przekładniowy: Valvoline DuraBlend Gear Oil GL-4 75W-90 (~2l)Karolek_C pisze:Witam,
tak czytam i czytam o tych olejach i powiem szczerze, że mam lekki mętlik odnośnie tego co powinno być w mostach i reduktorze w D2 TD5?
W D2 są inne mosty niż w D1 i do tego jeszcze ta elektroniczna kontrola trakcji. Reduktor ten sam co w D1. No więc co lać ?
Proszę doradźcie co to ma być do mostów i reduktora w D2?
p.s. i jeszcze jedno małe pytanko - co lejecie do automatu - Dexrona II czy III. Miałem wlaną na pewno III ale ją nieco przypiekłem na ukrainiei wymieniałem dwukrotnie, na jedyny dobry DII jaki udało mi się znaleź na ukrainie - o dziwo Castrola DII ! Teraz po powrocie chcę zlać możliwie dużo oleju z automatu lub zrobić to kilka razy by się pozbyć resztki przypalonego oleju, oczywiście filterek też będzie zmieniony. No i się zastanawiam czy lać Dexrona III czy II do tej skrzyni przy podanym powyżej przebiegu. Skrzyni raczej nic się nie stało bo olej się lekko przegrzał / przypalił i po dwukrotnej wymianie auto jeszcze 1tkm przejechało i skrzynia pracowała bez zastrzezen?
Z góry bardzo dziękuję za rady,
Karolek
skrzynia automatyczna: Valvoline MaxLife DuraBlend ATF IID (5-6l)
mosty: Valvoline DuraBlend Gear Oil GL-4 75W-90 (2x~2l)
to mam i jestem zadowolony.