpowietrzanie nic nie da, to wysprzęglik do wymiany.
SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos
dzięki za wskazówki TAPEWORM. Jutro z rana zobaczymy co z tym płynem.
Zlokalizujemy też wysprzęglik (gdziekolwiek to jest i jakkolwiek sie do tego dobiera)
A ramzesowi za taktowny żarcik. Dobrze wiedzieć, że ktoś ma poczucie humoru
Zlokalizujemy też wysprzęglik (gdziekolwiek to jest i jakkolwiek sie do tego dobiera)

Dzięki JarekK za wyrozumiałość i za wstawiennictwono i dobrze lepiej wtedy nie otwierać i się spytać niż bezmyślenie coś nagrzebać i spier ..lić

A ramzesowi za taktowny żarcik. Dobrze wiedzieć, że ktoś ma poczucie humoru

bajom
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
dżizasss...qoorwa tasiemiec...
ile razy ci mówiłem żebyś nie otwierał ryja bez pojęcia?
właśnie swoimi mądrościami za dychę władowałeś gościa na kilkaset zyli.
we frylanderze TCiE hydraulika sprzęgła nie jest serwisowalna przez użytkownika.
cały podzespół w postaci pompki, przewodu, siłownika i płynu przychodzi zmontowany, zalany i odpowietrzony jako część zamienna.
ktoś ci w końcu powinien obić ryj za to pierdolenie na forum...
ile razy ci mówiłem żebyś nie otwierał ryja bez pojęcia?
właśnie swoimi mądrościami za dychę władowałeś gościa na kilkaset zyli.
we frylanderze TCiE hydraulika sprzęgła nie jest serwisowalna przez użytkownika.
cały podzespół w postaci pompki, przewodu, siłownika i płynu przychodzi zmontowany, zalany i odpowietrzony jako część zamienna.
ktoś ci w końcu powinien obić ryj za to pierdolenie na forum...
#noichuj
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- chiquito83