Konserwacja Landka

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn lis 17, 2008 8:01 pm

Dżek pisze:...
Zbowid: Czytałem, czytałem.... Pozwól jedynie, że jednak nie przywalę młotkiem, bo faktycznie podoba mi się tak, jak jest. Opisane prace były wypadkową tego, co wyczytałem w Lakierach i farbach (i nie tylko) oraz prozy życia. Totalne wqrwienie na blacharza (podłoga bagaznika - trzykrotnie dłuzszy czas roboty, mnóstwo drobnych fuszerek) + brak kasy (pakiet startowy) + brak zaplecza + brak czasu (nadchodzaca zima) + mieszkanie (38 m2) zawalone prawie wszystkim, co zazwyczaj miesci się w kabinie (fotele, kanapa, wykładziny, większość tapicerki).... Po roku nie ma śladów, jeśli wytrzyma jeszcze rok, to takie właśnie było moje założenie i nic więcej nie oczekuję.
Pozdrawiam
Ja się nie czepiam, kawał roboty odwaliłeś i Oliva ma dobre produkty. Z tym barankiem to było raczej do podjudzania... :)23 żeby pokazać jak inni podchodzą do tematu.

Nie byłbym sobą jak bym nie zauważył tylko jednego uchybienie - myjemy i odtłuszczamy na początku - inaczej wcieramy syf w powierzchnię, na koniec tylko odkurzamy - no chyba, że zapaćkaliśmy po drodze ... Daj jakieś fotki jak masz wielu się ucieszy 8)
Zbowid

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » pn lis 17, 2008 8:03 pm

A nie lepiej ją wypierdzielnąć w kąt garażu i mieć święty spokój?
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » pn lis 17, 2008 8:15 pm

@Zbowid, już raz pytałem ale mnie się gdzieś temat zagubił

robię łapy trzymające budę do ramy

będą spawane podczas montażu, czym to pomalować co by uzyskać pożądany efekt
Obrazek

w sumie małe toto i temperatura wszędzie dojdzie, a znowu po montażu jakieś takie słabe dojście

no chyba, że KO i elektrody różnoimienne

:D
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn lis 17, 2008 8:36 pm

Daj na pv bo skasztanimy chłopakom temat o LR :)21
Zbowid

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » pn lis 17, 2008 9:46 pm

Zbowid pisze:Daj na pv bo skasztanimy chłopakom temat o LR :)21
Ty się tak o nas nie martw - tylko zapodawaj na forum!

Dlaczego to jeden na pw ma mieć dobrze?

:)21

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » pn lis 17, 2008 9:53 pm

pezet pisze:
Zbowid pisze:Daj na pv bo skasztanimy chłopakom temat o LR :)21
Ty się tak o nas nie martw - tylko zapodawaj na forum!

Dlaczego to jeden na pw ma mieć dobrze?

:)21
bo się załamał widząc zdjęcie :wink:
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn lis 17, 2008 10:08 pm

Jak na mój gust to jedynie Fertan - o wiąże rdzę... :)23

A poważnie to taki przypadek nie jest niczym dziwnym ani nowym.
1. Umyć i odtłuścić
2. Oczyścić na ostro przy użyciu elektronarzędzi - bez zabłyszczania (zakładam, że "piaskowanie" nie wchodzi w grę - chociaż było by warto nawet korzystając z Aledrogich przystawek... i innych wynalazków.
3. Zakonserwować używając np technologii którą opisał Dżek lub tych które podane są w dziale Farby i Lakiery w przyklejonych wątkach.
To takie proste :)21
Zbowid

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » wt lis 18, 2008 1:16 am

pezet pisze:A nie lepiej ją wypierdzielnąć w kąt garażu i mieć święty spokój?
W sensie maty, znaczy? Nie każdy ma garaż :)21 A tak w ogóle to dylemat stary, jak to forum. Odpowiedź: rodzina...
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » wt lis 18, 2008 2:05 am

Zbowid pisze:
[...] kawał roboty odwaliłeś i Oliva ma dobre produkty.

Nie byłbym sobą jak bym nie zauważył tylko jednego uchybienie - myjemy i odtłuszczamy na początku - inaczej wcieramy syf w powierzchnię, na koniec tylko odkurzamy - no chyba, że zapaćkaliśmy po drodze ... Daj jakieś fotki jak masz wielu się ucieszy 8)
Dzięki, Waszmość miód na me serce lejesz :) .

A teraz, żebym w złudny samozachwyt nie popadł, jeszcze Cię pomęczę o to uchybienie, bo nie bardzo rozumiem. Przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac całą podłogę po zdjęciu maty wymiotłem (kilka szufelek błota i wszelakiego szajsu), później odkurzyłem i umyłem zwykłą wodą. To były etapy, które poprzedzały punkt nr 1 - tak oczywiste, że nawet o nich nie pisałem. O wcieraniu tego syfu w powierzchnię nie mogło być więc mowy. Ale czy mógłbyś wytłumaczyć jak sześciolatkowi dlaczego należy odtłuszczać przed oczyszczaniem rdzy :o Byłem pewny, że odtłuścić należy powierzchnię już mechanicznie oczyszczoną, a nie odwrotnie.

A tak na marginesie. Skąd według Ciebie wynika tak mała popularność wyrobów Oliva w segmencie 4x4? Pytam Cię nie jako handlowca (bo Inter... :wink: ), ale jako fachowca, który w dodatku w profilu w zainteresowaniach ma nie tylko 4x4, ale i żagle (o żonie nie wspominam w tym wątku, aczkolwiek to bardzo sympatyczne jest...). Na forum kiedyś o nich wspomniano, ale dawno temu i oczywiście sprawna inaczej opcja szukaj nic już nie wyrzuci. A wydaje się przecież, że podkłady i farby stosowane do jachtów, konstrukcji mostowych, wielkogabarytowych zbiorników przemysłowych, w znacznej mierze "pracujące" w zanurzeniu lub innych bardzo niekorzystnych warunkach atmosferycznych, chemicznych itp., to idealny materiał do naszych autek.

A najbardziej poglądowe fotki dotyczące podłogi dałem. Bo jak wygląda wybebeszone wnętrze disco albo stara i nowa podłoga bagażnika to każdy wie, a ten kto jeszcze nie wie, to się dowie prędzej czy później :)21
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » wt lis 18, 2008 5:53 am

Zanieczyszczenia to suma syfów - kurz, resztki organiczne błota, oleje, smary itd itd, a na dodatek jeszcze takie małe wredne cóś, co napiszę później.
Zwykłe mycie powinno usunąć z grubsza zanieczyszczenia, ale pozostaje chemia. Należałoby umyć detergentem - a następnie usunąć resztki detergentu roztworem obojętnym...tia no ładnie to brzmi ale... Jak zaczynasz czyścić bez użycia chemii, to ta chemia która już jest na powierzchni ( była), zostaje przez użycie narzędzi lub obróbkę "wtarta" w powierzchnię.
To wszystko odbywa się w mikroskali i pozostają na powierzchni takie małe cóś - zanieczyszczenia jonowe. One sobie spokojnie czekają pod powłoką na wilgoć aby stworzyć ogniwo elektrochemiczne - czyli zainicjować rdzę...uff :)21
Odtłuszczenie(rozcieńczalniki, benzyna ekstrakcyjna ) nie usuwa wszystkich zanieczyszczeń jonowych - ale robi to na przykład zwykły Ludwik z ciepłą wodą lub inne detergenty plus dodatkowa porcja wody - no opisywał to dosyć dokładnie Ptak, bo ja tylko tak po łebkach i się na tym nie znam 8)
Zbowid

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » wt lis 18, 2008 6:36 am

Dżek pisze:
pezet pisze:A nie lepiej ją wypierdzielnąć w kąt garażu i mieć święty spokój?
W sensie maty, znaczy? Nie każdy ma garaż :)21 A tak w ogóle to dylemat stary, jak to forum. Odpowiedź: rodzina...
JA nie mam garażu, dlatego tapicerki leżą poskładane... w kącie biura :)21

Rodzina nie protestuje :)

mrk13

Post autor: mrk13 » wt lis 18, 2008 5:55 pm

Dżek pisze: mrk13: piszesz, że na powierzchnie oczyszczaną za pomocą elektronarzędzi polecasz podkład epoksydowy Interplusa z aluminium, a na wierzch poliuretan. Toć ja właśnie tak zrobiłem (w sensie epoksydu i poliuretanu), ino zamiast Interplusa zastosowałem Olivę.
ależ ja nie neguje, tylko powiedziałem jak robiliśmy :wink:
a mojego tez kleiłem włóknem i jeszcze nie odpadło :P

Pozdrawiam
RRC 3,5 85'
disco 300:]
RRC 3,5 ??'

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » śr lis 19, 2008 12:57 am

Zbowid pisze:Zanieczyszczenia to suma syfów [...]
To wszystko odbywa się w mikroskali i pozostają na powierzchni takie małe cóś - zanieczyszczenia jonowe. One sobie spokojnie czekają pod powłoką na wilgoć aby stworzyć ogniwo elektrochemiczne - czyli zainicjować rdzę...uff :)21 [...]
Czyli cholerne syfjony mogą doprowadzić do tego, że kiedyś niespodziewanie wypadnę razem z fotelem? Obym wtedy jechał po błocie... A tak całkiem serio - wielkie dzięki Zbowid :)2 . Przyznaję bez bicia, że sobie tego nie uświadamiałem. Przy następnej robocie scenariusz prac zostanie skorygowany.
pezet pisze:JA nie mam garażu, dlatego tapicerki leżą poskładane... w kącie biura
Rodzina nie protestuje
Ten dylemat pt. rodzina nie tyczy się składowania, ale komfortu jazdy: blaszanka kontra wytłumiona blaszanka... U nas jedno autko do wszystkiego - do teatru i na zrywkę drewna :)21
mrk13 pisze:a mojego tez kleiłem włóknem i jeszcze nie odpadło
Wiesz, tak myślę sobie, że na forum nie jesteśmy jedyni, co mają w różnych miejscach włókna, maty, tkaniny i inne szkliwia, tylko większość boi się do tego przyznać :)21

Awatar użytkownika
sys-kom
Kontaktowanie:

Post autor: sys-kom » śr lis 19, 2008 8:29 am

nie jest problemem ze odpadnie bo dzisiejsze żywice sa naprawde mocne

jeśli wytniesz dziurę w dachu , przykryjesz zywica , dasz włókno itd , to na pewno nie odpadnie , proble tylko ze jak przykrywa się coś co jest wilgotne to robisz akwarium i przepiękne środowisko dla powstawania rdzy

niestety jak byś przykrył dziurę to tam może już nie być rdzy , a w szczelinach zawsze coś zostanie , bo nie sądzę żeby robił samochód w 40 stopniowym upale a ostatni deszcz był miesiac temu wilgotnosc powietrza 0%

ja w swoim uazie tam gdzie wiedziałem ze nie wyczyszcze malowałem bitexem wymieszanym z oleje , fakt ze to po kilku latach dalej brudzi ale na pewno nie rdzy nie przepuści
Off Road to choroba przenoszona przez błoto

HERBU BIEDRONKA

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”