Webasto.
Moderator: Jerry
- Broncosaurus
no ja mialem tak wesolo zamontowane bo szkopiasty wywalil prawy fotelik z bagaznika a w jego moejsce wrzucil webasto. calosc zabudowal jakas ciulowa plyta wiorowa z okleina, ktora odpadala. wylot webstaw skierowal do wewnatrz kabiny
oczywiscie ta smieszna szafka zabudowal (tzn zaslonil) rog klapy bagaznika i w chili kiedy zablokowal mu sie zamek owej klapy i niemogl dostac sie do bagaznika... sprzedal auto
mi pomogl mlotek, wd40 i marydny kolo od zimnego lokcia 

Disco 200tdi->Sunseeker->gdyby nie '93 w dowodzie byłby rocznik bieżący
mokre musi mieć prund do wiatraka ale i do pompy wody. Do spania się raczej nie nadaje chyba że się ma elektrownię. Czemu w czasie jazdy nie można mieć odpalonego webasto?? Wydaje mnie się ze jednak jest lepsze mokre bo jak się nagrzeje silnik to lepiej pali, nie trza tyle plastików wywalać i jest na pilota. Jak silnik ciepły to przecież w środku też za chwile bedzie ciepło.
jakich plastikow? montujac mokre powywalasz lub poprzemeszczasz kilka rzeczy pod maska. do tega sa spesjalne obudowy na websto w ktorych mozna je montowac nawet pod podwoziem auta. widzialem takie cos w busie a obudowa miala tylko odpowiednie otwory.kondziu pisze:... nie trza tyle plastików wywalać i jest na pilota. Jak silnik ciepły to przecież w środku też za chwile bedzie ciepło.
...i jest na pilota tak samo jak suche! no suche nawet ma timera ktorego sobie ustawisz tak, bys wychodzac rano do pracy w aucie mial juz cieplo.
..bedzie cieplo od silnika jak sobie pokretlem ustawisz, a twoja nagrzewnica bedzie wydolna by w ogole nagrzac kabine bys nie musial skrobac szyb

No.

Disco 200tdi->Sunseeker->gdyby nie '93 w dowodzie byłby rocznik bieżący
No dobra to napiszę jak jest u mnie w 200. Mokry Eberschpacher zamontowany wzdłużnie w komorze silnika po stronie akumulatorowej, czyli w nogach pasażerki, no pól metra do przodu pojazdu od nich. Z tegoto wynalazku ruury gumowne idą ponad motorem przy przegrodzie czołowej na strone kierowcy i tam dostaja sie defaultowo do obwodu nagrzewnika. Rura ssąca ma odpowietrznik automatyczny (bardzo ważna rzecz) w najwyższym punkcie, bo urządzenie nie lubi bąbelków powietrza i się wyłączy gdy je poczuje. Ogrzewanie wpiete jest w mały obieg, czyli głowica/nagrzewnica / nie chłodnica. Efekt jest taki, że po 15minutach dzialania w temp. 0-5C z kratek leci wyczuwalne ciepło / wenytlator wnętrza włącza się automatycznie po nagrzaniu układu na poz. 1 niezależnie od ustawienia manualnego hebelka w kabinie. Odmrażanie szyb zimą przy -10 to jakieś 20-25min. Jak do tego pozamienia się co niektore rury powietrzne pod deską, to można sobie darować rękawiczki nawet takiej zimy jaka była ostatnio. A zapomniałbym o sterowaniu. Centralka sterująca ma programowanie czasowe dzień tyg./godzina/czas działania i możliwość odpalania pilotem. Tego pierwszego nie używam, ale odpalanie pilotem jest genialne, gdy auto stoi pod domem, oraz gdy się w nim kima, śpi, nocuje itp. (nie trzeba się skradać do centralki). Energetycznie to rzeczywiście może być problem z odpaleniem auta, ale miejsce na większe aku 100Ah przecież jest. Ja wyznaję teorię 1 nowy aku na 2lata i mam spokój nawet przy codziennym odpalaniu grzałki. Na wycieczki zabieram dodatkową energię +25Ah w tzw urządzeniu rozruchowym, ale nie było okazji użyć do ratowania rozruchu. Oczywiście układ chłodzenia jest drożny i termostat jest nawet sprawny, bo to przecież 200ta i każdy wie czym to pachnie zimą. Eberschpacher był kupiony w Danii i zamontowany tamże. Mam oryginalne instrukcje montażu i połączeń jakby ktoś reflektował...
landklinika... jakby kto pytał
andziasss@landklinika.pl
andziasss@landklinika.pl
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
a po wiele toczesław&jarząbek pisze:ogrzewanie do defektera...
http://www.landrover.katowice.pl/foto/p ... edited.JPG
bo mam wrażenie że u nas w supermarkecie tańsze są

LR Rendzi stajla 

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
phi też mi coś - tape jak będzie chciał to se taki w serii wymuruje 10x taniejczesław&jarząbek pisze:ogrzewanie do defektera...
http://www.landrover.katowice.pl/foto/p ... edited.JPG

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie: