mitsubishi pajero vs land rover discovery
Moderator: Jerry
Czyli jednym słowem na podstawie jednego straego egzemplarza formułujesz dość nie znoszący sprzeciwu osąd o całej marce.HUSKYTEAM pisze: Ja jednak obstaje zdecydowanie przy swoim - Mitsubishi jest lepsze od Land Rovera, choćby dlatego, że nowa pompa wody w sklepie nie kosztuje 1600 zł , a kompletny rozrząd japoński to wydatek rzędu 400 zł
Tzn ze np 10 letnie pajero jest "lepsze" niż nowy Disco3?
Co to znaczy ze jest lepsze? Lepsze w czym?
Mam dwie rózne dyskoteki jakieś 2 i pół roku. z Pierwszą fakt było kilka rzeczy do zrobienia ale to po półtora roku jazdy!! W tym czasie z poważnych awarii tylko sprzęgło.
Disco 2 mam ponad rok i do tej pory zmieniłem olej i filttry. Reszta hula bez większego kłopotu. Smiem wątpić czy zgonowe Pajero (a przypuszczalnie takie disco kupiłeś) byłoby równie userfriendly. I czy części do niego kosztowałyby po 15 funtów.
Od kiedy biorę prozac świat jest piękny
'94 Defender 90SW 300tdi, dużo do zrobienia
'94 Defender 90SW 300tdi, dużo do zrobienia
ale oni nie mają problemu z wymianą oleju - starcza im akurat na 1 życie silnikapezet pisze:...
Poza tym, jak komuś się wydaje, ze jego disco jest awaryjne, bo np. trzeba zmienić rozrząd, sprzęgło czy krzyżaki, to nich poczyta zwierzenia w innym dziale, gdzie tematem wiodącym są wybuchające silniki

jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
- leszekku79
-
Dyskoteka to syf. Mam od prawie dwóch lat i musiałem zrobić całą kupę napraw:
- rozrząd,
- pompa wody,
- uszczelnienie pompy wspomagania,
- opony, bo się skubane wytarły,
- klocki hamulcowe, bo się skubane wytarły,
- oleje i filtry (niektóre to nawet kilka razy!!!) i to mimo, że jeszcze olej był
- 2x krzyżak,
- guma na wale,
- akumulator bo 12letni słabo kręcił,
- koła się kolebotały więc trzeba było luzy pokasować,
i tak jeszcze zostały życiowe naprawy:
- zawiecha +2"
- znowu opony
- znowu olej i filtry
- siłowniczek drzwi tylnych (albo nawet dwa)
- żarówki w przyciskach
- za jakiś czas znowu klocki hamulcowe
- i tarcze
- i potem znowu oleje...
no skarbonka bez dna normalnie
Co prawda to nie stanął mi nigdy - więc może ja te naprawy na darmo robiłem ? Trzeba było nie ruszać. A potem komuś sprzedać
Nie wiem jak jest w Pajero - ale niemożliwe, żeby tyle rzeczy trzeba było wymianiać w kółko
No ale Pajero jest strasznie brzydkie więc już niech będzie Dyskoteka.
- rozrząd,
- pompa wody,
- uszczelnienie pompy wspomagania,
- opony, bo się skubane wytarły,
- klocki hamulcowe, bo się skubane wytarły,
- oleje i filtry (niektóre to nawet kilka razy!!!) i to mimo, że jeszcze olej był
- 2x krzyżak,
- guma na wale,
- akumulator bo 12letni słabo kręcił,
- koła się kolebotały więc trzeba było luzy pokasować,
i tak jeszcze zostały życiowe naprawy:
- zawiecha +2"
- znowu opony
- znowu olej i filtry
- siłowniczek drzwi tylnych (albo nawet dwa)
- żarówki w przyciskach
- za jakiś czas znowu klocki hamulcowe
- i tarcze
- i potem znowu oleje...
no skarbonka bez dna normalnie

Co prawda to nie stanął mi nigdy - więc może ja te naprawy na darmo robiłem ? Trzeba było nie ruszać. A potem komuś sprzedać

Nie wiem jak jest w Pajero - ale niemożliwe, żeby tyle rzeczy trzeba było wymianiać w kółko

Disco 300TDi MY98
-
-
tak sie akurat dziwnie sklada, ze pod domem na placu mam dwa auta 300-te i pajerke II 2,8 i jeżdże dwoma (nie na raz) i tak naprawde to jeśli chodzi o przewage MP nad Dyskiem to jest tylko w jednym punkcie a mianowicie pajero ma jebnię*cie , którego dyskaczowi brakuje a wszystko pozostałe na kożyść dyska. awaryjne są dokładnie tak samo, tylko w MP naprawa jest bardziej skomplikowana i manele dużo droższe, z tego co słyszałem to głowice lubią podskakiwać i z tego co wiem na pewno to pompy wtryskowe potrzebują regeneracji dość szybko (ten mój potrzebuje, kolega już zdązył zrobić i jego kolega też zdążył ale tydzień po odbiorze z pompowni walnął dacha w rów i już niestety nie pojeździ)HUSKYTEAM pisze:Witaj!
Miałem rok Mitsubishi Pajero I (2,5 td) i prawie rok Land Rovera Discovery (2,5 tdi). Pajero z roku 1988, Land Rover z 1993.
Land rover miał 2 zalety:
1) STAŁY napęd na 4 koła (wygodne, trzeba przyznać)
2) Mało palił (poniżej 10 litrów)
We WSZYSTKIM innym PAJERO jest niebo lepsze. Przede wszystkim chodzi o awaryjność. Pajero będziesz jeździł, Land Rovera będziesz naprawiał i to za ciężkie pieniądze. Psuło mi się w nim wszystko, natomiast Pajerka odpalała przy dużych mrozach, zero serwisowania i zero stresu przed dłuższymi wyjazdami. Jeżeli ktoś porównuje Land Rovera do Mitsubishi czy Toyoty, to ten ktoś jest albo laikiem, albo ma warsztat, który się specjalizuje w naprawie angielskiej marki i liczy na kolejnego klienta.
Radzę Ci najszczerzej, jak potrafię: kup japończyka, nawet kilka lat starszego.
Pozdrawiam!
zawias na drązkach skrętnych to wg mnie porażka , poza tym jak by se tak chciał pod maską pogrzebać to cza mieć małe żółte rączki bo miejsca tam tyle co w obudowie PCta, a i poza tym pali dużo ale to już powiedzmy szczegół nie dotyczący wszystkich.
pozdrawiam i życze udanych zakupów
ps
remont pompy z uwagi na to ze nie jest to BOSH tylko JAPAN kosztuje nie 800 tylko 1800 ale to tak na marginesie
jak byś był pajero to by Ci częściej stawałArturM pisze: ...

ps
Husky - Ty masz po prostu uczulenie na disco, źle trafiłeś trudno obyś następnego misia kupił w dobrym stanie inaczej wszystkich dookoła będziesz miał poobrażanych
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
Tu masz dość świeży temat od misiów -> -> ->
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=61258
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=61258
Powiem tak kupiłem podupadłe disco za małą kasę ,zrobiłem podłogę ,progi nadkola przód plus oleje, rozrząd,żarówki podświetlenia nabiłem klimę i jeżdżę juz rok w miedzyczasie z nudów
zmieniłem zawias +2", gumy na poli i znowu się nudzę
, wymyśliłem sobie osłony i myślę nad zderzakiem .
Nie mogę powiedzieć tego o poprzednich japońskich terenówkach zawsze gdy pomyślałem o jakiś dodatkach cosik musiało wybuchnąć a to skrzynia a to ............ długo pisać
ale wyznaję jedna zasadę uzywanego auta nie ma idealnego jak dbasz tak masz podobnie jak w życiu.
Ale disco nie zamieniłbym na nic innego poza defkiem

Nie mogę powiedzieć tego o poprzednich japońskich terenówkach zawsze gdy pomyślałem o jakiś dodatkach cosik musiało wybuchnąć a to skrzynia a to ............ długo pisać
ale wyznaję jedna zasadę uzywanego auta nie ma idealnego jak dbasz tak masz podobnie jak w życiu.
Ale disco nie zamieniłbym na nic innego poza defkiem

300tdi
Mnie się disco psuje z tyłu.
W zderzaku.
Światełko nie styka.
Jak zapodam z buta to świeci, ale potem zaraz nie styka.
No i jeszc ze tylne drzwi mi sie zepsuły, nie chcąc się otworzyć, po tym jak się pobujałem powieszony na tylnym zderzaku.
Aha - no i koła mi się zepsuły jak przejechałem po prętach zbrojeniowych na sztorc.
No i co jeszcze
Aaa..
No i w kieszeni w drzwiach miałem kijanki
W zderzaku.
Światełko nie styka.
Jak zapodam z buta to świeci, ale potem zaraz nie styka.
No i jeszc ze tylne drzwi mi sie zepsuły, nie chcąc się otworzyć, po tym jak się pobujałem powieszony na tylnym zderzaku.
Aha - no i koła mi się zepsuły jak przejechałem po prętach zbrojeniowych na sztorc.
No i co jeszcze

Aaa..
No i w kieszeni w drzwiach miałem kijanki

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
http://img395.imageshack.us/img395/4411 ... 195de3.jpg
a mi po tym zamek od schowka sie zepsuł... ach te landrovery
a mi po tym zamek od schowka sie zepsuł... ach te landrovery

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
No pewniedarkman pisze:Chcesz o tym porozmawiać ?ArturM pisze:
Co prawda to nie stanął mi nigdy

Słyszałem, że na potencję najlepsza jest marchewka - tylko trochę trudno przymocować

Jakieś rady ?
Wiedziałem, no wiedziałem że się do tego dowalicie. Przecież jakby mi tak stawał jak wam staje (albo jak się wam wydaje, że staje) to bym sprzedał i Pajero z rozpaczy kupił

Disco 300TDi MY98
znaczy chętnie, tylko kolejka jest. Artur zarezerwował wszystkie sesje semstru zimowegosys-kom pisze:no wiesz jak jakieś fajne to czemu niedarkman pisze:no mam koleżanki terapeutki, 100% uzdrowień. a cosys-kom pisze:
a co masz jakieś doświadczeniepomóc
![]()

Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi