Żaróweczki przycisków w Disco I

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
andziasss

Kontaktowanie:

Post autor: andziasss » pn gru 17, 2007 10:03 pm

TRAWOLT pisze:i to jest dowód dla oponentów
że LR puszcza z torbami :D
No można do P-nia się pofatygować - tu są LEDy po 3.50 w każdym kolorze, trza im tylko wąsy przystrzyc, bo zwarcie powodują gdy nieprzystrzyżone. Ale świecą jak trza. W 200secie pasują do kontrolek w liczniku i podświetlenia przycisków na tablicy, a do panela ciepło*-zimno (*w tylko posiadacze webasto mają tą funkcję) lepiej dać normalistyczne żarowki bo histereza się światła rozchodzenia w ledach jest nieodpowiednia i efekt żaden znaczy śladowy.
landklinika... jakby kto pytał
andziasss@landklinika.pl

Awatar użytkownika
bredfan

Post autor: bredfan » wt gru 18, 2007 10:13 am

Proszę mi powiedzieć co powinno się świecić w 200 - dopiero tutaj dowiedziałem się, ze przyciski od szyb się świecić mają :P widziałem też w 200 jak świecą się przełączniki wycieraczek i kierunkowskazów i nie wiem czy to wypas czy standard ?
"brazylijski serial już nie cieszy jak kiedyś...."

Awatar użytkownika
andziasss

Kontaktowanie:

Post autor: andziasss » wt gru 18, 2007 3:30 pm

legendy chodzą... w moim 200 Sunseeker czyli '93 jest tak:

A. licznik: kontrolki wszelkie i 2 zielone od frontu spod daszka.

B. przyciski po lewej licznika:
- centralna żarówka podświetlenia przycisków (standardowo zielona - teraz dioda biała z zielonym gumowym kapturkiem)
- kontrolka włączonego podgrzewania szyby tylnej wraz z lusterkami (standardowo biała żarówka - teraz dioda też biała)
- kontrolka świateł p-mgielnych (standardowo źarówka pomarańczowa - teraz dioda biała, ale zmienię na żółtą bo to prosta czynność),

C. przyciski po prawej licznika: tylko centralne podświetlenie bez osobnych żaróweczek dla funkcji... (standardowo żarówka zielona - teraz dioda biała z zielonym kapturkiem),

D. suwaki ciepło-zimno / wieje-niewieje: tam są "tylko" trzy żarówki i diody nie dają rady, bo świecą tylko na wprost, a potrzeba też na boki...
tu mam standardowe źarowki białe

E. podswietlenie zegarka / wydłubać należy i sprawdzić, ale uwaga na łapki zatraski bo nowy genuin chodzony to 50zl. ja mam tam standard żaroweczkę, ale ona chyba inna niż pozostałe, a napewno jej gniazdo plastikowe jest inne.

F. zapalniczka też świeci / tam jest źarówka solo w oprawie zapalniczki. Podstawa zapalniczki jest równie cenna jak zegarek i trudniej dostać więc uwaga na łapki!

Teraz legendy i mity:

G. klawisze szyb się nie świecą, ale... można poszperać w zamiennikach od tirów (ok. 20-25zł/szt.) i dopaść podświetlane. Nie zrobiłem jednak tego, bo wyczuwa się te guziczki raczej organoleptycznie niż wzrokowo.

H. dźwigienki kierunkowskazów i wycieraczek? Słyszałem, ale nie sprawdzalem, nie widzialem, że pasują od ciężarówki LDV i wtedy mają podświetlenie. Widzialem w LDV przez szybkę, że wyglądają tak samo, więc połowa prawdy jest potwierdzona. Inna bajka, że wygląda że i te nasze z 200 są przystosowane do poświetlenia - trza to sprawdzić i ja to zrobię.
Żeby się tam dostać trzeba śrubeczkę od tyłu dźwigienki zneutralizować, a nie trza rozkręcać całej kolumny!!! na 100% nie ma tam dedykowanej instalacji, miejsca na źarowkę itp, ale mała diodę podłożyć się raczej da. Tylko po co? Aha dla bajeru... tuning optyczny.

Tyle wiem i pozdro...
Ostatnio zmieniony wt gru 18, 2007 3:57 pm przez andziasss, łącznie zmieniany 2 razy.
andziasss@landklinika.pl

Awatar użytkownika
bredfan

Post autor: bredfan » wt gru 18, 2007 3:44 pm

dzięki ! te "machadełka" przykierowniczne widizałem świecące w 200 z V8 - moze do dizla nie dawali :P hmmm dwie zielone spod daszka....ciekawe

Awatar użytkownika
andziasss

Kontaktowanie:

Post autor: andziasss » wt gru 18, 2007 5:21 pm

bredfan pisze:dzięki ! te "machadełka" przykierowniczne widizałem świecące w 200 z V8 - moze do dizla nie dawali :P hmmm dwie zielone spod daszka....ciekawe
Ad 1. Jak 200 to raczej nie V8, bo 200 to oznaczenie właśnie motoru 200tdi, ale to nieistotne, ważne że mu się świeciło. Może dlatego V8tyle pali, że się tyle w nim pali?

Ad 2. Poczekaj, pójdę sprawdzić!!!... ...inspekcja lusterkiem wykazała obecność dwóch źródełek światła za plastikowym klosikiem pod daszkiem. One siedzą w module licznika a nie w daszku właściwym, ale pewnie po odkręceniu czterech czarnych malutkich śrubeczek sam do tego dojdziesz. Żarówki leżą bokiem, więc i tu diody będą do bani. Świecą ładnie na zielono.

ps1. Przy ponownym przykręcaniu użyj siły niewielkiej, bo daszek z plastiku twardego lubi pęknąć sobie i trza wtedy kropelki.
ps2. Jeszcze jedna uwaga: Przyciski po lewej i prawej licznika A. po odkręceniu daszka najpierw należy B. dłączyć od elektryki pokładowej (spowrotem pasuje tylko na jeden sposób, więc nie trza dbać o notatki) a dopiero potem C. wypchnąć przyciski z daszka w stronę kierowcy. Nie jest konieczny demontaż klawiszy, a wręcz próba wyrwania za klawisz może się smutno skończyć (średnio 30-50zł).
ps3. Żeby zdjąć panel z licznikami potrzebna rurkowa 10tka jest. Towar jest przykręcony do deski rozdzielczo-piknikowej czterema M6 od spodu, które po odkręceniu nakrętek jednak nie znikają w czeluści bezpiecznikowo-przekaźnikowo-pedałowej, tylko lewitują w swych otworkach.
ps4. W/w czynność pozwala na odkurzenie przestrzeni zalicznikowej na desce piknikowo-rozdzielczej, czyli tzw. sezamu. Warto zajrzeć, bo można tam znaleźć parę fenigów poprzedniego wlaściciela, albo karteczki parkingowe z różnych stron świata!
andziasss@landklinika.pl

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » wt gru 18, 2007 7:44 pm

bredfan pisze:dzięki ! te "machadełka" przykierowniczne widizałem świecące w 200 z V8 - moze do dizla nie dawali :P hmmm dwie zielone spod daszka....ciekawe
Mam 200Tdi i swieca a swiatlo do koncowek jest doprowadzone wloknami cos ala swiatlowod dla ubogich.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!

Awatar użytkownika
Roch

Post autor: Roch » wt gru 18, 2007 8:09 pm

jak machadelkom wiwisekcje robilem to nie mialy zadnych "swiatlowodow".
widac sa machadelka i Machadelka ;]
Landrąver Discovęry 200tdi

Awatar użytkownika
bredfan

Post autor: bredfan » wt gru 18, 2007 8:35 pm

to 200 v8 to taki skrót myslowy :) dzieki raz jeszcze za dogłębną analizę tematu :)2

Awatar użytkownika
andziasss

Kontaktowanie:

Post autor: andziasss » wt gru 18, 2007 8:37 pm

Discotheque pisze:Mam 200Tdi i swieca a swiatlo do koncowek jest doprowadzone wloknami cos ala swiatlowod dla ubogich.
No to gdzie jest źródło światła w megawynalazku-przełączniku? Swiatłowodopopychacze są w moim też, ale żarowek nie namierzyłem. półprzejrzyste pręciki tam tkwią, ale z tego co pamietam to coś mechanicznie popychają (prędkość wycieraczek i manie/niemanie świateł). Za to blixej kolumny steru jest taki puzzle-rozbieralny przełącznik i w nim może powinna być zaklęta żarówka???
andziasss@landklinika.pl

Awatar użytkownika
andziasss

Kontaktowanie:

Post autor: andziasss » wt gru 18, 2007 8:39 pm

Swoją drogą, co mnie zdumiewa, kasztany są chyba na pigalaku wszystkie!
andziasss@landklinika.pl

Awatar użytkownika
Roch

Post autor: Roch » wt gru 18, 2007 8:44 pm

fakt. same rzeczowe odpowiedzi w temacie tuningu optycznego i brak ofiar.
Landrąver Discovęry 200tdi

Awatar użytkownika
andziasss

Kontaktowanie:

Post autor: andziasss » wt gru 18, 2007 9:05 pm

Dwusetom nikt nie podskakuje...
andziasss@landklinika.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”