Herbu - Oto moja Karta Choroby
Moderator: Jerry
Wena jest cholera ale nie ma amortyzatorów i rzeczywiście wsPOmaganie jakby wyciekło w nocy na trawę 
Przyglądam się co się tu dzieje, szukam na forum postów o tym jak ratować wspomaganie i zamawiam amory (ostatecznie OME) Kiedy już to zrobię wrócę i napiszę jak to było pięknie wymieniać zawieszenie i jak zachlapałem się ATFem czy innym trzyliterowym skrótem. Potem niektórzy mnie opierniczą że za napisałem za dużo i że za moment znowu się popsuje a ja i tak się będę cieszył...aż znowu się popsuje. Ale gdyby nie na tym polegała zabawa to to forum byłoby puściuteńkie. Czy też nie?
ps: W notce umieściłem podprogową agitkę wyborczą. Choćbyście czytali to 10 razy i tak nikt z Was jej nie zauważy ale ręka w niedzielę w każdym razie nie pójdzie w niewłaściwą stronę:)

Przyglądam się co się tu dzieje, szukam na forum postów o tym jak ratować wspomaganie i zamawiam amory (ostatecznie OME) Kiedy już to zrobię wrócę i napiszę jak to było pięknie wymieniać zawieszenie i jak zachlapałem się ATFem czy innym trzyliterowym skrótem. Potem niektórzy mnie opierniczą że za napisałem za dużo i że za moment znowu się popsuje a ja i tak się będę cieszył...aż znowu się popsuje. Ale gdyby nie na tym polegała zabawa to to forum byłoby puściuteńkie. Czy też nie?
ps: W notce umieściłem podprogową agitkę wyborczą. Choćbyście czytali to 10 razy i tak nikt z Was jej nie zauważy ale ręka w niedzielę w każdym razie nie pójdzie w niewłaściwą stronę:)
Mnie tez pocieklo wspomaganie. Najpierw troche przy dekielku z przodu - pomogl silikon wysokotemperaturowy. Ale po kilku tysiacach kilometrow wycieklo bardzo szybko w miejscu gdzie walek od kierownicy wchodzi do przekladni - tym razem juz silikonu nie stosowalem. Skonczylo sie robota calej przekladni.
Nie jestes pierwszy Herbu (i zapewne nie ostatni).
Nie jestes pierwszy Herbu (i zapewne nie ostatni).
Marcin (gucio1234)
- Discotheque
-
Agitka robi. Good. 
I teraz uwaga. Napisałem przed momentem ładny długi tekst o tym jak to nadal szukam amortyzatorów i jak to wcale nie takie łatwe jak się nie wie za wiele (a właściwie niewiele wie) na temat LR....i te cztery strony A4 POstanowiłem streścić do tych oto pytań:
Mam Ci ja sprężyny KingSpring+2''.
Jakie amo OME do tychże? (z tego co znalazłem amory OME uwzględniają lift 40 a nie 50mm - czy to mi proszę ja kogo będzie dobrze robić?)
OME robi różne twardości więc wybrałem:
Przód +50-110kg
Tył ponad 100kg (kolejny skok to już powyżej 200kg)
Czy wybrałem dobrze drogi bobrze?
Wykorzystanie: teren dla zabawy, integracje, wyprawy ale bez extreemu.
Zderzak ciężki, kiedyś wyciągarka przód.
Tył zapakowny umiarkowanie lajtowo (bagażnik dachowy - więc potencjalnie ciężki tył)
O czym zapomniałem?

I teraz uwaga. Napisałem przed momentem ładny długi tekst o tym jak to nadal szukam amortyzatorów i jak to wcale nie takie łatwe jak się nie wie za wiele (a właściwie niewiele wie) na temat LR....i te cztery strony A4 POstanowiłem streścić do tych oto pytań:
Mam Ci ja sprężyny KingSpring+2''.
Jakie amo OME do tychże? (z tego co znalazłem amory OME uwzględniają lift 40 a nie 50mm - czy to mi proszę ja kogo będzie dobrze robić?)
OME robi różne twardości więc wybrałem:
Przód +50-110kg
Tył ponad 100kg (kolejny skok to już powyżej 200kg)
Czy wybrałem dobrze drogi bobrze?
Wykorzystanie: teren dla zabawy, integracje, wyprawy ale bez extreemu.
Zderzak ciężki, kiedyś wyciągarka przód.
Tył zapakowny umiarkowanie lajtowo (bagażnik dachowy - więc potencjalnie ciężki tył)
O czym zapomniałem?
Tasiemiec, sugerujesz tył wzmocnienie na POnad 200kg? To sPOro biorąc POd uwagę, że jednak 80% czasu będę jeździł tylko z narzędziami...czy też nie?
Jesli chodzi o wsPOmaganie to mam nadzieję, że to nie POmpa ale jakaś nieszczelność. Kiedy kupiłem ten samochód - zbiorniczek wyrównawczy (tak się to nazywa ten taki baniaczek nad POmpą?) z płynem do wsPOmagania był cały zachlapany tymże płynem (jak to możliwe? nieszczelna nakrętka?)....zachalapana plasteliną z płynu i kurzu/pyłu była też cała rura w dół do POmpy i przekładnia, która wychodzi z POmpy (ma to jakąś nazwę)...ta przekładnia był bardzo ale to bardzo mokra. Dolałem dla przyzwoitości czerwonego ATF (dobrze mówię?)...mokre graty ale robiło.
Samochód POstał na parkingu nieruszany 3 dni i płyn POpłynął trawą, ziemią w dół, w kierunku Australii (tam gdzie ja zawsze chciałem POpłynąć)...wsiadam, ruszam...siłownia jak się patrzy. Przejechałem ze 300 zdziwionych metrów (najpierw jechałem po prostej więc prawie nie zauważyłem)....powrót. Zgodnie z zaleceniem umyję wszystko, doleję płynu i zobaczę co dzieje się. Nie bardzo wiem tylko co POtem i co może być nie tak (czy to możliwe, żeby tam skąd wychodzi ta przekładnia była uszczelka, którą POwinienem wymienić....czy to POważniejsze kłopoty niż guma?
Jesli chodzi o wsPOmaganie to mam nadzieję, że to nie POmpa ale jakaś nieszczelność. Kiedy kupiłem ten samochód - zbiorniczek wyrównawczy (tak się to nazywa ten taki baniaczek nad POmpą?) z płynem do wsPOmagania był cały zachlapany tymże płynem (jak to możliwe? nieszczelna nakrętka?)....zachalapana plasteliną z płynu i kurzu/pyłu była też cała rura w dół do POmpy i przekładnia, która wychodzi z POmpy (ma to jakąś nazwę)...ta przekładnia był bardzo ale to bardzo mokra. Dolałem dla przyzwoitości czerwonego ATF (dobrze mówię?)...mokre graty ale robiło.
Samochód POstał na parkingu nieruszany 3 dni i płyn POpłynął trawą, ziemią w dół, w kierunku Australii (tam gdzie ja zawsze chciałem POpłynąć)...wsiadam, ruszam...siłownia jak się patrzy. Przejechałem ze 300 zdziwionych metrów (najpierw jechałem po prostej więc prawie nie zauważyłem)....powrót. Zgodnie z zaleceniem umyję wszystko, doleję płynu i zobaczę co dzieje się. Nie bardzo wiem tylko co POtem i co może być nie tak (czy to możliwe, żeby tam skąd wychodzi ta przekładnia była uszczelka, którą POwinienem wymienić....czy to POważniejsze kłopoty niż guma?
Jak za duzo nalejesz to wypluwa Ci przez dziurke w korku, specjalnie do tego stworzona ;)herbu pisze:zbiorniczek wyrównawczy (tak się to nazywa ten taki baniaczek nad POmpą?) z płynem do wsPOmagania był cały zachlapany tymże płynem (jak to możliwe? nieszczelna nakrętka?)
Zobacz czy to "oplucie" nie jest po stronie dziurki ;)
Igorku. Zapraszam Ciebie do bezpośredniej konfrotacji.Igor909 pisze:Widać Tasiemiec zna to z autopsjiToroo pisze: Można, i wtedy będzie jeździć jak nyssan.

Twój świeżutki Nissan i moja stara dyskoteka.
1) Impreza szybkościowa (czasy, itp.. itd... np: h-6) może być najbliższa.

2) Afryka 15 tysi kilometrów. (start na początku maja) {koszty}
Kto wygra zosteje na forum

- Igor V8
-
Imprezy szybkościowe mnie nie interesująToroo pisze: Igorku. Zapraszam Ciebie do bezpośredniej konfrotacji.![]()
![]()
![]()
Twój świeżutki Nissan i moja stara dyskoteka.
1) Impreza szybkościowa (czasy, itp.. itd... np: h-6) może być najbliższa.![]()

Toroo pisze: Afryka 15 tysi kilometrów. (start na początku maja) {koszty}
Afryka szybciej ale jako wyprawa

Toroo pisze:Kto wygra zosteje na forum![]()
Chyba się przejadę do Was do Łaska 9 listopada i przedyskutujemy temat

Ps.
Jak byś się @Toroo nie starał to nie zmienię zdania na temat LR

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

Zapraszam do Łasku
Dla Ciebie założyłem nowy temat:
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... highlight=
- Igor V8
-
Już czytałemToroo pisze:Zapraszam do Łasku

Postaram się przewieść

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

widzisz mnie też się to wydawał banalne, dopóki sam się za to nie w ziołem, trzeba znać parę tipsów... naszczęście w porę mnie pouczono, co i jak ma być montowaneIgor909 pisze:To niby jak można źle zamontować amorkiTapeworm pisze: należy pamiętać o prawidłowym montażu, 3/4 przedwczesnych zgonów amorów spowodowane jest lamerskim montażem![]()
![]()

@Toroo Igor nie przyjmie wyzwania, na bank

SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos