pamejudd pisze:Ja wiem ze Disco to bezawaryjne auta, ale mam prosbe: czy ktos moglby sie pokusic o doradzenie mi zestawu najpotrzebniejszych narzedzi + czesci/akcesoriow jakie warto miec przy Td5? Chodzi mi np. o rodzaje kluczy i np. czesci ktore mozna wymienic samemu. Jedziemy niedlugo na trzytygodniowy trip Ukraina->Moldawia->Rumunia->Balkany i wole byc przygotowany.
Przyznam, ze nie jestem mechanikiem i moj obecny zestaw narzedzi sklada sie glownie z minisrubokretow (wiadomo - komputer) i kluczy rowerowych.
I jeszcze cos - poszedlem dzisiaj zmienic wycieraczki i okazalo sie, ze nie sa na U-lock (to "standardowe" zapiecie), tylko na takie cos dziwnego - zapiecie jest w ramieniu wycieraczki, zaciska sie na poprzeczce w piorze. Czy ktos moze mi doradzic, gdzie dostac odpowiednie piora i jak ich szukac (czy zapiecie tego typu ma jakas spec. nazwe?) Szukanie na ebayu wyrzuca tylko zwykle zatrzaski.
Disco ma wycieraczki specyficzne i pasują te od... disco, w każdym salonie LR kupi, tak samo w sklepach internetowych z częściami. Z wycieraczką tylną bywają problemy, jak się kupi shita z britshita, co druga zgarnia na połowie tylko.
Co do setu części to co wożą na wyjazdy znajome diskacze - pasek, pompa paliwa, regulator ciśnienia, łożysko koła, set żarówek, sprawdzone i nadmuchane koło zapasowe w rozmiarze kół na jakich jedzie auto, przewody paliwowe, wiskoza, alternator, poduchy jeśli masz zawiechę na poduchach, filtr paliwa i powietrza. Do tego set dobrych kluczy nasadowych z ratchetami, dwie szpule srebrnej tasmy, tretetki w różnych rozmiarach ale wielości. Taśmy z napinaczami, ale ze dwa-trzy rodzaje (szerokości).
I tak jak się spieprzy trzeba być w stanie zdiagnozować i wiedzieć jak się za to zabrać, złe zabranie się za temat skutkuje jak na wyjeździe ukraińskim - zmielony most - zła idea - rozdupcony reduktor i holowanie do domu...